Kam na túru počas uzávery a prečo ju dodržiavať?

Príroda je krásne miesto a práve v nej sa vykresľuje ľudská ohľaduplnosť, a to nielen jeden k druhému, ale aj k zvieratám. Kde chodiť na túry, aby sme nerušili zvieratá počas uzávery?

Tento týždeň sme mali svetový deň tolerancie, teda našej ohľaduplnosti, ktorú sa ako MTHIKER a MTBIKER snažíme šíriť nielen v našej skupine ľudí, ktorí sa radi aktívne hýbu, ale aj v širokej verejnosti. Rešpektovať sa navzájom je dôležité. Pozrime sa aj na iné formy ohľaduplnosti, s ktorými sa stretávame v horách.

Prečo vôbec zimná uzávera chodníkov je?

Tatry sú domovom mnohých zvierat a rastlín, ktoré majú svoj ročný životný cyklus, odvíjaný aj od počasia a podmienok.
Začneme od ľudského faktoru, pretože ľudský život je pre každého z nás určite najdôležitejší. Čo také môže hroziť človeku iné, ako pri letnej túre? Samozrejme, odvíja sa to od osobitnej fyzickej a psychickej pripravenosti alebo lepšie povedané trénovanosti a zároveň aj správnom výstroji. Aj napriek tomu, že toto všetko máme na určitej úrovni, tak nám hrozia diametrálne iné faktory ohrozenia. Na prelome jesene a zimy sú už v horstvách, ako napríklad Tatry, snehové polia, zľadovatené chodníky a počas zimy aj lavínové nebezpečenstvo. Toto sú faktory, ktoré výrazne zhoršujú pohyb v nich.

Na chodníku ma predsa lavína nemôže zasiahnuť…

… hovorili… Opak je však pravdou, ktorú si môžeme podložiť aj lavínovými situáciami, ktoré zasiahli turistov práve na chodníkoch a ani nemusíme chodiť ďaleko. Konkrétne minulý rok v Malej Fatre pod Pekelníkom boli strhnutí z chodníka a čiastočne zasypaní dvaja turisti. Vďaka Horskej záchrannej službe to ale všetko dobre dopadlo. Preto, ak sa už vydávam do lavínového terénu, treba zvážiť aj povinnú lavínovú výbavu (lopatka, sonda, lavínový vyhľadávač). Samozrejme, nepotrebujem túto výbavu len ja, ale aj všetci, s ktorými na túru idem. Preto je dôležité byť ohľaduplný aj v zmysle dodržiavania pravidiel stanovených TANAP-om a rešpektovať ich, veď v konečnom dôsledku ide o Váš život. No nielen o Váš….

Zdroj: Patrik Paulynyi

Aj zvieratá potrebujú svoj oddych…

V Tatrách nie sme sami, no možno to až tak nevnímame, keďže zvieratá sa na zimu ukladajú na spánok a mnohé prežívajú zimu v ťažkých podmienkach. A preto im to treba uľahčiť. Tatry sú domovom mnohých zvierat a rastlín, ktoré majú svoj ročný životný cyklus, ktorý sa odvíja aj od počasia a podmienok. Na zimný spánok sa ukladá nielen medveď, ale aj svište. Spánok je dlhý takmer pol roka, no všetko závisí od počasia. Medvede sa po prebudení hladné presúvajú za potravou z vyšších polôh dole, kde je menej snehu a svište sa po prebudení dostávajú do obdobia párenia a následnej gravidity a pôrodu malých svištíkov. Na to sa potrebujú cítiť bezpečne a nerušene. Dosť, že ich ohrozujú dravce, nie ešte my, ľudia, svojím pohybom.

Národné parky majú svoje pravidlá

Stretávam mnoho ľudí, ktorí plánujú túru počas uzávery, lebo ani nevedia, že nejaká je. Plánovanie túry je samozrejme dôležité a popri všetkých informáciách, ktoré si dohľadávam, od mapy cez počasie, je dobre zaradiť aj návštevu informačného kanálu daného národného parku a jeho pravidiel, či je chodník otvorený. No niekedy to nie je až také jednoduché. Všade sa píše, ktoré chodníky sú uzavreté, ale o otvorených ani zmienka.


Kam na túru počas uzávery?

Je ich naozaj veľa a v každom národnom parku je povolené vždy niečo, kam sa dá ísť. Zhrniem to tu po jednotlivých parkoch a miestach a niektoré budú sprevádzané odkazom na video, kde sme ako tím MTHIKER boli. Nezabudnite, že aj keď uvidíte video, kde sme mali ideálne podmienky, možno niekde aj bez snehu, tak to pri tvojej túre môže byť úplne inak a výstroj ako mačky, cepín, izolačné veci a lavínovú výbavu (v lavínovej aréne) treba mať so sebou. Pre ešte aktuálnejší prehľad nezabudni sledovať http://www.laviny.sk alebo ešte jednoduchšie na ich sociálnej sieti Instagram @laviny.sk


Vysoké tatry

Vo Vysokých Tatrách je povolené chodiť ku všetkým vysokohorským chatám okrem Chaty pod Rysmi. Povolené sú teda - Popradské pleso, Rainerova útulňa, Zamkovského chata, Zbojnícka chata, Téryho chata, Zelené pleso a Plesnivec. Povolený je aj jeden zimný štít a to Predné Solisko zo Štrbského Plesa. V rámci pekných túr, nielen na chaty, je pekný okruh, ktorý šiel Martin s Lenkou, kde spojili rovno dve chaty, a to Plesnivec a Zelené pleso. Minulý rok som tiež bola pri Batizovskom plese, keďže je súčasťou magistrály, ktorá je otvorená celoročne.


Náročnosť 3/5

Štrbské pleso – Jamské pleso – Tri studničky
Štrbské pleso – Vodopád Skok
Popradské pleso, dolné parkovisko – Popradské pleso
Starý Smokovec – Sliezsky dom – Tatranská Polianka
Starý Smokovec – Vodopády Studeného potoka
Hrebienok – Slavkovská vyhliadka Maximiliálka
Tatranská Lomnica – Vodopády Studeného potoka – Tatranská Lesná
Biela voda – Chata pri Zelenom plese
Tatranská Kotlina – Chata Plesnivec
Starý Smokovec – Rainerova chata – Obrovský vodopád – Zamkovského chata

Náročnosť 4/5

Zamkovského chata – Skalnaté pleso
Zelené pleso – Veľké Biele pleso
Vyšné Hágy – Batizovské pleso - Tatranská Polianka

Náročnosť 5/5

Štrbské pleso – Chata pod Soliskom – Predné Solisko
Hrebienok – Téryho chata
Hrebienok – Zbojnícka chata

Západné Tatry

Výšľap na chaty ako Žiarska chata a Chata pod Náružím sú ideálne, pretože vedú po udržiavanom chodníku, kde sa človek nebude prebárať. Už k celkom náročnej zimnej turistike patria výšľapy na štíty ako Baranec, Smrek, Plačlivé a Smutné sedlo. Tieto miesta sú však počas zimy naozaj náročné na turistiku a nachádzajú sa v lavínovej aréne. Povolené sú aj Babky, kde dostať sa je už jednoduchšie, lebo 80% trasy vedie po zvážnici, no záverečný výšľap je bez snežníc na 99% po pás v snehu a samé prebáračky.


Náročnosť 3/5

Žiarska dolina - Žiarska chata
Rázcestie Zverovka - Ťatliakova chata
Rázcestie Zverovka - Roháčsky vodopád - Rázcestie pod Predným zeleným

Náročnosť 4/5

Bobrovecká vápenica - Babky
Bobrovecká vápenica - Chata pod Náružím - Sedlo Predúvratie
Žiarska chata - Pod Homôlkou - Žiarske sedlo

Náročnosť 5/5

Žiarska chata - Žiarske sedlo – Plačlivé
Žiarska chata - Žiarske sedlo – Smrek – Baranec – Holý vrch – ústie Žiarskej doliny parkovisko (aj v opačnom smere)


Nízke Tatry

Tie sú moje najobľúbenejšie počas zimnej uzávery, hlavne kopce ako Poludnica a Demänovská hora, ktoré sa nenachádzajú v hlavnom hrebeni NT, ale na okraji a toho snehu tam ani počas zimy nie je veľa, takže sú ideálnym miestom na zimnú turistiku. Zároveň tam nehrozí lavínové nebezpečenstvo a nie sú v uzávere. Podobný je aj Salatín, kde je v zime už viac snehu. Zimná uzávera je tu naozaj minimálna avšak ako v každom parku, aj tu platí podľa NAPANT-u obmedzenie pohybu na dennú dobu medzi "hodinu po východe a hodinu pred západom slnka". Je potrebné si uvedomiť, že doba medzi šerom a brieždením je časom s najväčšou aktivitou voľne žijúcich živočíchov. Je preto v záujme pokoja pre zvieratá a tiež v záujme keždého bezpečnosti, aby ssa obmedzenie dodržiavalo.


Ostatné národné parky majú obmedzenia v malom rozsahu, preto si pri nich uvedieme práve tých pár uzatvorených chodníkov.

Veľká a Malá Fatra

Tu je podobne ako pri Nízkych Tatrách uzávera minimálna. Vo Veľkej Fatre je to prirodzene najlavinóznejší kopec Krížna a konkrétne chodník Ramžiná – Úplaz (Malá Krížna) v období snehovej pokrývky počas lavínového nebezpečenstva. Uzávera je len odporúčaná od značkárov Klubu slovenských turistov.
V Malej Fatre sa uzatvárajú len 3 chodníky, a to len v období od 1. marca do 15. júna.

Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce
Obšívanka – Malé nocľahy
Vendovka – Malý Kriváň

Pekné túry si môžete užiť na Borišov, Ploskú či zabehnúť si na Sidorovo alebo Čierny kameň. Uzavretá je aj 1 ferrata na Martinské hole, ktorá trvá od 14. 9. do 1. 11. a od 14. 4. do 1. 6. Martin, Stráne –Ferrata Horskej záchrannej služby

Slovenský raj

V NP Slovenský raj je sezónne uzavretá len Ferrata HZS Kyseľ,v období od 1.11.2022 do 14.6.2023. Ostatné chodníky sú otvorené.

Zhrnutie

Keď si to tak zhrnieme a pozrieme si prehľad túr, stále je tu čo objavovať a obmedzenia sú v konečnom dôsledku minimálne. Nastavenie návštevného poriadku jednotlivých parkov teda nechráni len faunu a flóru, ale aj nás samých. Sledovaním aktualít jednotlivých parkov sa človek dozvie aj o lokálne uzatvorených chodníkoch z dôvodu obnovy, či iných príčin. Zhrnuli sme si národné parky ktoré sú najnavšetevovanjšie a počas uzávery je dobré vedieť nielen dôvod uzávery ale že vôbec nejaká je.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Sherpa Rallye – 39. ročník nosičských pretekov

Video: Sherpa Rallye – 39. ročník nosičských pretekov

Kvapky potu sa striedajú s dažďom, silný vietor šantí vo vlasoch, na pleciach náklad a pod nohami potoky. V boji o najlepší čas nosičov a nosičiek sa v rukách striedajú reťaze s klzkými kameňmi – až úplne hore, na Chatu pod Rysmi.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
keyboard_arrow_up