Lebo oddych neznamená len ležať na gauči

Cítime sa ako medvede, ktoré sa ukladajú na zimný spánok? Išli by sme aj my spať na dlho a nič neriešili? Zaklapli všetky budíky a nečakali na to, že zazvoní ďalší o 10 minút?

Ak si si na tieto otázky odpovedal aspoň raz „áno“, tak isto čítaj ďalej. Možno si len potrebuješ oddýchnuť a budeš znova fresh, možno si len psychicky vyčerpaný a potrebuješ nie len ten fyzický oddych, ale aj trochu iný. Ale aký oddych zvoliť? Ísť si ľahnúť do postele na 14 hodín a zobudiť sa ešte viac rozbitý? To asi nechceš. V dobe, keď sa neustále niekde ponáhľame, nemáme čas alebo si ho nevieme nájsť na aktivity, ktoré ukľudnia našu myseľ (ešteže sa dá bikovať, behať aj so svetlami)... len tak si vybehnúť do prírody, zajazdiť na biku, zaklusať... a sme oveľa sviežejší ako po 14-hodinovom spánku. Aj keď, áno, aj samotný spánok je veľmi dôležitý, ale o tom potom.


Avšak, prečo je odpočinok ľudí tak dôležitý? Nie je dôležitý len pre fyzicky aktívnych ľudí z pohľadu regenerácie, ale pre všetkých ľudí. Veď ako často dobíjame baterky na mobile, hodinkách, notebookoch a ako často si dobíjame my tie svoje? Po dobití našich bateriek sa cítime znovuzrodení a plní elánu s chuťou dobyť svet. Častokrát, keď sa povie slovo odpočinok, si predstavíme len spánok. Áno, ten netreba podceňovať, no nie vždy vyrieši našu neprestávajúcu a neutíchajúcu únavu.


Tak sa poďme spoločne pozrieť na druhy oddychu, ktoré sú nevyhnutné pre nás, aby sme sa cítili najlepšie ako je to možné a boli schopní podávať výkony, o ktorých ani nevieme, že na ne máme.

Fyzický odpočinok (aktívny alebo pasívny)

Fyzický odpočinok môže mať dve formy. Buď poriadny spánok, čo je pasívna forma, alebo aktívnu formu, kedy vykonávame pohybovú aktivitu nízkej intenzity.

Spánok je neoddeliteľnou súčasť každého človeka. Stretávame sa s tým, že 8 hodín spánku je zbytočný prepych,
Vhupnúť do sveta neriešenia ničoho a nechať sa unášať.
no koniec koncov, je to len základná ľudská potreba.
Podceňovanie spánku je bežné a možno aj my sami si myslíme, že 5 hodín spánku nám postačí a cez deň to zachránia aspoň 4 šálky kávy. No spánok vplýva na naše športové výkony a jeho nedostatok zvyšuje mieru zranení, znižuje schopnosť sústredenia sa pri cvičení, znižuje rýchlosť a presnosť pri pohybových aktivitách, znižuje schopnosť regenerovať po cvičení, znižuje našu motoriku, motiváciu k športu, imunitu a odolnosť voči vírusom a baktériám a spôsobuje priberanie na váhe. Keď si uvedomíme všetky negatíva nedostatku spánku, treba sa zamyslieť nad tým, koľko spíme.


Pod aktívnym odpočinkom chápeme činnosti, ktoré vykonávame v nízkej intenzite, kedy zapájame iné svaly, ako tie, ktoré práve regenerujú. Aktívny odpočinok má pozitívny vplyv na rozprúdenie krvného obehu, čo spôsobuje rýchlejšie vyplavenie škodlivín z tela a rýchlejšie doplnenie energetických zásob. Do aktívneho odpočinku môžeme zaradiť prechádzku, ľahký beh, jazdu na bicykli, strečing, ľahkú jogu či relaxáciu.


Mentálny odpočinok

Vypnúť a nič neriešiť. Aspoň na chvíľu. Vhupnúť do sveta neriešenia ničoho a nechať sa unášať. To je to, čo tak veľmi potrebujeme. Neustále cinkajúci mobil, upozornenia na hodinkách a človek nie je schopný sa sústrediť na aktivitu, ktorú práve robí. A presne preto je potrebný mentálny odpočinok. Na chvíľu zastaviť a byť v tichu. Niekomu pomôže krátka meditácia, inému modlitba či inštrumentálna hudba. Je to len a len na individuálnosti človeka.


Emočný odpočinok

Rovnováha času stráveného osamote a v spoločnosti je veľmi dôležitá.
Pod emočným odpočinkom myslím oddych, kedy zapriahnem do svojho oddychu a relaxu aj niekoho iného. Vypovedať svoje pocity, posťažovať sa a uľahčiť si na duši. Niekto sa prihlási na terapiu, iný je maximálne spokojný s dobrým kamošom, ktorý je blízky duši a môže sa mu so všetkým zveriť, byť pred ním samým sebou.


Zmyslový odpočinok

Zmyslové preťaženie, ktoré nastane pri spracovávaní zmyslových vstupov, nám dáva najavo, že je čas na zmyslový odpočinok. Zatvoriť oči, byť aspoň chvíľu v tichu uprostred dňa alebo si urobiť offline večer pre seba, keď odložíme všetku technológiu a povypíname upozornenia. To nám zabezpečí blahodarný odpočinok.


Tvorivý odpočinok

Určite aj medzi nami, športovcami a milovníkmi prírody, hôr, sa nájdu ľudia, ktorí obľubujú kreatívne činnosti. So stopercentnou istotou môžeme povedať, že je to relax. Nechať sa uniesť len tak knihou alebo si zahrať spoločenské hry s kamošmi, nie je vôbec zabíjanie času. Činnosti, ktoré nás dobijú a ani si to neuvedomujeme, činnosti, ktoré nás nakopnú urobiť viac, ako sme niekedy schopní.


Sociálny odpočinok

Cítiš sa vyčerpaný z ľudí a vzťahov okolo seba? Tráviš až moc času na sociálnych sieťach a neustále sa s niekým porovnávaš? Nevyhýbaj sa sociálnemu odpočinku. Nie, neboj sa, nemusíš sa izolovať a byť sám, čas v príjemnej spoločnosti ti určite urobí dobre, a, samozrejme, aj pauza od sociálnych sietí. Lebo rovnováha času stráveného osamote a v spoločnosti je veľmi dôležitá.


Duchovný odpočinok

Vyhorenie, veci v živote, ktoré nijak nedávajú zmysel. Vydaj sa za hľadaním zmyslu života. Nájdi si čas na oddych, ktorý dá tvojmu životu kontext. Existujú rôzne možnosti, ako na to, či už meditácia, návšteva kostola, modlitba, pomoc komunite či duchovné spojenie s prírodou, hudbou, umením, alebo písanie denníka.


Ta-dám, tak sme sa prelúskali všetkými siedmimi druhmi odpočinku. Čo z toho vyplýva? Že skombinovanie spánku a iného druhu odpočinku vyrieši našu neutíchajúcu únavu. Napríklad tak, že vypneme internet, zbalíme batoh a pôjdeme na túru. Lebo kde sa lepšie oddychuje, ako na túre? Jedine v spacáku niekde uprostred lesa . Tak nezabúdajme na seba a doprajme nielen svojmu telu, ale aj duši, mysli a zmyslom oddych. Nech môžeme vôkol seba rozdávať radosť, úsmev a pohodu .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Európsky týždeň mobility – kráčaj a vyhraj

Európsky týždeň mobility – kráčaj a vyhraj

Dá sa ušetriť C02 aj v bežnom živote? Nechaj auto tento týždeň doma, využi len svoju energiu a my ťa za to odmeníme.
Video: 10 tipov na rýchlejšiu regeneráciu

Video: 10 tipov na rýchlejšiu regeneráciu

Ako regenerovať po náročnom výkone v horách?
Prečo a ako začať s turistikou?

Prečo a ako začať s turistikou?

Ísť na turistiku? Prečo by som mal/a? Ja sa na to necítim.
keyboard_arrow_up