Test: Topánky do hôr i do mesta - Haglöfs Duality AT 3 Low Men

Švédska značka nielenže prišla s niečím celkom inovatívnym a jedinečným, ale je tu aj celý rad ekologických snáh pri výrobe a použití materiálov. Ako si táto topánka poradila v náročnejšom teréne napriek jej určeniu na ľahšie túry? Zistíte v teste nižšie.

Na čo sa Duality AT3 najlepšie hodí?

Výrobca udáva určenie AT3-jok na ľahšiu turistiku a do mesta. Tomu napovedá aj logo na ich vymeniteľnej červenej vložke. Prináša príjemné odpruženie pod nohami, vďaka čomu sa hodí na prechádzky po lese, miernejšie prechádzky do kopca a tiež len na cesty alebo chodníky. Tu by som len podotkol, že pri iných modeloch, ako napríklad AT1, sú dodávané s dvomi typmi vložiek a podľa náročnosti terénu použijete tú vhodnú (rozlišujú sa farbami a logom).


Prevedenie a eko vychytávky

Ich vyhotovenie na báze rias šetrí sladkú vodu a znižuje emisie CO2.
AT3 sú pomerne nápadné a majú malé logo na jazyku a celý zvršok je z príjemného prispôsobivého ponožkového úpletu. Tento úplet je zhotovený zo 100 % recyklovaného polyesteru. Špička aj päta je samozrejme celá vystužená gumou a celé to je ešte obšité kožou pre ešte väčšiu ochranu. Toto sa mi na tomto kúsku naozaj páči.


Čo sa týka podrážky, ktorú vyrába sesterská značka Haglöfs, Asics, táto je zhotovená z na dotyk mäkkej zmesi gumy, čo bude výhoda najmä na mokrom povrchu. Zároveň je podrážka navrhnutá tak, aby sa dala vymeniť v prípade nejakého poškodenia.


Zadná časť topánky je vybavená pútkami pre lepšie obúvanie a topánky sú taktiež zhotovené zo 100 % recyklovaného polyesteru.


Šnúrky sú z pomerne tvrdého materiálu (100 % recyklovaný polyester), no mali by vydržať viac šnurovaní


Penové vložky boli pohodlné a chôdza veľmi prirodzená.
Vyberateľná penová vložka pôsobí veľmi pohodlne a svojím tvarovaním podrží vaše chodidlo. Ich vyhotovenie na báze rias šetrí sladkú vodu a znižuje emisie CO2. (Vyrobené z rias, ktoré zaplavujú vodný systém a ohrozujú rastlinný a prírodný život).


Poďme do terénu

Pre testovanie som zvolil turistiku na Sivý vrch, kde sme aj s Mirkou boli točiť zároveň Tip na výlet. Aj keď nešlo o úplne ľahkú turistiku, páčilo sa mi na AT3, že sú ľahké a celkovo ma zaujímalo, ako ich vyhotovenie bude fungovať v teréne. Začiatok tejto túry je pomerne ľahký, AT3 sa tu majú cítiť ako doma, čomu tak aj naozaj bolo. Penové vložky boli pohodlné a chôdza veľmi prirodzená.

Kto pozná Sivý vrch, vie, že ku koncu túry sa ide pomerne exponovaným terénom cez skalné mesto s množstvom voľných kameňov a lezie sa po reťaziach. Ani tu som nenarazil na limit topánok. Podrážky vďaka svojej mäkšej konštrukcii mali na kameňoch, i tých mokrejších, bezpečný grip, necítil som ani ostré kamene na chodidle, čoho som sa obával.


Vystužené špičky dostačujúco ochránili prsty pri stúpaní po reťaziach a vďaka ponožkovému úpletu, ktorý pekne obopínal členok, sa mi žiadne nečistoty nedostali do topánky, aby ma tam počas túry trápili . Pri zostupe sme narazili na pár mokrých úsekov. Tu bolo objasnené, že úplet nie je absolútne vodeodolný a prepustil vodu do topánky. Treba dávať pozor, aby ste nestúpili do príliš hlbokej vody. Tým, že šnúrky sú z tvrdšieho materiálu, bolo potrebné ich ešte previazať jedným uzlom, inak sa občas rozviazali, ale to je len taká moja malá vychytávka.


Plusy

  • Eco friendly
  • Dizajn
  • Hmotnosť (400 g jedna)
  • Penové vložky
  • Ponožkový úplet nepustí nečistoty
  • prievzdušná vďaka čomu sa noha nespotí

Mínusy

  • nie je vodeodolná
  • tvrdšie šnúrky (pre niekoho plus)


Komu by som odporučil Haglofs Duality AT3?

Topánky by som odporučil všetkým milovníkom prírody, keďže značka Haglofs naozaj myslí na prírodu a budúcnosť v nej. Tým, ktorí vedia, že potrebujú odolnú topánku, ktorá ich ochráni a dobre udrží na skalách, je pohodlná a sú ochotní si priplatiť za kvalitu, je rovnako určená.

Cena mnou testovaného páru topánok je výrobcom stanovená na cca 198 € a podrobnejšie informácie nájdete na tomto odkaze alebo u nás v MTHIKER shope. Topánky sú okrem farebného vyhotovenia čierno/fialové dostupné aj vo farbách čierno/hnedá.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Aké termo zvoliť? Merino alebo syntetiku? Čo tak oboje v jednom kúsku?
Test: Všestranné oblečenie do hôr od Vikingu

Test: Všestranné oblečenie do hôr od Vikingu

Ako si poradili nohavice a bunda od Vikingu s rôznorodými vysokohorskými podmienkami? Dolomity boli skvelým „ihriskom“ na otestovanie ich vlastností.
keyboard_arrow_up