Pešia turistika
Z vrcholu som robil panorámu a tá má neprípustný rozmer......
Sneh začal už nad Dubovou, od poľany súvislá vrstva, na reťaziach udupaný, vyšmýkaný.
wawrik - zavidim ti ze zijes na najkrajsom ostrove na svete
Btw, stretli sme tam kopu pracujucich Slovakov. Parkrat v obchodoch, ale najviac si pamatam celu jednu zmenu v restauracii kde sme si dali konske stejky, neviem presne kde, ale niekde na juznom pobrezi.
A potom na vychodnom pobrezi v Seydisfjordure sme stretli dokonca Slovaka prevadzkara restauracie a hotela (tusim to bol hotel Aldan podla google maps). Potom napriklad jedna Slovenka pracuje ako hliadka na motorovom clne na tej ladovej lagune. Dalsi dvaja pracuju pre tu velrybarsku spolocnost v Husaviku, atd atd...
K tej fotke - ten vpredu bol taky nas "blazon" (v dobrom), liezol vsade kam ho len napadlo...a napriklad pri kupani v ladovcovej lagune tam odvazlivci vydrzali max minutu, no on tam bol 5 minut, a este pri tom vyliezol aj na ladovu kryhu, sadol si a meditoval
Mal si sa mi ozvať. Na Islande bývam a v prírode vrátane Vysočiny som prakticky stále, mohol som vás trochu povodiť alebo aspoň niečo odporučiť. Kopec krásnych miest je prístupných aj osobným autom, a 95 % vnútrozemia pobeháš aj na SUV. Do takých Dúhových hôr sa dá ísť aj na otočku autobusom, a to je napriek prefláknutosti top gýčové miesto Islandu, podľa mňa.
Btw, nechcem mentorovať, no touto fotkou by som sa veľmi nechválil. Je to miesto, kam je zakázaný vstup a je na to dosť dobrý dôvod.
Jo, a oceňujem dobrú orientáciu a miestopisné názvy
Inak k samotnemu Islandu aspon 2 poznamky - 1) vsetko je velmi drahe, este ked sa islo podla itineraru vratane viacerych termalnych kupelov a vyletu za velrybami, plus kazdy den jedno jedlo v restauracii.
2) posledny den sme boli v Reykjaviku v kine na "Flyover Iceland" - video som nasiel napriklad tu:
https://www.youtube.com/watch?v=UdDi_KkEkG8
Nie je to sice moc kvalitne, ale predstavte si to kristalovo ciste a na obrovskej panoramatickej obrazovke vsade okolo vas + pohyblive sedadla.
A co tym chcem povedat? Ze az v ten posledny den som vdaka tomuto kinu zistil, ze som z Islandu v podstate nic nevidel
Ok, tie mnohe vodopady na juznom pobrezi su velmi pekne, a na prve otukanie s Islandom to staci. Ale ta prava islandska krasa a divokost sa ukryva v jeho vnutrozemi, kde sa normalnym minivanom nedostanete. Ide hlavne o narodny park "Halendid". A my sme sice spravili autami 2700 km, ale okolo celeho ostrova, a toho vnutrozemia sme sa skoro ani nedotkli.
Takze plan pre buducnost, a tiez ako odporucanie pre vsetkych - treba vziat stan, spacak, palicky, dobre boty a vydat sa do vnutrozemia.
V popredi Kolačín, za nim Nová Dubnica. Vedla nej cukrovar v Trenčianskej Teplej.
Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.
Minule sme chceli ísť tiež na Bystrú, ale zvolili sme preto trasu cez Račkovu dolinu. Čo sa napokon ukázalo ako dobre, lebo vrchol bol v hmle, a tak sme radšej zabočili na Otrhance.