Urazove poistenie, Alpenverein
Offtopic s batožinou len ako ukážka UNION poistenia batožiny a následného riešenia udalosti - vykradnuté auto v US, celkom slušné naťahovačky zo strany poisťovne (poslal som policajnú správu, následne chceli finálnu policajnú správu.., v policajnej správe odkaz na body worn kamery policajta ktorý spisoval udalosť, poisťovňa po mne chcela záznam z tej kamery:D)
Pár sezón dozadu ma brali horskáči vo VF na skútri, skoro letel vrtuľník. Prišla faktúrka, ktorú som za smiešnu sumu preposlal na nejakú pražskú firmu ktorá to sprocesovala s rakúšanmi (všetko bez problémov).
K tomu Nepálu, ja som si práve kvôli tomu nízkemu krytiu liečebných nákladov cez AV riešil cez nich pripoistenie (500 000).
Vždy je dobrá kombinácia poistenia pre väčší pocit istoty akurát mimo AV mám pocit, že treba veľmi pozorne čítať podmienky.
Tu sa napr. veľakrát riešilo poistenie v Nepále https://www.facebook.com/groups/624616954234090/search/?q=pojisteni
Vyberiem sa bicyklovat do CR na cestnom bicykli s poistenim AV. Idem po cestach, zrazi ma auto a musia ma operovat v CR v nemocnici - riesi to klasicka zachranka. Pokisl viem tak EZP nepreplaca uplne vsetko, ale je to nejak limitovane na nevyhnutnu pomoc. Je to pravda? Co by som musel platit a teda predpokladam AV by tam neriesilo nic?
Chodim casto po horach, aj v zahranicii takze pre mna je AV ideal ale nejak som si myslel ze to kryje vsetky sporty.
Edit: Ok pisem blbost, s EZP je preplatene vsetko ako obcanom danej krajiny. V tom pripade mi EZP a AV pride ako fajn kombo al je clovek v EU. Pri ceste napr. do Nepalu by som okrem AV priplatil aj cestovne.
pozri, kazdy nech si plati pre seba co chce a ak sa s tym citi lepsie tak ok, vzdy je lepsie mat nieco ako nemat vobec nic
stacilo povedat ze "nic pre mna ale zrejme pre inych to ma vyhody, uzite si ho", namiesto urazania, vystatovania sa...
Presne tak. A ide o doslova smiesnych (kedysi 50e) 66e na rok. Co je cena jedneho kotuca na bajk
Organizacia z toho ale zjavne plati aj ine aktivity - proste ako keby ste boli clenom KST, James a pod ale s dalsimi sluzbami....
edit: co sa tyka padu z chodnika, tak samozrejme nemyslim tento pripad.
stacilo povedat ze "nic pre mna ale zrejme pre inych to ma vyhody, uzite si ho", namiesto urazania, vystatovania sa...
"po neznačených cestách" nerovna sa "po neznačených cestách bez ohladu na porusenie pravnych predpisov"
doplazit sa je jasne, horsie, ked si v bezvedomi a hybat s niekym, ked nevies co a ako :/
uplne staci, ak vlezies na zvaznicu, kde je tabula zakaz vjazdu, co napr. v Rakusku je casta vec, tam sa ti smykne predne koleso na slimakovi a si vybaveny
scarinko:
aha, takze dosli argumenty, tak je to poistka pre darebakov. Vyborne. Takze ked si najdem poistku, ktora kryje bez vykrucaciek rozne problematicke nehody, tak je to darebacka poistka. Ale podvodne nahlasenie miesta urazu poistovni uz darebactvo nie je /a to nepisem o tom, ze tam, kde to naozaj vazny uraz je, tak s tym nepochodis/.
AV je primarne poistenie pre horolezcvo, pripadne skialpinistov .. asi viac netreba pisat, vsetko su to darebaci
mne to pride ze AV je poistenie pre darebakov kedze udajne kryje tam kde nemas co robit a mas ovela vacsie krytie skod zavinenych tvojim konanim ako skody ktore su sposobene tebe.
Turistika, športy a disciplíny, pri ktorých sa používa akákoľvek súčasť horolezeckej výbavy (lano, sedací úväz, prsný úväz, prilba, karabína, skoba, a pod.) vrátane via–ferraty akéhokoľvek stupňa obtiažnosti bez obmedzenia nadmorskej výšky a turistika vykonávaná po neznačených cestách bez obmedzenia nadmorskej výšky
Cyklistické športy (s výnimkou rekreačnej cyklistiky a cykloturistiky vykonávanej po vyznačených trasách(ta je krytá v klasickom poistení))
Ale asi ideal je ten Alpenverein poprípade doplazit sa na značenú trasu:)
Každopádne v Saalbachu som tie helikoptery evidoval a nielen jednu. A Ked sa motáš v Leogangu dole pri lanovke pol dna tak vždy uvidíš niekoho ofačovaného čo prišiel pozriet kamošov lebo sa nudí na apartmane:) Sa mi zdá hlavne prírodne traily su coraz tazsie ak sa to vyjazduje a prší do toho. Samozrejme leogang je tažky bikepark
AV o tom nepise nic. Aspon som sa nikde nedocital, ze by riesil. Ale tak mozno niekto ma viac informacii... zatial som v tom, ze s tym problem nie je. A teraz naozaj riesim neumyslne veci, co sa v zahranici stat moze lahko.