Tip na výlet: Západné Tatry -  Baníkov cez Tri kopy až na Plačlivô

Trošku adrenalínu v podobe turistiky v Západných Tatrách ti prinesie práve časť hrebeňa od Baníkova cez Tri kopy až po Plačlivô.

V teplý slnečný deň to celkom aj ide, ale čo prvé mrazy, hmla a miestami vetrík. Boli sme to obzrieť v takéto jesenné podmienky s prekvapujúcimi náznakmi zimy.

Západné Tatry

Zaz a znova moja obľúbená Žiarska dolina, v ktorej som cez zimu „varená pečená", či cez deň v žľaboch, či na večerný výšľap k chate. Niekedy aj oboje za deň . Avšak cez leto je to biednejšie, využívam možnosť chodiť do iných dolín Západných Tatier, do ktorých sa cez zimu nedostanem, keďže nie sú prístupné.

Tri kopy sú srdcovka celoročne či zo severu, či z juhu, či z Baníkova alebo zo Smutného sedla. Obehané ich mám krížom krážom ale takéto úžasné podmienky ako dnes som ešte na Troch kopách nezažila. Mali doslova nádych „expedície“. Idem tu hádam aj po 10. krát ale predsa pocitovo úplne ako prvý. Počasie to zmenilo na niečo nové a nepoznané. Mrazivá srieň z vetra na vrcholkoch medzi Príslopom až po Tri kopy bola očarujúca. Samozrejme každý krok sme robili veľmi rozvážne, a padla aj podmienka, že ak to bude nebezpečné, otáčame sa a nebudeme pokračovať. Ak ste prechádzali už touto časťou hlavného hrebeňa, určite viete, že to aj za dobrých podmienok nepatrí medzi ľahké turistiky.


Dolinou a na Príslop

Priznávam, keď tu chodíme tak často, dolina sa mi zunovala, tá asfaltka ma ničí, preto berieme bicykle a krátime si vďaka nim turisitku o nástup ku chate. Nad chatou odbočujeme na zelenú značku a ideme smer Príslop popri Šarafiovom vodopáde. Začína prudkejšie stúpanie ale to ja mám najradšej, málo kilometrov a veľa výškových. Rukavice a vrchné vrstvy skladáme a príjemne sa zahrejeme aj napriek zime naokolo. Za hodinu a pol sme hore, doplníme energiu, pozeráme na hrebeň, ktorý je zahalený v hmle a rozmýšľame, či do toho ideme. Všetci pred nami sa otočili a šli naspäť dole Príslopom. Bola som veľmi rada, že ľudia vedia takto zhodnotiť podmienky a vedia sa otočiť a nenútiť sa za každú cenu. My sme však tušili, že hmla predsa odíde, a ak by to bolo na hrebeni nebezpečné, dohodli sme sa, že sa otočíme a vrátime sa naspät po zelenej.


Hlavný hrebeň Západných Tatier

Z Príslopu prechádzame na Baníkov, kde sa zelená mení na červenú turistickú značku, čo nám oznamuje, že sa nachádzame na hlavnom hrebeni ZT. Je tu hustá hmla ale vôbec sa nešmýka a dokonca ustal vietor. Rozhodli sme sa pokračovať, ani nie po 10 minútach sa nám pekne vyčasuje. Hmla sa prelieva, občas mizne, je to krásne prírodné divadlo. Nevieme, kde skôr pozerať, či pod nohy, či na reťaze, či na hmlu . Od Baníkova po Lúčne sedlo sa chodník prelína z jednej strany hrebeňa na druhý, veľmi pekný členitý terén, miestami poriadne exponovaný so sprievodnými reťazami. Bolo to naozaj poriadne technické a bolo potrebné si dávať pozor na každý jeden krok. Na záver tejto časti krásna Baníkovská ihla a už sme v sedle. Tu sa nám naskytol krásny záber na mrazivé hory s jemným machom na skalách. Mali sme pocit, že je to ako obraz. Hrubá kopa v hmle.


Hrubá kopa a Tri kopy

Za pár minút sme vystúpali na Hrubú kopu, kde sa prelievala hmla a nevideli sme na Tri kopy, avšak vietor znova úplne ustal a dokonca nám nebola ani zima. Rukavice sme však nechali, lebo ďalej nás čakali reťaze. Pomedzi kopy sme stretli konečne prvú dvojicu, ktorá išla v opačnom smere. Teda žiadne čakanie, či preplnený chodník to zďaleka neboli. Na druhej kope sa nám znova vyčasilo a my sme sa kochali na sever Roháčskymi plesami a na juhu celou Žiarskou dolinou. Pred nami krásne zamrazená severná časť hrebeňa a na južnej strane akoby stále bolo leto. Neskutočné pohľady až na Ostrý roháč. To nás navnadilo ísť až na Plačlivé.


Zo Smutného sedla šťastné až na Plačlivô

Malá siesta v sedle a teda predsa pokračujeme po červenej cez Nohavicu na Plačlivé. Posledný vrchol dnešnej túry za nami a mi už veselo cupkáme dole do Žiarskeho sedla a na chatu po bicykle. Došli baterky na GoPro aj mobile, čomu veľkou časťou pomohla práve poriadna zima. Nádherná túra za nami a my sa doma v teple nevieme vynadívať na tie krásne zábery a vstrebávame to, ako sme mali nádherne a v bezpečí sme to prešli.


Musím však zdôrazniť, že tento tip na výlet je naozaj pre zdatnejších turistov, ktorí majú už čo-to za sebou. Druhá vec je to, že nie každý má rovnaké podmienky, keď prechádza rovnakú trasu, práve dnes z videa môžeme vidieť, že sme mali jedny z tých „ťažších podmienok“ a vždy je tu priestor, aby si každý jeden človek za seba povedal: „toto je na mňa veľa, nepokračujem a otočím sa“.


Zhrnutie

  • Názov: Príslop – Baníkov – Tri kopy - Plačlivé
  • Lokalita: Žiarska dolina, Západné Tatry
  • Obmedzenie: od 1. novembra do 15. júna
  • Obtiažnosť: 5/5
  • Trvanie: od chaty k chate 5 -6 hodín, od parkoviska 7-8 hodín
  • Vhodné pre deti: nie
  • Parametre: 12 km/1 100 metrov výškových, plus 10 km bike (hore-dole)
  • Typ: okruh, dolina, hrebeň, sedlo
  • Možnosť parkovania/spoje: platené parkovisko Žiarska dolina
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy

Podeľ sa so svojimi zážitkami alebo „pretav" svoje skúsenosti z outdooru

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Máš skúsenosti s outdoorom? Chcel by si byť súčasťou tvorby článkov z oblasti outdoorovej výbavy? Daj nám o sebe vedieť na redakcia@mtbiker.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
keyboard_arrow_up