Otužovanie – prínos pre všetkých milovníkov outdooru

O otužovaní už určite každý počul a o jeho zdravotných benefitoch niet pochýb. Pozrime sa na to z trošku iného uhla – z pohľadu outdooru. Aké benefity v tom môžu milovníci pohybu v prírode nájsť a čo môžete očakávať, ak sa budete pravidelne vystavovať chladu?

Pre všetkých milovníkov hôr v každom ročnom období je schopnosť zvládať chlad na horách nevyhnutná. Hory vedia prekvapiť a počasie sa dokáže zmeniť v priebehu pár minút. Chladný nárazový vietor, dážď, sneh a nízka pocitová teplota môžu pre vaše telo spôsobiť šok. Otužovanie vám pomôže lepšie zvládať tieto náhle výkyvy počasia a vy si ľahšie poradíte s prechodom z tepla do zimy.


Ak ste zimomravejší typ a chladné podmienky zvládate ťažšie, práve pravidelné otužovanie môže byť pre vás doslova vykúpením z tohto nepohodlia v zime. Zlepšenie odolnosti voči chladu vám umožní venovať sa akýmkoľvek zimným športovým aktivitám (bežkovanie, beh, turistika, ...) bez toho, aby ste si na seba obliekali hrubé vrstvy oblečenia, v ktorých sa človek len zbytočne spotí a následne mu je aj tak zima. Ak je vaše telo dostatočne odolné, na vaše športové zážitky a túry vám postačí menej vrstiev oblečenia a pohyb si tak užijete omnoho viac.


Budovanie imunity

Otužovanie je skvelý tréning komfortnej zóny, kedy musíte prekonať samého seba.
Ak už vás hory prekvapia a vy sa zrazu ocitnete vymrznutí niekde na hrebeni, alebo ste len zmokli pri behu, či na túre, určite budete vďační, ak na druhý deň neochoriete. Otužovanie vám s tým môže pomôcť a postupom času sa vaša imunita zlepší natoľko, že už možno ani nebudete vedieť, čo je to choroba. Budovanie imunity je dlhodobý proces a nečakajte, že po pár mesiacoch otužovania budete zdravý ako ryba a žiadna choroba sa na vás nenalepí. Na to, aby ste svoju imunitu posilnili, je potrebné vystavovať sa chladu roky. Zmena nepríde zo dňa na deň a zlepšenie sa prejaví najskôr po dvoch rokoch pravidelného otužovania.


Takisto to neznamená, že ste „nenakaziteľní“ a nechytíte žiadnu chorobu. Ak sa už tak stane, telo si s tým určite lepšie poradí, príznaky sa môžu výrazne zmierniť a takisto vám to prejde oveľa rýchlejšie. Nebudete sa tak doma liečiť 2 týždne, ale omnoho skôr môžete vyraziť za ďalšími zážitkami do hôr. Po chorobe však určite začnite zľahka a „nenaložte" si na seba extra náročne túry.

Zlepšenie nálady

Toto je asi jediný benefit, ktorý nastupuje okamžite, po samotnom „akte otuženia“. Pri otužovaní telo produkuje hormóny šťastia, čo vzápätí zlepší vašu náladu. Pocítite nával pozitívnej energie a dokáže vás to poriadne nakopnúť. Z dlhodobého hľadiska vaše endorfíny narastajú, čo pôsobí proti úzkosti a depresiám.


Prekonanie seba samého

Vyjsť zo svojej komfortnej zóny nie je ľahké, no príroda vás k tomu niekedy prinúti. Hory vedia byť aj kruté a ani neviete ako sa ocitnete v nepríjemnej situácii, s ktorou si musíte poradiť. Otužovanie je skvelý tréning komfortnej zóny, kedy musíte prekonať samého seba. Čím viac sa budete tomuto tréningu vystavovať, tým ľahšie zvládnete aj rôzne situácie, ktoré vás môžu postihnúť na horách.


Benefitov tejto krásnej aktivity je neúrekom, podstatné je, že tým jednoznačne podporíte svoje fyzické aj psychické zdravie. Ak ste to ešte neskúsili, určite odporúčame do toho ísť . Samozrejme to ale nie je pre každého a neznamená to, že každý s tým má teraz začať. Je to len jedna z foriem, ktorá podporí vaše zdravie a môže byť obzvlášť prínosom pre všetkých športovcov a outdoorových nadšencov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

V rozhovore s akčnou mamičkou Katkou sme rozobrali praktické rady a skúsenosti s nosením detí a výletmi do prírody.
Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Zvládneme zimný beh cez Levočské vrchy? Alebo to bude skôr utrpenie?
keyboard_arrow_up