Rozlúčka s vysokohorskou turistikou na Východnej Vysokej

Poznáte to, niekedy je cez leto príliš teplo, ale na jeseň stabilné počasie, inverzie, no a tie čarovné farby v Tatrách. Do 31. októbra sú chodníky otvorené, tak sme to v tak krásnom prostredí museli využiť.

Zrazu sme sa ocitli na Sliezskom dome, ale prečo začíname túru práve tu? Zhrňme si to pekne poporiadku. MTBIKER ukončil svoju pretekovú sezónu spoluorganizáciou časovky na Sliezsky dom. Do poslednej chvíle sme však nevedeli, či vôbec bude. Keďže sa preteky odohrávali v tom najkrajšom prostredí Vysokých Tatier, tak aj príslušné povolenia nebolo úplne jednoduché dostať. Však sme predsa v národnom parku a ten si treba aj patrične chrániť, za čo sme radi. Tak by to malo fungovať.


MTBIKER Sliezsky kráľ

Našťastie sa všetko podarilo a my sme v sobotu zažili krásne preteky v objatí jesenných zafarbených smrekovcov, zelenej kosodreviny, s výhľadmi na toho najväčšieho krásavca - Gerlachovský štít. Počasie vyšlo na jednotku, pretekári uháňali do cieľa jeden za druhým. Padli aj rekordy v podaní víťaza Samuela Kováča s časom 24:24:55 od rampy po Sliezsky dom. Hmmm, asi ani na e-biku by som za taký čas neprišla. Ako organizátori sme si to užili rovnako, predsa mať pri práci takéto výhľady, no kto by nechcel.


Festival LAJF plný extrémnych zážitkov

Mnohé zvieratá sa ukladajú na zimný spánok a potrebujú priestor bez ruchu a pohybu ľudí.

Poobede prebehlo vyhlásenie, no a hneď potom začínal na Sliezskom dome aj outdoorový festival. Boli sme jeho súčasťou a participovali sme s videom o tatranskej zimnej korune na bicykli od Martina a Adama. Zvyšné výstupy a prednášky boli taktiež dychberúce. Počúvali sme o lezení vo vysokých horách v zahraničí aj u nás od Martina Krasňanského. Rasťo Hatiar nám ukázal, ako sa točí v tých najextrémnejších tatranských podmienkach, či ako chalani prebehli cez všetky chaty Vysokých Tatier. A zasmiali sme sa spolu aj na filme od Rasťa s názvom „Obyčajní chlapci” zo 70. až 90. rokov o skialpovom pôsobení vo svete teraz už profesionálnych horských záchranárov, Dušana Triznu a Milana Madaja.


Ako je to s uzáverou?

Po celom dni tak krásnych „vibrácií" ideme príjemne unavení spať, ale predtým pozeráme počasie na ďalší deň. A plánujeme, ako ukončíme vysokotatranskú turistickú sezónu tento rok my. Od 1. 11. 2022 sú uzatvorené v TANAPE (Vysoké a Západné Tatry) takmer všetky chodníky na štíty (povolené sú štíty: Baranec a Predné Solisko) a dostupné sú chodníky ku chatám s výnimkou Chaty pod Rysmi, ktorá sa zatvára tiež. Mnohé zvieratá sa ukladajú na zimný spánok a potrebujú priestor bez ruchu a pohybu ľudí. Počasie na nedeľu vyzerá stabilnejšie a krajšie poobede, takže vyberáme kratšiu túru - Východná Vysoká.



Velickou dolinou

Z vrcholu Východnej Vysokej (2 429 m n. m.) máme výhľady do Veľkej Studenej doliny na Zbojníčku cez Ľadové štíty až na Lomničák.

Po výdatných raňajkách sa nabalíme a ide sa na to. Okolo Velického plesa popod Večný dážď - skalného previsu, kde sú nacvakané expresky pre drytoolistov - lezcov, ktorí lezú za pomoci „zbraní“ a mačiek. Vychádzame nad prvý hang a už na Velickom zube (po pravej strane) vidíme vo viacdĺžkovej ceste minimálne 2 dvojice. Pokračujeme jemnou rovinkou k ďalšiemu stúpaniu a po ľavej strane zase vidíme horských vodcov, postupujúcich Velickou próbou na Gerlachovský štít. Ej, ale budú mať dnes krásne výhľady. V doline celkom pofukuje a my sa radšej priobliekame. Nie je to žiadne prekvapenie, vo Velickej doline som ešte pokojný deň bez vetra nezažila.


Stúpanie na Poľský hrebeň

Prechádzame okolo Dlhého plesa, za ktorým nás čaká záverečné stúpanie na Poľský hrebeň. V diaľke „šípime“ nejakú „kolónu“ na reťaziach. Dáme si čajík, občerstvenie a už sa to tam aj vyprázdnilo. Pokračujeme na reťaze a už sme aj tam. Výhľady z Poľského hrebeňa do Bielovodskej doliny a smerom na poľské Tatry sú na nezaplatenie. Nás čaká ešte stúpanie na Východnú Vysokú. Neotáľame a ideme ďalej.


Východná Vysoká

Od začiatku sú všade reťaze a občas kramle, kde-tu aj snehové pole, ktorému sa snažíme vyhýbať. Mačky a retiazky máme síce so sebou, ale cestička vedie aj mimo snehových polí. Z vrcholu (2 429 m n. m.) máme výhľady do Veľkej Studenej doliny na Zbojníčku cez Ľadové štíty až na Lomničák. Vietor ustál a my si vychutnávame občerstvenie priamo z vrcholu. Tento štít je situovaný medzi troma dolinami a žiadny kopec nebráni výhľadom. Človek ani nevie, kam skôr pozrieť. Tak sa kocháme chvíľu na sever, chvíľu na juh a potom západ.


Cesta dole a krásny víkend za nami

Dole jemným suťoviskom z vrcholu, ale potom už stabilne po reťaziach a chodníčku si vykračujeme úplne sami, po ceste vidíme horolezcov doliezať cesty a my prichádzame ku Sliezskemu domu ešte za vidna. Vnútri sa ohrievame pri čajíku spolu s turistami a vodcami, ktorí boli na Gerlachu, či horolezcami zo stien, ale aj cyklistami, ktorí práve vyšli hore. Je to tu rôznorodé a všetci sa tešia z krásnych zážitkov, ktoré v našich krásnych Tatrách zažili. Tak isto aj my z krásneho víkendu na Sliezskom dome a v jeho čarovnom okolí. Teraz je však čas, aby si aj príroda od nás oddýchla. Tešíme sa opäť na zimu a snehové zážitky.


Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Sherpa Rallye – 39. ročník nosičských pretekov

Video: Sherpa Rallye – 39. ročník nosičských pretekov

Kvapky potu sa striedajú s dažďom, silný vietor šantí vo vlasoch, na pleciach náklad a pod nohami potoky. V boji o najlepší čas nosičov a nosičiek sa v rukách striedajú reťaze s klzkými kameňmi – až úplne hore, na Chatu pod Rysmi.
Test: Nohavice Karpos Santa Croce Zip-off - krátke a dlhé zároveň

Test: Nohavice Karpos Santa Croce Zip-off - krátke a dlhé zároveň

Mať na sebe nohavice, z ktorých sa v priebehu pár minút stanú kraťasy, je prudko návyková vychytávka, ktorú si obľúbi každý. Rýchlo meniace sa jesenné podmienky ich poriadne preverili.
Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Plánuješ v najbližšej dobe vybehnúť na nejaký z tatranských vrcholov? Slavkovský štít v jesennom šate bude určite tou správnou voľbou.
keyboard_arrow_up