Ja len pre pásikovaniachtivých zakladám témičku určenú na aktuality z terénu.
Takže hore je na kašu snehu. V 1500 mnm cca 60-70 cm. Trávnaté lúky sa dajú v pohode. V lese by to šlo po zvážnici do 900 mnm bez škrtnutia o šutre. Takto to je v okolí Podbanského. Skoro sme plakali, že nemáme lyžky.
Double tak som pod Lyscom hľadal asi hodinu. Trafil som trnkovy krik pod snehom 😂. Prašan vyše pasu, celkom zábava.
uplne mi uniká zmysel ich konania....
len tak mimochodom, ani TY si tam nemal čo robiť, (na zavretej zjazdovke), ak skipatrol čapne niekoho napr. na uzavretej zjazdovke, alebo sa pokúsiš po zrážke utiecť, nebodaj nezavoláš pomoc, na mieste, z mobilu, Ti dokáže "znefunkčniť" skipas
(AJ sezónku)
(bol som toho svedkom, minulý rok)
(viem vačšina šlapačov nemá skipas)
mimochodom bol som tam, keď sa to v Školskom stalo, nestačí mať goráče a 120 cm pod lyžiarkou, podľa mňa to bola kombinácia neskúsenosti, premotivovanosti a žiaľ ľudskej hlúposti, snáď sa aspoň jeden frááárajdista, alebo pistennrunner poučí.
Ja som počul, že to bol lyžiarsky inštruktor.
Robili potom testy stability a vyšli zaujímavo. Večer môžem poslať link.
https://avalanche.sk/lavinove-nestastie-na-chopku-poucenie-pre-vsetkych/
len tak mimochodom, ani TY si tam nemal čo robiť, (na zavretej zjazdovke), ak skipatrol čapne niekoho napr. na uzavretej zjazdovke, alebo sa pokúsiš po zrážke utiecť, nebodaj nezavoláš pomoc, na mieste, z mobilu, Ti dokáže ebo
zavretá časť mala málo snehu
skipatro ma mala na háku.. že si tam tapem....aspon som sa nemotal po zjazdovke
mimochodom kedy sa Ti hocičo stalo a mali by Ťa na háku, asi by si nevyplazoval jazýček od radosti
(... po ... je každý generál a rozdáva rady, na všetky strany, aký je zodpovedný a vyrástol z toho ...)
Ale zase sa neurazaj. Mne tvoje nazory pridu rozumne a nielen v tomto vlakne.
https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/umely-snih-zasnezovani-krnap-krkonose-retencni-nadrze-skiarealy-vliv-studie-pavel-treml-kralovehrade.A191128_517031_hradec-zpravy_tuu
1. Ak bude aj tam sneh, dostanem sa BEZPECNE na lyžiach ( pásy mám) aj nejako k zjazdovke Roháče Spálená ? Aby som si potom mohol pozdlž zjazdovky vyšlapať kúsok hore ?
2. Da sa niekde ešte v okolí HABOVKY tiež bezpečne niekam vyšpalať ?
ps: som "sviatočný" skialp, takže len niekde bežpečne.
dik za nejaký expres tip a pomoc
Priamo z Habovky môžeš skúsiť Janovky, snehu nebude moc, ale sú to lúky, tak by sa mohlo dať opatrne zlyžovať.