Tip na výlet: Liptovský hrad - nenáročná túra či zábavný trailrun

Vybehni si s nami na Liptovský hrad a spoznaj aj okolie, ktoré rozhodne má čo ponúknuť.

Chočské vrchy sú známe najmä dominantným vrchom Veľký Choč, ktorý je najnavštevovanejším kopcom tohto pohoria. My sme si vybehli na o niečo nižší, no zato veľmi pekný kopec s 360 stupňovými výhľadmi, a navyše sa na jeho vrchole nachádzajú ruiny najvyššie položeného hradu na Slovensku. Pozrieme sa na Liptovský hrad, ktorý sa týči na vrchole Sestrč vo výške 1 000 m n. m.


Jednoduchá túra alebo zábavný beh

Keďže si často spestríme naše výlety behom a bežecký tréning radi prepájame s návštevou nádherných miest v prírode, aj tu sme sa rozhodli, že spojíme príjemné s užitočným a túto túru si zabehneme. Vôbec to však nemusí byť len o behu a nielen Liptovský hrad, ale aj okolie hradu, ktoré si ukážeme, je skvelá voľba pre turistov všetkých vekových kategórií. Takže ak toto miesto nepoznáš, odporúčame prísť sem aj na rodinný výlet, na ktorý si vyčleň určite aspoň pol dňa.

Štartujeme v Kalamenoch

Atmosféru s nádychom histórie perfektne dotvára panoramatický výhľad na všetky strany.
Z obce Kalameny je Liptovský hrad najlepšie dostupný. Na konci dedinky sa nachádza parkovisko, kde niekedy vyberajú parkovné (my sme platili 4 €) a priamo odtiaľ už vedie žltá aj modrá turistická značka smerom na hrad. Práve žltá trasa je medzi turistami najobľúbenejšia, zároveň najkratšia a asi aj najmenej náročná. Od parkoviska je to hore len necelé 3 km a turistická značka ukazuje čas 1:10. Dá sa ísť aj po modrej, ktorá je len málinko dlhšia a časovo to vychádza na 1:30. My si trasu vždy radi zokruhujeme, ak sa dá, a tak sme sa rozhodli ísť hore po žltej a naspäť po modrej. Ešte je tu možnosť vyraziť z obce Bukovina po červenej značke, ktorá sa takisto následne napojí na žltú.


Stále do kopca

Celá cesta na vrchol je nenáročná, čo sa týka terénu, ale kondičku si tu človek celkom preverí, keďže ide stále do kopca. Hlavne teda, ak sa rozhodneš behať. Nie je to ale natoľko strmé, žeby sa behať nedalo a ak sa hecneš, do polhodinky si hore. Vychádzkovým tempom by si to mal zvládnuť do hodinky a pol. Cesta postupuje hneď v úvode cez rozsiahlu lúku, následne cez lesný chodníček, kde sa už miestami ukazujú prvé výhľady na Nízke Tatry, Západné Tatry a pekne vidno aj Pravnáč a Čerenovú skalu.


Napokon narazíme na rebrík, ktorý je poslednou prekážkou a sme na vrchole. Tento rebrík je asi najnáročnejšia časť celej trasy, ale nemusíš sa ničoho báť, zvládnu to aj deti a nejde tu o žiadne labilné rebríky ako v Sokolej doline.


Liptovský hrad a „tuti fruti“ výhľady

Hneď po prekonaní rebríka už kráčame po vrchu Sestrč a pred nami sa ukazuje celý upravený areál s drevenými mostíkmi, altánkom, lavičkami, ohniskami, ktoré perfektne dopĺňajú ruiny hradu. Toto miesto nám učarovalo hneď pri prvej návšteve a myslím si, že učaruje každému, kto sem príde.


Atmosféru s nádychom histórie perfektne
Voda dosahuje okolo 33 stupňov a okúpať sa tu dá celoročne.
dotvára panoramatický výhľad na všetky strany.
V minulosti tu mali rozhodne dobré výhľady a táto strategická poloha hradu zabezpečovala ochranu obchodnej cesty vedúcej z Liptova na Oravu a zároveň kontrolu celej Liptovskej kotliny. Užívame si výhľady, ktoré sú dnes vďaka azúrku „tuti fruti“ a okrem celých Chočských vrchov, Nízkych Tatier, Západných Tatier, Pravnáča môžeme vidieť dokonca aj Kubínsku hoľu a Babiu horu v Oravských Beskydách. Dole sa nám ísť veru nechce, no ešte máme toho celkom dosť pred sebou, tak hor sa modrou značkou z opačnej strany naspäť do Kalamien.


Hop-cup, hlavne nespadnúť

Modrá trasa je hneď zo začiatku poriadne strmá a kamenistá, takže tu opatrne. Pri behu sa kamienky pod nohami len tak prešmykujú a vravíme si: „hlavne sa nestrepať“. Po chvíľke sa ocitáme na peknej lúčke a odtiaľ to je pre nohy už pohoda lahoda a opäť si užívame beh lúkami, lesmi až dorazíme k studničke Aničke, ktorá nám dopĺňa zásoby vody a odtiaľ sme už čochvíľa naspäť v Kalamenoch.


Tatralandia sa môže schovať

Keď sme už zas pri Kalamenoch, za zmienku rozhodne stojí termálne jazierko, ktoré sa tu nachádza. Pramení tu totiž minerálny prameň, ktorému sa hovorí aj Medokýš a v roku 2000 tu zrealizovali geotermálny vrt a vybudovali toto jazierko, ktoré je sprístupnené verejnosti. Pamätám si, že keď sme tu boli naposledy, bola to len taká malá „mláka“, v ktorej sa okúpali maximálne dvaja – traja ľudia. Nedávno to tu však rozšírili a je tu už pekné väčšie jazierko, kde sa vojde pomerne dosť ľudí. Ako tak pozeráme, je to tu aj celkom navštevované a hoci je stred týždňa, ľudí tu ju poriadne veľa. Voda dosahuje okolo 33 stupňov a okúpať sa tu dá celoročne. Super voľba na ukončenie túry. Proste sa tu „vyvalíš", kocháš sa prírodou navôkol a keď počkáš do zotmenia a nad hlavou sa rozžiaria tisícky hviezd, o romantiku je postarané . My ale ešte nekončíme, kupkanie si necháme naneskôr, teraz ešte malý bonus na záver.


Lučanský vodopád

Priamo od jazierka vedie modrá turistická značka do Lúčok. Keďže je to len cca 2 km a energie máme ešte dosť, rozhodli sme sa, že si zabehneme aj tam. Priamo v dedinke sa nachádza Lučanský vodopád, ku ktorému vieš prísť aj priamo autom, ale načo míňať benzín pri dnešných cenách. Za pár minút sme zbehli pekným lesným trailikom, viac-menej po rovinke, priamo ku kúpeľom Lúčky, odkiaľ už len prebehneme cez obec ku vodopádu. Ten sa nachádza v strede obce, priamo pod kostolom a závidíme občanom tieto vymoženosti, kochať sa vodopádom aj každý deň cestou do kostola. Lučanský vodopád je 13 m vysoký a zaujímavé je, že nikdy nezamŕza, čo spôsobujú teplé pramene z kúpeľov, ktoré do neho pritekajú.


Záver

Cvakáme posledné fotky a bežíme naspäť lesnou cestičkou do Kalamien k autu. Parádny beh a výlet v jednom. Tento spôsob výletov sme si poslednú dobu dosť obľúbili a radi si z času na čas nejaké túry zabehneme. Určite odporúčame navštíviť Liptovský hrad a jeho okolie a zatiaľ si to aspoň prebehni s nami vo videjku .


Zhrnutie

  • Názov: Liptovský hrad, Kalameny, Lučanský vodopád
  • Lokalita: Chočské vrchy
  • Turistické značenie: prehľadné (žltá a modrá značka)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: okruh na hrad z Kalamien - 3 hod + vodopád - 1,5 hod
  • Parametre: 12 km/660 výškových metrov
  • Typ: vrchol, okruh, lesná cesta, vodopád
  • Možnosť parkovania: obec Kalameny (4 €)
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Šípska Fatra - z Liptova na Oravu cez skalné bralá

Šípska Fatra - z Liptova na Oravu cez skalné bralá

Hľadáš poldenný výlet s množstvom zaujímavostí? Na tejto túre sa môžeš tešiť na krásne výhľady na Veľkú a Malú Fatru, krasové útvary, jaskyne a rozprávkový les.
Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Zvládneme zimný beh cez Levočské vrchy? Alebo to bude skôr utrpenie?
Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Nádherný inverzný jesenný deň, výhľady, kopce, ale aj blato, prekážky a divočina. To všetko nám naservírovala Veľká Fatra.
keyboard_arrow_up