Odľahlý kopec Nízkych Tatier - Veľký Bok

Minulý rok sme si predstavili kopce mimo hlavného hrebeňa Nízkych Tatier a tento rok pokračujeme. Spojili sme bike s turistikou a vďaka tomu sme sa dostali na odľahlý, ale zato panoramatický kopec.

Nízke Tatry sú z môjho pohľadu trošku „zakríknuté" Vysokými a Západnými Tatrami, ale v čase mimosezóny sú ako jediné Tatry najviac dostupné, lebo nie sú v uzávere. Človek zistí, že sú naozaj magické a plné nepoznaných a vyľudnených kopcov.


Začíname z obce Malužiná

Dedinka, ktorú možno väčšina pozná len tak podvedome, keď prechádza horským priechodom cez Čertovicu. V úvode doliny vás víta malá malebná dedinka Malužiná, z ktorej vedie cyklochodník na Malužinský tajch a to je sčasti rovnaká cesta ako na Veľký Bok. Preto sme nelenili a zjednodušili si celkom dlhú únavnú cestu dolinou na bicykloch.


Bicyklom po doline? Nie zlý nápad

Človek by tam dokázal ležať a oddychovať aj celý deň.
Ako pre koho, samozrejme. Bicyklom sme si skrátili cestu, 4 kilometre tam a 4 naspäť. Cesta je len veľmi mierne stúpanie, takže sa človek nevysili a nespotí hneď na začiatku. Odkladáme biky do lesa. Áno, do lesa, nikto ich tam nebude hľadať a ak sa bojíte chodiť do lesa, tak tam radšej ani nechoďte (s bikami), lebo diskusií k tomu, či nechať bike v lese alebo nie, tu už bolo až až. Nechať a zamknúť ho v lese je moja voľba a kto nie je milovníkom tejto možnosti, môže ísť pešo už od Malužinej.


Od chaty až do sedla

Od poľovníckej chaty v závere doliny sa odbočuje do lesa, stále po modrej značke hore, príjemným traverzovým chodníčkom, kde sa vám naskytnú výhľady až na najkrajšiu časť hlavného hrebeňa Nízkych Tatier, a to Ďumbier a Štefáničku. Prichádzame do sedla pod Veľkým Bokom a už vidíme až na Kráľovu Hoľu.


Drevenica v sedle

Objavujeme aj chatu, ktorá z diaľky vyzerá ako útuľna, no keď prídeme bližšie, čítame jej bohatú históriu a aktuálny stav pod zámkom nás informuje, že to útulňa nebude. Škoda. Pokračujeme už po žltej značke - smer Veľký Bok. Na opačnú stranu sa dá dostať na hlavný hrebeň Nízkych Tatier a prejsť do obce Polomka, odkiaľ tiež turisti chodia na Veľký Bok.


Záverečné stúpanie za odmenu?

Veru áno, záverečné stúpanie nám postupne odkrýva jednotlivé výhľady široko ďaleko, stále sme nestretli ani jedného človiečika a tak si vychutnávame a pripomíname, kde je aký kopec. Vďaka viditeľnosti a ešte zasneženým kopcom je to radosť poznávať.

Už len „vyvaliť bok”

Priestranný kopec s výhľadmi od Kráľovej hole až po Malú Fatru si vychutnávame plnými dúškami. Človek by tam dokázal ležať a oddychovať aj celý deň, prirodzene, vďaka výhľadu a aktuálnemu bezvetriu.


Povinná jazda dole

Trošku únavné chodenie dolinou, ale zato krásny pocit, z ktorého budeme ešte dlho čerpať. Rada spoznávam tieto osamelé kopce mimo „mainstreamu", aj napriek tomu, že si človek musí viac pošliapať, no tie výhľady stoja za to. Ani sme nevedeli, ako sme zbehli a zjazdili ku autu.


Zhrnutie

  • Názov: Veľký Bok
  • Lokalita: Národný park Nízke Tatry
  • Turistické značenie: veľmi prehľadné (modrá-žltá)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 4/5
  • Trvanie: celodenná túra 8-10 hodín
  • Parametre: 26 km/1 000 výškových metrov
  • Typ: dolina, hrebeň, vrchol
  • Možnosť parkovania: obec Malužiná bezplatné
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bike & hike v Nízkych Tatrách - Jasenianska dolina a Ďurková

Bike & hike v Nízkych Tatrách - Jasenianska dolina a Ďurková

Dolina so zurčiacou vodou, lúčky s pasúcimi sa kravami aj hrebeň hôr s nekonečnými výhľadmi. Južná strana Nízkych Tatier nám opäť ukázala svoje čaro.
Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Prejdi si s nami turistický okruh od jaskyne cez dolinu Vyvieranie až na nádherný vyhliadkový vrchol Krakovu hoľu so zakončením v bunkroch.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
keyboard_arrow_up