Možno to tu niekoho bude zaujímať - oddnes je povinný sprievodca na všetky nepálske treky okrem EBC a pár nezaujímavých trekov v nízkych výškach typu Poon Hill trek alebo Khopra Danda trek...
Attachment:
DSC09551[1].jpg
Toto je pre mna najdepresivnejsia informacia, ktoru som sa dozvedel tak cca 2mesiace dozadu, ked sa to este len pripravovalo. Veril som, ze to skonci tak nejak po nepalsky a bude chaos (co bude aj tak, lebo tolko guidov aj tak nemaju) a nakoniec to zrusia. Uvidime, ako to bude...skoda...Tilicho asi tak skoro nebude....
Ja to uz vidim asi len na Indiu alebo Pakistan s jeho karakoramom, aj ked ten Nepal bol svojou atmosferou stale jedinencny.
Mas v plane nejaky Himalajsky trip v blizkej dobe?
Toto je pre mna najdepresivnejsia informacia, ktoru som sa dozvedel tak cca 2mesiace dozadu, ked sa to este len pripravovalo.
...
Ono to už raz schválené bolo od roku 2015 - vtedy bolo „dôvodom“ množstvo obetí po cyklóne Hudhud. Ale myslím, že to vtedy zrušili ešte pred začiatkom platnosti alebo tesne po (bez záruky).
Ja už do Nepálu nepáchnem, kým to nezrušia - ale tomu veľkú nádej nedávam. Tá lobby nepálskych guidov sa veľmi rozmohla a získala naozaj poriadny vplyv. A byrokrati z NP Sagarmatha boli v tom boji o distribúciu poplatkov dosť osamotení, nestačili na to.
Možno tam pôjdem niekedy na Vianoce s malým, na EBC ani Gokyo sprievodcu netreba. Ale inak nie.
Zrovna Tilicho je jeden z tých krásnych a dostupných trekov (podľa mňa jeden z top 3 v Nepále), ktoré si našinec dokáže veľmi bezpečne vychutnať aj bez lokálneho sprievodcu.
Neviem si dosť dobre predstaviť, že idem 2-3 týždne trek a mám na krku Nepálca, ktorého zamestnávam len preto aby bol zamestnaný...
Zhodou okolností som letel do Nepálu v 2014 asi 4 dni po tom ako na ThorongLa zomrelo dosť ľudí v lavíne a tuším aj slovenskí horolezci na Dhaulagiri.
Na treku okolo Annapurny sme chceli odbočiť aj na Tilicho, ale v Manangu nám nikto nevedel povedať aké sú tam podmienky, tak sme neriskovali.
ThorongLa bolo prekvapivo v pohode schodné (cca 3 týždne po lavíne).
Na treku okolo Annapurny sme chceli odbočiť aj na Tilicho, ale v Manangu nám nikto nevedel povedať aké sú tam podmienky, tak sme neriskovali.
Ono sa to dosť dobre dá vidieť už od Bhragy a Manangu, koľko je tam snehu. Zachádzka z diaľnice hore k jazeru, kde to už človek vidí na vlastné oči a naspäť na diaľnicu je asi dva dni. Dosť sa oplatí ísť tie podmienky hore k čajovni preskúmať, je to oveľa krajšie ako Thorong La, pomerne bezpečné, navyše bez ľudí. Ale je pravda, že tri týždne po cyklóne by som tadiaľ prejsť neskúšal. Možno teraz, keď to už poznám, ale na prvýkrát nie.
Attachment:
DSC07742.jpg
Ale keď človeku deň pred prechodom nasneží, sám okolo jazera cez ten mäkký neprešliapaný sneh v rozumnom čase neprejde. To tam ani netreba ísť.
Dnešná túra pod namrznutý Háifoss. Paráda preveliká, slušný zážitok, pozostatok zimného ľadovo-snehového zásypu siahal skoro do polovice vodopádu . Ešte slušne držal. Myslím, že všetci boli spokojní.
Attachment:
20230414_113723.jpg
Attachment:
20230414_114648.jpg
Attachment:
20230414_121144.jpg
Attachment:
20230414_121723.jpg
Attachment:
20230414_122719.jpg
Attachment:
20230414_131517.jpg
A zneužijem príležitosť... Nechystá sa náhodou niekto na Island? Potreboval by som priniesť z BA jednomiestny stan. Je to malý a skladný valec, asi 13×40 cm, len musí ísť do odbavenej batožiny a nie príručnej. Za odmenu ponúkam odvoz z letiska do Reykjavíku alebo nocľah na prvú noc alebo tak něco... Určite sa dohodneme.
Keď ti ani zle počasie nepokazí plány . Stankovany - Zaskovske sedlo- skalné okno -Sip -Zadny Šíp - Osada PodSip- Stankovany. 11.8 km 822 výškov. metrov a 3:37 hod .
K tym nepalskym trekom, je to dost skoda. Bol som 2x - 2016 a 2017, raz sme boli taka vacsia skupina kamosov a mali sme vtedy aj guida aj nosica. Vtedy sa nam to celkom zislo, lebo v jednom z prvych dni okolo 3000 m.n. m. mala kamoska taku slabsiu chvilu a chytala ju vyskova choroba. Vtedy som bol rad,ze jej ma kto zobrat ten batoh...
Druhy krat som si povedal, ze chcem vidiet viac a tak som siel iba s jednym kamosom, co som teda vedel, ze mame porovnatelnu kondicku. Vtedy sme sli solo bez guidov/porterov. Vtedy som si cely ten trek aj najviac vychutnal, najlepsie 3 tyzdne v mojom zivote. Neviem si predstavit mat tam niekoho nakrku. Skoda,ze teraz nas o to pripravili. (nieze by som s av blizkej buducnosti chystal, manzelka by ma nepustila )
caute neviete niekto z liptova v akom stave je tato trasa? myslim co sa tyka aktualnych snehovych podmienok ci sa to bude dat odbehnut bez nejakeho brodenia po kolena v snehu.. dik za info
My sme boli v Nepale 2017, guida sme mali, dokonca dvoch, boli sme partia desiati a nemal som pocit, ze by som ho tam mal na krku, celkom dobre padlo, ze sme mali vecer zabezpecene ubytko a nemuseli sme nic riesit, mali sme toho celkom dost, vyskove dali zabrat.
Vyšehrad včera ... kratka prechadzka, 6 km 300m stupania z obce, potom som šiel ešte pozrieť Bralovu skalu, to boli 4 km, 160m stupania zo sedla nad obcou
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Toto je pre mna najdepresivnejsia informacia, ktoru som sa dozvedel tak cca 2mesiace dozadu, ked sa to este len pripravovalo. Veril som, ze to skonci tak nejak po nepalsky a bude chaos (co bude aj tak, lebo tolko guidov aj tak nemaju) a nakoniec to zrusia. Uvidime, ako to bude...skoda...Tilicho asi tak skoro nebude....
Ja to uz vidim asi len na Indiu alebo Pakistan s jeho karakoramom, aj ked ten Nepal bol svojou atmosferou stale jedinencny.
...
Ono to už raz schválené bolo od roku 2015 - vtedy bolo „dôvodom“ množstvo obetí po cyklóne Hudhud. Ale myslím, že to vtedy zrušili ešte pred začiatkom platnosti alebo tesne po (bez záruky).
Ja už do Nepálu nepáchnem, kým to nezrušia - ale tomu veľkú nádej nedávam. Tá lobby nepálskych guidov sa veľmi rozmohla a získala naozaj poriadny vplyv. A byrokrati z NP Sagarmatha boli v tom boji o distribúciu poplatkov dosť osamotení, nestačili na to.
Možno tam pôjdem niekedy na Vianoce s malým, na EBC ani Gokyo sprievodcu netreba. Ale inak nie.
Zrovna Tilicho je jeden z tých krásnych a dostupných trekov (podľa mňa jeden z top 3 v Nepále), ktoré si našinec dokáže veľmi bezpečne vychutnať aj bez lokálneho sprievodcu.
Zhodou okolností som letel do Nepálu v 2014 asi 4 dni po tom ako na ThorongLa zomrelo dosť ľudí v lavíne a tuším aj slovenskí horolezci na Dhaulagiri.
Ono sa to dosť dobre dá vidieť už od Bhragy a Manangu, koľko je tam snehu. Zachádzka z diaľnice hore k jazeru, kde to už človek vidí na vlastné oči a naspäť na diaľnicu je asi dva dni. Dosť sa oplatí ísť tie podmienky hore k čajovni preskúmať, je to oveľa krajšie ako Thorong La, pomerne bezpečné, navyše bez ľudí. Ale je pravda, že tri týždne po cyklóne by som tadiaľ prejsť neskúšal. Možno teraz, keď to už poznám, ale na prvýkrát nie.
Ale keď človeku deň pred prechodom nasneží, sám okolo jazera cez ten mäkký neprešliapaný sneh v rozumnom čase neprejde. To tam ani netreba ísť.
A zneužijem príležitosť... Nechystá sa náhodou niekto na Island? Potreboval by som priniesť z BA jednomiestny stan. Je to malý a skladný valec, asi 13×40 cm, len musí ísť do odbavenej batožiny a nie príručnej. Za odmenu ponúkam odvoz z letiska do Reykjavíku alebo nocľah na prvú noc alebo tak něco... Určite sa dohodneme.
Druhy krat som si povedal, ze chcem vidiet viac a tak som siel iba s jednym kamosom, co som teda vedel, ze mame porovnatelnu kondicku. Vtedy sme sli solo bez guidov/porterov. Vtedy som si cely ten trek aj najviac vychutnal, najlepsie 3 tyzdne v mojom zivote. Neviem si predstavit mat tam niekoho nakrku. Skoda,ze teraz nas o to pripravili. (nieze by som s av blizkej buducnosti chystal, manzelka by ma nepustila
S vodcom som bol na Gerlachu a neľutujem, je to práca ako každá iná, ale nevidím dôvod ísť na iný kopec kde sa chodí s vodcom.
bfasanok neboli búrky? Lebo v Košiciach boli 3 za sobotu.