Nórsko - kam vyraziť na výlet?

Nórsko je škandinávska krajina plná prírodných klenotov a zaujímavých miest. V tomto článku sa pozrieme, na ktoré z nich sa jednoznačne oplatí ísť pozrieť.

Prečo sa oplatí ísť do Nórska sme si povedali v minulom článku. V lete 2022 sme navštívili a pozreli sa aj na miesta, ktoré sme v roku 2021 nestihli. Nech sa páči, prinášam ti pár tipov, ktoré ma chytili za srdce.

Nenápadná chatka Flatsteinbu (1 260 m n. m.) na okraji najväčšieho pevninského ľadovca

Výlet na túto zaujímavú útulňu, o ktorej sme počuli od kamarátov, sme plánovali už pred rokom. Aj napriek tomu, že väčšina letných dní roku 2022 v Nórsku bola mimoriadne daždivá, snažili sme sa využívať čas naplno, aj keď počasie za oknom neprialo. Ako sa vraví, nie je zlé počasie, iba zle oblečený turista. A tak sme sa vystrojili, pobalili ruksaky na „nocovku“, obliekli čo najmenej oblečenia a v pršiplášťoch a s igelitovými vrecúškami na nohách sa vybrali za dobrodružstvom.

Dedina KvameÚtulňa Flatsteinbu

Tak, čo mám dať do navigačky?

Z lokality Kvame, poblíž dediny Olden, sme smerovali na miesto Flatsteinbu, drevenú chatku, ktorá sa nachádza medzi dolinami Kvamsdalen a Brenndalen, v blízkosti obrovského ľadovca Jostedalsbreen. Jostedalsbreen je najväčší pevninský ľadovec Európy. Približne v polovici cesty, po 2,2 km, nás užší chodník popri vodopáde cez lesy plné papradí zaviedol až k chatám Kvameseatra, odkiaľ sme pokračovali turistickým chodníkom ďalej.

Naša trasa, ako väčšina turistických trás v tejto lokalite, bola značená červenými bodkami na stromoch/kameňoch. V topánkach nám už poriadne žblnkalo a keď nám sem-tam cestu skrížil menší horský potôčik, ktorý bolo treba preskočiť, už nebolo treba. Posledné výškové metre sa túra stávala zaujímavejšou, aj kvôli skalnatejšiemu prostrediu bolo potrebné občas použiť reťaze. Vďaka neutíchajúcemu dažďu sme celí premočení po skoro 3 hodinách prišli na miesto, kde sme mali stráviť noc.

Nórsko Kvameseatra - chata smerom na Flatsteinbu

Vybavenie ubytka

Chatka je súkromná, avšak otvorená pre turistov a pre každého, kto v nej plánuje stráviť čas. Noc na chate je síce spoplatnená (všetky potrebné inštrukcie k platbe sú vnútri), ale je parádne vybavená plynovým varičom aj ohrievačom vzduchu a pár erárnymi dekami/spacákmi. V chatke sa dokáže vyspať tak do 10 ľudí.

Útulňa Flatsteinbu
Prístup k ľadovcu nezaberie veľa času a námahy, je pomerne blízko. Máme šťastie, že sme tento klenot mohli vidieť naživo, pretože nám ľadovce miznú závratnou rýchlosťou.

Výhľad na ľadovcový splaz Jostendalsbreenu

Zhrnutie

  • Lokalita: Jostedalsbreen národný park/kraj Sogn og Fjordane, južné Nórsko
  • Obtiažnosť: stupeň 4/5, náročnejšie pasáže, vrchol aj s použitím reťazí
  • Trvanie: 3 hodiny
  • Parametre: 4,5 km/1 200 výškových metrov
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko v lokalite Kvame
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy

Molladalen

Posledné plánované dni v Nórsku sa počasie zlepšilo, vykuklo slniečko a to znamenalo len jedno. Zastávka v Molladalene. V doline, ktorá ponúka mnoho zážitkových aktivít od lezenia na strmé skalné steny cez prechádzky alebo kempovanie spojené s rybačkou pri plese. Miesto je vhodné aj pre rodinné výlety, obľúbené je aj staršou generáciou.

Nástup do doliny MolladalenOdchod z doliny Molladalen

V Molladalene sa nachádzajú známe vrcholy ako Jonshorn, Randers Topp a Mohns Topp. Pri Mohns Topp je známa vežička Bladet, ktorá je obľúbeným cieľom horolezcov.

Raj- dolina Molladalen
S pocitom ako v americkom filme sme sa uberali po turistickej značke...
Najkratšia cesta do Molladalenu vedie z Barstadviku na parkovisko k Melbsaetra/Barstadsaetra a odtiaľ značeným chodníkom, ktorým to priemerným tempom trvá tak 2,5 hod. Tak v polovici trasy, v najstrmšom teréne, je reťaz. Pri niektorých túrach v Molladalene, hlavne pri tých, ktoré vedú popod skalné veže, je dobré mať prilbu.

Pohľad na pleso a majestátne skalné vežičky Molladalenu
Každým jedným výletom odchádzam z Molladalenu nabitá super energiou na najbližšie dni, pretože je to veľký zážitok strávený na mieste s osobitým čarom.

Hrebeň nad MolladalenomNórsko, Molladalen

Zhrnutie

  • Lokalita: Orsta/kraj Sogn og Fjordane, južné Nórsko
  • Obtiažnosť: stupeň 3/5, príjemná turistika
  • Trvanie: 2,5 hod.
  • Parametre: 3 km/750 výškových metrov
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko pri Melbsaetra/Barstadsaetra

Galdhopiggen

Ešte pred odchodom domov sme si naplánovali túru na Galdhopiggen. Najvyššia hora nielen samotného Nórska, ale aj najvyššia hora v severnej Európe. Výhľad z tohto nórskeho vrcholu je nádherný.

Dolina pod Galdhopiggenom

Kde túru začať?

Aj preto patrí Galdhopiggen medzi jeden z najnavštevovanejších kopcov a turistami veľmi obľúbený. Existujú dve trasy ako sa sem dostať. Najkratšia trasa začína pri chatách Juvasshytta a vedie cez ľadovec Styggebreen. Druhou možnosťou je začiatok od chát a kempingu Spiterstulen. Záchytným bodom pre obe trasy je dedina Lom, z ktorej sa dá autom dostať až ku chatám.

Nórsko, GaldhopiggenNórsko, Galdhopiggen

Na našej ceste k vrcholu...

Ragnarok je trasa, ktorá bola otvorená v roku 2019 a patrí medzi jednu z najnáročnejších ferrát v Nórsku a je v stupni F.
Náš výber padol na druhý variant: od chatiek Spiterstulen. Mostom cez priezračnú modrastú rieku s výhľadom do ďalekej doliny končiacej ľadovcom. S pocitom ako v americkom filme sme sa uberali po turistickej značke cez biotopy nižších kríkovitých rastlín vysokohorského prostredia. Stúpajúce výškové metre pekne menili a tvarovali charakter krajiny. Prechádzali sme cez obrovské polia kameňov a balvanov, z ktorých sa otvárali možnosti výhľadov do širokého okolia.

Pohltení inverziou sme sledovali hru oblakov stále na inej svetovej strane, čo spôsobilo pekné divadlo. Cesta cez „kamenné more“ sa aj pre vyššiu nadmorskú výšku dala zvládnuť v poriadku. Prechodom cez hrebeň sa nám ukazovali výhľady na ľadovec a rôznorodé skalné útvary okolitých kopcov.

Nórsko, Galdhopiggen

A sme hore...

Na vrchole sa nachádza chatka, v ktorej sa môžete v prípade potreby občerstviť. Návštevnosť tohto turistického miesta je veľká, čo sme si všimli aj my, preto je lepšie vyraziť v skorších ranných hodinách. Pohľady na zvyšok národného parku Jotunheimen a národný park Jostendals, vynímajúci sa v diaľke, napĺňali svojou impozantnosťou. Bolo to krásne.

Nórsko, Galdhopiggen

Zhrnutie

  • Lokalita: Jotunheimen národný park/mesto Lom, kraj Oppland
  • Obtiažnosť: stupeň 4/5
  • Trvanie: 3 hodiny
  • Parametre: 5,5 km/1 400 výškových metrov
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko pri chatách Spiterstulen/chaty Juvasshytta
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy

Via Ferrata Loen Ragnarok

Via Ferrata v dedinke Loen sa nachádza priamo nad domom, v ktorom žijeme v letných mesiacoch. Je rozdelená na viacero trás podľa stupňa náročnosti od úsekov B/C až po E/F.

Hore nad dedinou...

Nástup na ferratu začína po štrkovej ceste priamo v dedine popri lanovke Skylift Loen, vedúcej tiež na vrchol kopca Hoven. Trasa sa zo štrku mení na lesný chodníček, ktorý nás dovedie až k prvej drevenej lávke, k samotnému začiatku ferraty.

Nórsko, dedina Loen

Každý si dokáže zvoliť trasu podľa svojich zručností...

Na tejto ferrate sme boli už viackrát, preto je skvelé, že ponúka viacero trás na výstup. Trasy sú rozdelené podľa náročnosti a skúseností... každá z nich je veľmi pekná a zaujímavá svojským spôsobom. V tých ľahších variantoch sa nachádza aj dlhý oceľový mostík či most iba s lanom v strednej línii, po ktorom treba prejsť.

Najťažšia ferratová trasa v Nórsku

Ragnarok je trasa, ktorá bola otvorená v roku 2019 a patrí medzi jednu z najnáročnejších ferrát v Nórsku a je v stupni F. Je strmá, vyžaduje si dobré fyzické zdatnosti, ale, myslím si, že ľudia, ktorí sa pohybujú v lezeckej sfére a vedia sa pohybovať v náročnejšom teréne, si ju užijú bez väčších kritických problémov.

Nórsko Via ferrata LoenNórsko Via ferrata

Čo potrebujem mať zbalené v ruksaku?

Pri návšteve ferraty je dobré mať so sebou sedák, ferratový set a prilbu, avšak v obchode Loen Active, ktorý sídli priamo v dedine, je možnosť si všetko potrebné požičať rovno tam. V prípade záujmu sa u nich dá zarezervovať aj guide.

Nórsko LoenNórsko, Via ferrata

Oplatí sa vyjsť až na vrchol...

Výhľady sú z celej ferraty veľmi očarujúce. Rozpínajúci sa fjord rovno pod ferratou v obkolesení vysokých kopcov s výhľadmi do dolín vytvárajú naozaj čarovnú nórsku scenériu. Trasy sa spájajú a končia na kopci Hoven (1 011 m n. m.), kde si môžeme dať aj obed alebo večeru v miestnej reštaurácii. My sme sa odmenili v podobe horúcej čokoládky.

Zhrnutie

  • Lokalita: Jostedalsbreen národný park/kraj Sogn og Fjordane, dedina Loen, južné Nórsko
  • Obtiažnosť: stupeň 5/5, náročnejšie pasáže, obtiažnosť od B/C až po E/F
  • Trvanie: 2 hodiny
  • Parametre: 2,5 km/1 000 výškových metrov
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko v dedine Loen
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy

  • Kattanakken

    Názov kopca, na ktorý sme sa spoločne s kamošmi vybrali, znamená v preklade „krk mačky“, veľmi trefne pomenúva štruktúru a jeho vrchol. Túru na Kattanakken sme absolvovali už aj po minulé roky, avšak ponúka také pekné miesta a zážitkovú cestu, pri ktorej sa nenudíš a oplatí sa ísť zas.

    Nórsko

    Začíname rovnakou cestou ako k miestnej špecialite...

    Vyrážame teda z parkoviska Briksdal (130 m n. m.) smerom ku Briksdalsbreen („breen“ - pomenovanie pre ľadovec v nórštine), turistami najobľúbenejšiemu a najvyhľadávanejšiemu ľadovcu v okolí. Pred druhým mostom nás turistická trasa nabáda odbočiť z cesty, pokračuje príjemným vychodeným chodníkom cez les popri rieke. Kráčajúc strmším terénom stále hore sa nechávame unášať pohľadmi na ľadovec Briksdal a tyrkysové jazero pod ním, ktoré v spojení s vysokými kaskádovitými vodopádmi vytvára typický pohľad na nórske krajinné útvary.

    Nórsko, vrch Kattanakken
    Les striedajú chodníky s pretekajúcimi potôčikmi. Postupným naberaním výškových metrov sa ocitáme približne 700 m n. m., kde sa nám pred začínajúcim hrebeňom otvárajú pohľady do Briksdalskej doliny s Oldenským jazerom a fjordom v diaľke.

    Nórsko, vrch Kattanakken
    Hrebeň Kattanakkenu vyzerá naozaj ako krk mačky, rebrovitý, vlnitý, húževnatý. Je krásny a pri jeho prechode sa každým krokom dostávame bližšie k najväčšiemu pevninskému ľadovcu. Na konci hrebeňa, vo výške 1 450 m n. m. nás čaká vyznačený vrchol Kattanakkenu bielou guličkou v skale.

    Nórsko, KattanakkenNórsko, vrch Kattanakken

    Za dve hodiny sa dostávame do cieľa. Trvanie celej túry sa odhaduje tak na 4 až 5 hodín, avšak pomerne dobre fyzicky zdatným ľuďom by mohlo stačiť 3,5 hodiny.

    Nórsko, vrch Kattanakken
    Priaznivcom boulderingu (lezenia bez lana) ponúka dolina Oldedalen miesto na rozhýbanie sa na skalkách, ktoré sa nachádzajú priamo v kempe Melkevoll Bretun, kde je po zaplatení parkovného v hodnote 5 € vstup voľný.

    Zhrnutie

  • Lokalita: Jostedalsbreen národný park/kraj Sogn og Fjordane, južné Nórsko
  • Obtiažnosť: stupeň 4/5, aj strmšie pasáže, vrchol aj s použitím reťazí
  • Trvanie: 4 hodiny
  • Parametre: 5 km/1 350 výškových metrov
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko v doline Briksdalen
  • report_problem Našiel si v texte chybu?
    SimonaZilkova 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

    Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

    Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
    Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

    Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

    Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
    Nezameniteľný Klenovský Vepor

    Nezameniteľný Klenovský Vepor

    Náš silvestrovský výstup na Vepor bol sprevádzaný hmlou a nie najkrajším počasím, no presne také turistiky sú dobré na tréning hlavy a vôle.
    keyboard_arrow_up