Tip na výlet: Za krásami Slovenského krasu - Zádielska tiesňava

Najprv dolinou pomedzi majestátne skalné bralá, potom planinou s výhľadmi do doliny. To ponúka nádherný nenáročný okruh Náučným chodníkom Zádielska tiesňava.

Náhorné planiny, hlboké údolia, krasové javy, rieky, jaskyne, tiesňavy a bohatá fauna aj flóra. Takáto prírodná rozmanitosť je charakteristická pre Národný park Slovenský kras - najrozsiahlejšie krasové územie v strednej Európe. Jej súčasťou je aj Národná prírodná rezervácia Zádielska tiesňava, ktorú sme v jeden pekný jesenný deň navštívili.

V zajatí skalných brál

Vyrážame z obce Zádiel, kde sme priamo pri vstupe do Zádielskej doliny zaparkovali auto. Už od parkoviska môžeme pozorovať mohutné skalné bralá, pomedzi ktoré sa dolinkou vydávame. Kráčame miernym stúpaním rozbitou asfaltkou a celú cestu sme z oboch strán obklopení vápencovými útvarmi a jaskynkami, ktorých je v tejto oblasti vyše 100. Celkovo je v Slovenskom krase dokonca až 1000 jaskýň. Sprevádza nás Blatný potok, ktorý tu vytvára menšie vodopádiky a kaskády. Asi 300 m vysoké bralá k nám slnečné lúče nepustia, no zelené machy a sfarbujúce sa lístie dodávajú tiesňave veselý a svieži nádych.


Tieto jesenné túry a babie leto je najlepšia kombinácia.
Najdominantnejším útvarom je skalná veža s názvom Cukrová Homoľa, ktorá siaha do výšky až 120 m. Prechádzame tesne okolo nej a je ťažké ju na foťáku zachytiť, zreteľnejšie ju uvidíme neskôr zhora. Tesne za ňou prechádzame cez najužšie miesto celej tiesňavy, 10 m širokú Zádielsku bránu.

Zádielska bránaVýhľad z planiny na tiesňavu, v strede Cukrová Homoľa

Po cca 3,5 km sa náučný chodník stáča doprava, smerom na Zádielsku planinu. Pozrieme sa ešte na Zádielsku chatu, ktorá sa nachádza neďaleko. Tam sa však otočíme a pokračujeme náučným chodníkom. Prechádzame cez drevený mostík a krátkym stupákom smerujeme do výšin.

Sloboda na planine

Slnečné lúče sa k nám konečne predierajú a už sme aj hore. Dostávame sa na prvú vyhliadku a pred sebou pozorujeme tú krásu. Je neskutočné, čo dokáže sila prírody. Ako na dlani máme tiesňavu obklopenú dvoma planinami - Zádielska planina a planina Horný vrch.


Po kratšej pauze pokračujeme príjemným chodníčkom cez do zlatista sfarbené lesy a vykosené lúky.


Dostávame sa na asi najkrajšiu vyhliadku celej planiny - Na krkavčích skalách. Sadáme na skalu, vyťahujeme jedlo, otvárame pivko a už len chill. Tieto jesenné túry a babie leto je najlepšia kombinácia. Výhľad máme aj na spomínanú Cukrovú Homoľu.


Oddýchnutí pokračujeme a zakrátko sa už náučný chodník stáča doprava. Cupkáme dole k autu a spomíname, ako sme tu pred dvoma rokmi zažili nádhernú inverziu.

Aj pre najmenších

Náučný chodník Zádielska tiesňava ponúka okružnú trasu vhodnú takmer pre každého. Ide o nenáročnú turistiku, kde na krátkom úseku a za krátky čas uvidíš veľa zaujímavých prírodných úkazov. Nám celý výlet zabral pohodovým tempom 4 hodiny. Túra je ideálna pre rodinky a deti sa tu určite nudiť nebudú. Prechádzka dolinou je vhodná aj pre kočiare, takže nájde si tu svoje naozaj každý.

Zhrnutie

  • Názov: Zádielska tiesňava
  • Lokalita: Slovenský kras
  • Značenie: prehľadné (náučný chodník)
  • Obmedzenie: celoročne dostupný okruh
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 4 hodiny
  • Parametre: 10 km/500 výškových metrov
  • Typ: tiesňava, planina, bralá
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko Zádiel
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy


Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Nemáš čas či chuť na náročnú túru? Potrebuješ kvôli zdraviu trochu ubrať, no nevieš sa vzdať pobytu v prírode? Tak, hor sa na niektorú z rozhľadní a vyhliadok.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
keyboard_arrow_up