Urazove poistenie, Alpenverein
pretoze som niekde tu na fore citala ak mas AV a stane sa ti nieco cestou v aute takto nie je poistene,je to spravne ?
Presne takto isto som to chápal aj ja, mal som AV viac rokov, našťastie som ho nemusel nikdy využiť, no nie som si celkom istý, či je to tak ako píše double no asi to má lepšie naštudované ako ja
tak asi to tak bude. Ešte sa chcem spýtať, aj keď sa nejedná o AV, máte niekto skúsenosti s poistením pri platobných kartách, ktoré ponúkajú niektoré banky? Mám to tiež a je tam aj poistenie HZS, aj v zahraničí, odcudzenie batožiny, havária autom a pod. tak neviem či mi nie je AV zbytočný, keď takéto poistenie ku karte by malo hradiť aj mimo športové aktivity, ale zároveň aj tie športové, ak som to dobre pochopil. A AV chápem ako poistenie čisto pre športovcov, turistov aj keď tu asi ponúka vyšší štandard ako klasické poistenie. Dúfam, že to nikdy nebudem musieť využiť a že nebudem mať s tým osobnú skúsenosť, no stala sa už niekomu nejaká nehoda, prípadne škodová udalosť, keď mal len toto poistenie ku karte a som zvedavý či všetko prebiehalo v poriadku, či tam neboli nejaké problémy,...vďaka
Nie je to celkom tak. Prevoz a podobne poslu fakturu, ktora sa hradi neskor, nie vopred.
Standardnu zdravotnu starostlivost takisto poskytuju v rovnakom rozsahu ako domacemu pacientovi. Z dokladov si urobia kopie pás/ID cart, europsky preukaz a este jeden doklad.
A stadardna starostlivost v "alpskej" nemocnici je niekde uplne inde ako v SVK univerzitnej nemocnici...
Zavisi od miesta kde padnes. Podla toho sa rozhoduju ci poslu sanitku alebo helikopteru. Pokial nie je dostupnost sanitkou, tak nepomoze ziaden protest a pride helikoptera.
Zo zasady je dolezite nechat sa odviezt do statnej nemocnice.
AV poistenie ma pre rodiny zmysel vtedy, ak su vsetci v rodine aktivni sportovci, nie ked ides k moru na dovolenku, to by som uprednostnil cestovne poistenie.
AV vnimam skor ako doplnok k cestovnemu poisteniu a nie ako jeho rozsirenu verziu. Dovod:
1. nizke limity pre poistenie liecebnych nakladov (len 10000.- Euro), cestovne postenie ma bezne 5 a viac nasobne sumy
2. obmedzenie poistenia hmotnej zodpovednosti/pravnej ocharany len na definovane sportove aktivity
O poisteni do hor je dost popisane tu, aj ked uz nemusi byt vsetko uplne aktualne:
http://www.prevyk.eu/?id=91
Aky bol ten dovod zamietnutia?
Este otazka pre davy, cez koho mate AV poistenie?
skontroluj si, ci si poistena, ak sa ti stane uraz mimo znacenej cesty / chodnika (ked som porovnaval rozne poistovne, tak boli take, kde si mohla mat uraz iba na znacenom chodniku - a uz si nepamatam ktore to boli)
NIE s AV si poistená v momente keď sadáš do auta a štartuješ na (neslužobnú a nezárobkovú) športovú akciu (mimo tých, ktoré sú vylúčene),
ale jedna sa len o náklady na pátranie, záchrannú akciu, ošetrenie, zavinenie
(samozrejme BEZ alkoholu, drog a podobne)
auto, batožina, športové náradie, ... nie je poistené
(máš ale povinnosť Ty, alebo tvoj spoludoprovod hneď po príchode záchranárov oznámiť im poistenie AV a preukázať sa preukazom AV)
pretoze som niekde tu na fore citala ak mas AV a stane sa ti nieco cestou v aute takto nie je poistene,je to spravne ?
Tak som pozrel ich stranku https://www.hzs.sk/ .. tak to vyzera na Stredné Beskydy, Poloniny (Bukovske? presny rozsah neviem), Kysuce - Oščadnica (zima), Kremnica Skalka (zima?) .. kto vie ako to je ?
Maju aj kde sa poistit https://www.hzs.sk/poistenie/ .. len s tym poistenim ako Alianz a pod. neviem, ako to je, ked clovek padne z bajku. A hlavne niekde na nevhodnom mieste.
Prevoz domov plati ucastnik zajazdu - oplati sa mat pripoistenie.
Odvoz do nemocnice plati opat ucastnik zajazdu.
Ano ale zabezpečia ti len to zdarma načo maju pravo domaci ak niečo platia domaci a platiš aj ty. Niekde je spoluúčast niekde nie. Ak sa ti niečo stane ako hovorim v Alpskych strediskach tak oni maju svoje sukromé vrtulniky aj doktorov. Je to tam biznis. zachranar, vlekar a podobne volajú sukromne zložky. A bit sa zo zlomenou nohou ,ze nechces sukromný vrutulnik..... Niekedy sa to zomelie tak rychlo ,že ani nevieš a už je pri tebe vrtulnik ani si ho nemusel volat. Ja som mal aj cestovne poistenie na karte kde som sa docital ze osetrenie a prevoz pri uraze na bicykli je hradene len ked sa ti stane uraz na cestnych resp asfaltovych chodnikoch a uraz na lyžiach mimo oficialne zjazdovky tiez bol vylučený. Bohužial robíme šport kde musíme podrobne čítat čo je v poistnej zmluve napísane:) A kedže mam rodinu a robim rizikovejsie sporty najvyhodnejsie pre mna vysiel Alpenverein ale tiez nieje zle Union ale treba si tam sport pripoistit.
Prevoz domov plati ucastnik zajazdu - oplati sa mat pripoistenie.
Odvoz do nemocnice plati opat ucastnik zajazdu.
cize kazdy kto jazdi na horaku kade tade po lesoch a horach by bolo dobre keby mal celorocne pripoistenie? a ked sa rozsekas niekde kde si na biku nemal co robit, AV to pokryje?
Toto vlakno sa mi nechce citat cele, tak to len zhrniem, mozno odpoviem na niektoru z otazok...
Naklady spojene so zachrannymi pracami hradi AV okamzite, resp. na mieste. Maximalnu ciastka spoluucasti je 70 EUR.
V pripade nemocnicneho osetrenia je to ine. Aj na formulary je uvedene, ze tieto naklady treba najprv vysporiadat cez normalnu zdravotnu poistovnu...
Submitting invoices for medical treatment abroad
•Please send the original invoices for medical treatment costs which have occurred
abroad to your obligatory health insurance first.
•After receiving either a remuneration or refusal by your health insurance, forward the
respective confirmation to us together with a copy of the invoice.
Ked to odmietne zdravotna poistovna, tak ako v mojom pripade, tak to samozrejme AV uhradi. Tu tiez plati max. 70 EUR za spoluuucast.
V mojom pripade to bolo tak, ze korzet som si musel kupit v Taliansku. Po prichode domov, som ziadal uhardu u svojej ZP, ktora to odmietla. Tak som vypisal ziadost o navratenie nakladov a to sa stalo. Cenu korzetu i uhradili, ale strhli 70 EUR za spoluucast.
Ked prisla faktura za nemocnicne osetrenie, tiez som ziadal najprv svoju ZP o uhradu tejto faktury. Ich odmietave vyjadrenie som poslal aj na urad na dohlad nad zdravotnou starostlivostou, ktora potvrdila stanovisko ZP.
Tak som tieto vyjadrenia aj so zdravotnou dokumentaciou poslal na AV. V slovencine, lebo som nechcel naklady spojene s oficialnym prekladom. Samozrejme AV toto uhradila v plnej vyske. Spoluuucast uz nemohla zapocitat, lebo tak spravile v pripade korzetu, ktory sa viazal na ten isty pripad urazovej udalosti...