Najstaršie vlnené termo na svete - Devold

Rozhodli sa pre vlnu. Tento malý zázrak prírody je základom výroby vlastného termoprádla už 167 rokov.

Po viac ako jeden a pol storočí výskumu a vývoja v oblasti vlny je Devold na vrchole a zaručuje špičkovú kvalitu, ochranu a pohodlie v akýchkoľvek podmienkach. Tak dlhá tradícia nemá na dnešnom trhu obdoby. Kto stojí za vznikom tejto značky?

Odhodlaný za úspechom

Písal sa rok 1853, kedy sa čerstvo vyučený priemyselný pracovník Ole Andreas Devold vrátil z Nemecka domov - do mestečka Alesund, nachádzajúceho sa na západnom pobreží Nórska. Devold plný optimizmu so sebou priniesol najmodernejšie mechanické pletacie stroje s nádejou predaja svojich výrobkov. Pletené vlnené spodné prádlo, rukavice a čiapky ponúkal rybárom a miestnym, ktorí pracovali v drsných nórskych podmienkach.


Neskôr sa mu podarilo presadiť aj medzi obchodníkmi a tak sa začala písať história značky Devold. Netrvalo dlho a Devold si vybudoval povesť kvalitnej značky a po rokoch sa stal majiteľom jednej z najväčších textilných tovární v Nórsku.

Devold pochopil, že kľúčom pre úspešnú silnú spoločnosť je kombinácia kvality a inovácie. V roku 1882 postavil prvú nórsku elektráreň hneď vedľa továrne Devold, vytvoril vlastnú priehradu s vodným kolesom, ktorá zabezpečila pohon strojov, zabezpečil elektrické osvetlenie v továrni, len 4 roky po vynájdení žiarovky, a takisto, ako jeden z prvých Nórov, začal používať telefón, čím zefektívnil komunikáciu vo firme. Tento priekopník sa chopil každej príležitosti a práve vďaka tomu spoločnosť napredovala a dosiahla nevídaný úspech.


Budovateľ komunity

Najprísnejšie požiadavky na dobré životné podmienky zvierat sú prioritou.
Výroba sa presunula z Alesundu do mesta Langevag, kde Devold vytvoril nové pracovné miesta, vďaka čomu sa miestni rozhodli zostať v rodnej zemi a nemigrovať do Ameriky. Devold nielenže zabezpečil ľuďom prácu, ale stal sa aj vplyvným reformátorom a prevzal veľa spoločenských povinností. Stal sa aj kazateľom, založil nemocnice, kostoly, škôlky a obchody s potravinami a takisto dal postaviť domy pre zamestnancov firmy. Z pár ľudí sa vytvorila komunita, ku ktorej sa postupne pridávali aj farmári z iných oblastí regiónu a začali Devoldu dodávať vlnu.


V 20. storočí bol Lengvag už rušným mestom s veľkou továrňou, do ktorej prichádzali a odchádzali lode s množstvom vlny. Dopyt po originálnych kúskoch značky Devold bol obrovský a jednotlivé kúsky sa stali v zahraničí mimoriadne populárne. Rozšíril sa export do jednotlivých krajín a tovar sa vyvážal pozdĺž pobrežia od švédskych až k ruským hraniciam a neskôr aj na Faerské ostrovy, Island či do Južnej Ameriky.

Polárne expedície sú dôkazom kvality

Devold už niekoľko generácií zabezpečuje výbavou slávne expedície, počínajúc prvými veľkými polárnymi výpravami na konci 19. storočia. Už v roku 1888 polárny bádateľ Fridtjof Nansen lyžoval v Grónsku a aj vďaka kvalitnému vlnenému oblečeniu prežil tri dramatické roky v Severnom ľadovom oceáne.


V roku 1911 sa nórska vlna prvýkrát objavila na južnom póle, ktorý ako prvý dosiahol Roal Amundsen s jeho výpravou. Množstvom vlneného oblečenia bol vybavený aj americký bádateľ Lincoln Ellsworth. Spolu s Amundsenom sa v roku 1925 prvýkrát pokúsili letecky dosiahnuť severný pól.


V 20. storočí sa mnoho ďalších expedícií spoliehalo na oblečenie Devold, ktoré poskytlo ozajstnú ochranu na tých najdrsnejších miestach ako severný a južný pól alebo Himaláje. V roku 1994 prekročila ako prvá žena južný pól nórka Liv Arnesen, ktorá sa v extrémnych podmienkach udržala v teple vďaka špeciálnemu vlnenému prádlu Devold’s Aquaduct, ktoré sa dnes predáva ako kolekcia Expedition.

Starostlivosťou ku kvalite

Devold spolupracuje s vybranými farmármi
Devold ťa oblečie do akéhokoľvek počasia a pripraví na akúkoľvek pohybovú aktivitu.
s tou najlepšou starostlivosťou o zvieratá a aj o pôdu. Najprísnejšie požiadavky na dobré životné podmienky zvierat sú prioritou a vlnu najvyššej kvality získavajú z oviec voľne žijúcich na nekonečných pastvinách v Južnej Amerike a na Novom Zélande. Trvalo udržateľnou výrobou získavajú merino vlnu bez použitia akýchkoľvek hnojív a pesticídov v pôde. Táto merino vlna je 100% prírodný materiál, ktorý je 100% biologicky odbúrateľný.

Farmári, s ktorými spolupracujú, dodržiavajú tzv. 5 práv pre dobré životné podmienky, týkajúce sa zdravia, starostlivosti a podmienok, v ktorých zvieratá žijú. Z fariem vlna putuje do Nórska, kde sa následne vyrábajú produkty tak, aby boli v súlade s prírodou a zároveň odolali jej drsným podmienkam. Každý vlnený odev je tkaný, šitý a starostlivo kontrolovaný ľuďmi.


Starostlivosť nielen o ovce

Starostlivosť o zvieratá je kľúčom k dosiahnutiu najkvalitnejších výrobkov, no s tým ide ruka v ruke starostlivosť o životné prostredie a rovnako aj zamestnancov, s ktorými si budujú dlhodobé vzťahy.

„Chceme, aby ste si boli istí, že oblečenie, ktoré kupujete, je vyrábané ľuďmi, ktorým sa v práci darí, že zvieratá, ktoré pestujú najjemnejšiu vlnu, sú ovce, s ktorými sa dobre zaobchádza, že pôda, na ktorú šliapu a ktorou sa živia, má čas na obnovu a má skôr pozitívny vplyv na ekosystém, ako naopak.”


Devold volí metódy šetrné k životnému prostrediu a snažia sa robiť rozhodnutia, ktoré vytvárajú lepšiu budúcnosť pre našu planétu. Viac informácií o recyklácii, redukcii plastov, oprave výrobkov, znižovaní uhlíkovej stopy a mnoho ďalších krokov, ktoré podnikajú, sa dočítate na oficiálnej stránke výrobcu.

Od prechádzky po expedíciu

Množstvom polárnych expedícií bola preverená kolekcia Expedition, ktorá je určená nielen do extrémne chladných a poveternostných podmienok, ale ocenia ju aj zimomraví ľudia. Extrémne teplé dvojvrstvové oblečenie poskytuje dostatok izolácie spolu s jedinečnými vlastnosťami odvádzania vlhkosti. Ak sa vystavuješ extrémnym podmienkam, toto tričko ťa ochráni aj pri –50 °C.


Bežci si tu nájdu tiež svoje s kolekciou Running, ktorá ponúka rýchloschnúce, ultra ľahké a priedušné produkty, vyrobené z merino vlny v kombinácii s Tencelom.


Novinkou od Devoldu je obojstranné funkčné termo z kolekcie Tuvegga. Termo slúži ako prvá vrstva stvorená pre aktivity vyššej intenzity. Tieto kúsky v sebe kombinujú 3 rôzne úplety - sieťovaný vlnený úplet, izolačný rebrovaný úplet a 3D úplet so vzduchovými kanálmi. Ak je potrebná väčšia izolácia, odev môže byť obrátený a 3D úplet sa postará o tepelný komfort.


Kolekcia Breeze ponúka veľmi hebké a ľahké odevy, ktoré sú extrémne priedušné a vhodné aj do teplých letných dní. Optimálnou základnou vrstvou pre celoročné využitie je tričko Devold Breeze, ktoré zabezpečí pocit príjemného tepla, odvod potu a reguláciu zápachu.

Správne vrstvenie je základom pri aktívnom pohybe vonku. Devold ti s tým vynikajúco pomôže a poskytne kvalitnú prvú vrstvu s tými najlepšími vlastnosťami. O kvalite sa môžeš presvedčiť aj na štítku odevu, keďže všetky výrobky sú vysledovateľné. Väčšina z nich dokonca až po presnú farmu, ktorá dodala vlnu. Jedno je jasné, Devold ťa oblečie do akéhokoľvek počasia a pripraví na akúkoľvek pohybovú aktivitu.

Zdroj fotografií: Devold
Zdroj fotografií: archív Devold
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Aké termo zvoliť? Merino alebo syntetiku? Čo tak oboje v jednom kúsku?
Test: S funkčným tričkom v  pohodlí v každej situácii

Test: S funkčným tričkom v pohodlí v každej situácii

Funkčné tričká sú jednou z najzákladnejších vrstiev, ktoré zabezpečujú tepelný komfort a udržiavajú telo v príjemnom pocite sucha. Splnilo toto termo tričko moje očakávania?
Test: SILVINI Rubenza - elasťáky na zimné športy

Test: SILVINI Rubenza - elasťáky na zimné športy

Hľadáš pohodlné elastické nohavice na bežky, beh alebo aj skialp? Pozrime sa na to, ako obstáli pri mojich aktivitách legíny od značky SILVINI.
keyboard_arrow_up