Rozhovor: Andrej Harak – vo výškach trochu inak

Chodenie po voľnom popruhu, kde rovnováha sa udržiava iba vlastným telom. Športová aktivita, skvelá zábava či pomôcka na tréning. Možnostiam sa medze nekladú, ak ide o slackline.

Viac o tomto zaujímavom športe nám prezradí Andrej Harak, kamarát, ktorého nepoznám dlho, no registrujem ho už dlhú dobu a som rada, že i prostredníctvom rozhovoru ti môžem predstaviť jeho zaujímavú aktivitu a mnoho iného.

Ahoj, Andrej, na úvod rozhovoru by si sa nám mohol predstaviť pár vetami.
Ahoj, moje meno je Andrej Harak, v podstate sa venujem lezeniu a outdoorovým športom už vyše 20 rokov. Robím všeličo, čo ma baví. Lezenie mám pre radosť a posledných 5 rokov aktívne robím slackline a highline.

Andrej Harak
Športovej aktivite si sa začal venovať od detstva, či až neskôr, a ktorá patrí teraz medzi tvoje hlavné aktivity?
Jasné, že človek športoval na dvore, cvičil kadejako a od tých 20-tich rokov som začal s lezením, turistikou a k tomu aj ten outdoorový svet. Hlavnou športovou aktivitou je určite lezenie, k tomu sa pridal workout alebo kalistenika, teda cvičenie s vlastnou váhou tela, kde sa mi podarilo s priateľmi vybudovať workoutové ihrisko u nás v Handlovej.

Cvičenie s vlastnou váhou na hrazdách, k lezeniu a cvičeniu sa pridal slackline. Dokopy sa to krásne spojilo a vyvrcholilo to nakoniec na highline, kde som zúročil fyzičku z cvičenia, lezenia a samotného slackline.

Vysvetlíš nám, čo je vlastne slackline a highline?
Slackline je vlastne chôdza po 2,5 cm širokom textilnom popruhu – plochej slučke. Ľudia si myslia, že to je nejaká guma, šnúrka alebo lano. Je to záležitosť balansu, stredu tela a mysle. Najčastejšie sa vykonáva v parku nízko nad zemou. Medzi dvomi stromami sa napne popruh a cieľom je z bodu A do bodu B prejsť bez toho, aby si spadol, pričom používaš len ruky a nohy na vyvažovanie rovnováhy.

Z tejto disciplíny sa dá posunúť na highline, čo je vlastne slackline vo výške s istením. Človek je pripútaný kúskom lana k lajne, obvykle medzi skalami, budovami. Ide vlastne o to isté, s vlastným telom, vlastnou vôľou a snahou prejsť z bodu A do bodu B, ale už vo výške s pridanými pocitmi strachu.

SlacklineHighline


Čo bolo impulzom, že si sa začal zaujímať o slackline?
Slackline som objavil ako študent na nadstavbovom štúdiu labzovaním po internete. Zrovna v tom období som si nedopatrením natiahol šľachu na prste a nemohol som liezť. Tak mi napadlo, že skúsim to, čo som videl na obrázkoch z netu. Vtedy nebol žiadny výstroj ani nič dostupné, tak som si zohnal popruh v galantérii, ten som napol medzi stromy a tam to začalo.

Vážim si aj pár krokov na 130-metrovej highline v Lome Srdce v Bratislave.
Tieto prvé pokusy boli pred viac ako 20 rokmi, tam to potom prestalo, až kým som si nekúpil prvú originál slackline, ktorú som začal naťahovať najprv v parku, potom bol nejaký jeden pokus na highline, čo bolo medzi skalami. To nešlo, nemal som vôbec natrénované ani som nemal informácie. Vtedy to nebolo nejak dostupné. Prešlo 9 rokov od prvého pokusu, kde som sa už nachystal, či už s profesionálnym výstrojom, s informáciami a hlavne schopnosťami sa vôbec pohybovať, postaviť sa na highline. A už to išlo, ale muselo tam byť veľké úsilie naštudovať si celú metodiku, bezpečnosť a hlavne fyzickú pripravenosť.

Starý kameňolom Nová Lehota – relax v hamaku
Môže sa tomuto športu venovať hocikto alebo potrebuje mať nejakú fyzickú predispozíciu? Ako prebieha príprava, čo všetko musí človek natrénovať, aby sa vedel udržať na lajne?
Na klasický slackline v parku nepotrebuje človek nič, nepotrebuje byť nejak vytrénovaný. Dokáže to robiť dieťa či starý človek. Je dôležité mať správne nastavený setup v parku, čo je nemať lajnu zbytočne vysoko, zbytočne dlhú a zbytočne napnutú. Je dobré, aby to človek robil s niekým, kto to vie, aby mu dal základné inštrukcie. Dokáže to každý, aj keď väčšina zo skúseností hovorí, že ja nemám rovnováhu, to nie je pre mňa. Ja som im dokázal, že to vie každý, niekto skôr, niekto neskôr, ale naučí sa to každý.

Andrej Harak
Higline je už niečo iné, to je už naozaj oveľa väčšia fyzická aktivita. Keď si človek predstaví, že na lajnu vo výške sa musí dostať bez toho, že mu niekto podá ruku alebo si stúpi na zem ako v parku, je to obrovský rozdiel. Sú tu základné pohyby, ktoré sa musia zvládnuť skôr, ako si vôbec dovolím ísť na lajnu vo vzduchu. Základ je vyšplhať sa z istenia - z odsedky, čo je 1,5 m spod lajny.

Ďalej je to pretočenie sa spod lajny hore, čo je naozaj fyzická námaha a potom si na ňu sadnúť. Následne je postavenie, čo je najkľúčovejší krok, pri ktorom sa človek najviac bojí. Samotné chodenie už nie je nič viac, ako chodenie v parku, ale zase tie psychické stavy, čo tam človek má v hlave, ten boj s primárnym strachom je obrovský.


Akú najdlhšiu lajnu si prekonal a aké sú tvoje ciele?
Najdlhšiu, čo ozaj môžem povedať, aj keď to nebolo v extrémnych výškach, tak to bola tréningová v lese, to som dal 80 metrov, čomu som sa veľmi potešil. A na takých skalách, že ozaj je to už trošku divoké, tak to bolo 50 metrov. Vážim si aj pár krokov na 130-metrovej highline v Lome Srdce v Bratislave. Skôr som si však uvedomil, že viac ako venovať sa nejakým väčším dĺžkam a prekonávať nejaké rekordy, ma baví vyhľadávať vizuálne krásne miesta, zážitky a vôbec tam tú lajnu dostať a byť tam.

chodenie po lane
Ktorá lokalita patrí medzi tvoje obľúbené na higline?
Mám šťastie, že v okolí Handlovej, kde bývam, mám nespočetné miesta na tréningové lajny v lese, ktoré mám kúsok od domu. Nie sú to až také jednoduché lajny a viem sa nachystať aj na tie väčšie projekty, ktoré sú už na skalách. Potom mám Veľký Grič, to je pre mňa obrovské miesto plné možností, Biela skala je nádherná, milujem Hrádok, viacdĺžkovú lezeckú oblasť na SK, ktorá má nespočetné možnosti a dajú sa tam robiť obrovské projekty.

Hrádokhighline

Ktoré najzaujímavejšie miesta zaraďuješ medzi svoje top 3?
Naťahoval som lajnu na Skalke na ferrate vedľa 80-metrového mosta, to si extrémne vážim. Napríklad som skúšal lajnu na zimnom štadióne, čo bolo veľmi zaujímavé mať pod sebou ľudí, ktorí práve korčuľovali alebo hrali hokej. Bol som pozvaný na festival Balance Lúčky, kde som mal možnosť pred verejnosťou ukázať chodenie na lajne ponad vodopád Lúčky, čo bol veľmi pekný zážitok.

A spomeniem ešte SpaceNet (sieť uchytená medzi highline), z ktorej vznikla adrenalínová atrakcia na Veľkom Griči. Snažím sa vyhľadávať takéto nezvyčajné a pre mňa zaujímavé miesta.

SpaceNetAndrej Harak


Prezraď nám, ako si vlastne naťahuješ lajnu cez dva body, kde prekážkou je hlboká priepasť?
Technika napínania, ako dostať lajnu na druhú stranu, sa líši od miesta. Sú miesta, ktoré viem vyslovene sám zvládnuť, že prejdem po spodku priepasti z jedného bodu na druhý. Niekde musím zlaňovať alebo sa vyšplhať na nejakú vežu a tam to ukotviť.

Úplne ideálne sú stromy na kraji skaly a tie väčšie priepasti a dĺžky sú riešené už moderným spôsobom, že sa za pomoci drona pretiahne tenká šnúrka a cez tú šnúrku sa následne ťahá lajna, keďže dron by neuniesol hmotnosť samotnej lajny.

Zaujíma ma, na čo myslíš, keď chodíš vysoko nad zemou?
To je veľmi ťažká otázka. Myseľ sa už trénuje podľa mňa v parku, kde aj ľudom radím sústrediť sa na nejaký pevný bod. V parku je to strom či koniec lajny. Určite to nesmie byť pohľad na lajnu samotnú, potom to nefunguje. Nesmie človek nejako veľmi myslieť na to, čo robí, ale ani zase nesmie myslieť na niečo, čo doma navarí, ale tak, ako pri lezení, sa musí sústrediť na ten prítomný okamih. Musí si byť vedomý, že to robí, ale nejako to veľmi nesiliť v tej mysli, lebo práve vtedy sa to nepodarí.

Higline vedľa 80-metrového mosta na ferrate Skalka
Na čo dôležité by mali myslieť tí, ktorí o slackline zatiaľ iba uvažujú?
Hlavne nemôžu na začiatku chcieť prejsť lajnu hneď na prvýkrát. Musia sa naučiť naozaj tie začiatky a je super, keď im niekto poradí, ako na to. Mne sa osvedčilo, že učím ľudí na začiatku sedieť, balansovať kúsoček nad zemou, aby sa nebáli a aby si neublížili v prípade pádu. Zo sedenia následne stojí na mieste, keď už vydrží niekoľko sekúnd stáť bez opory zeme alebo človeka, tak začne robiť prvý krok. Ten progres je potom neskutočne rýchly, z jedného kroku je 10 a zrazu prejde 10-metrovú lajnu a chce viac a viac, pokiaľ sa tomu naozaj venuje.

Ďakujem za rozhovor! Ak by si sa chcel/chcela viac dozvedieť o Andrejovi, navštív jeho FB a YouTube.
Zdroj fotografií: Andrej Harak, Norbert Hriň
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

SNOW SHOW 2024 – otestuj lyže a snowboardy a zaži zábavu na svahu

SNOW SHOW 2024 – otestuj lyže a snowboardy a zaži zábavu na svahu

Chceš si zalyžovať a zažiť zábavu od rána do večera priamo na svahu? Máme pre teba skvelý nápad.
Rozhovor: Sherpalady Lenka Hiklová – od skialpu k ultrabehu

Rozhovor: Sherpalady Lenka Hiklová – od skialpu k ultrabehu

Keď sa na štartovke objaví meno Lenka Hiklová, súperky určite spozornejú.
Rozhovor: Pavol Porubčan - aké je odbehnúť 360 km a 4 noci nespať?

Rozhovor: Pavol Porubčan - aké je odbehnúť 360 km a 4 noci nespať?

Volajú ho mimozemšťan, „robocop“. Pri sledovaní jeho výkonov má človek naozaj pocit, že nie je z tejto planéty.
keyboard_arrow_up