čo konkrétne je otázka času?
25.11.2024 - 09:43:10
00
Na kriznu je parkovne :) a len mincami
25.11.2024 - 11:07:05
00
Poplatok za parkovanie nesívisí s Krížnou, ani so skialpom, je úplne jeno čo ideš v obci alebo mimo obce robiť. Obec sa snaží trochu zarobiť na udržiavanie, odhŕňanie atď. Tuším 2 eurá to stojí an celý deň. To je fakt symbolická cena.
25.11.2024 - 11:18:30
01
To ja samozrejme chapem, 3, a islo mi hlavne o tie mince. Posledne so synom sme prehladi cele auto a rupsaky kym sme nasli
25.11.2024 - 11:26:21
01
myslíte to parkovanie vo vyšnej revúcej pri krčme/obchode? Či chodíte z bystrickej strany?
25.11.2024 - 12:42:43
00
Z Tureckej
25.11.2024 - 13:40:51
02
ja chodievam z Rybô, ale tam po 9:00 v sezone tazko najdes miesto
25.11.2024 - 13:50:57
00
Hlásenie zo Ziarskej doliny:
Zatiaľ nič moc. Zdola je to bieda, strieda sa asfalt s ľadom asi do polovice cesty, takže treba vymýšľať aj cestou nahor. Ďalej sa dá zatiaľ hore aj dole, ale dnes bol odmäk a aj smerom dole stačilo mať na sebe iba mikinu. Celkom sa to topilo. Ešte tomu treba dať čas.
25.11.2024 - 19:28:02
00
TMR spoplatní zjazdovky v Jasnej a vo Vysokých Tatrách pre skialpinistov. Základná cena je podľa denníka sedem eur, „sezónka“ bude stáť 99 eur. Firma tvrdí, že sa skialpinisti majú takýmto spôsobom podieľať na nákladoch na údržbu trás.
https://e.dennikn.sk/minuta/4329897/

Zaujimave. Rozumie niekto na zaklade coho toto mozu spravit a vymahat?
27.11.2024 - 13:22:08
02
Na zaklade toho, ze udrzba zjazdoviek stoji peniaze a "skifitaci" ich doteraz vyuzivali zadarmo. Bolo to len otazkou casu kedy to spoplatnia - maju na to narok.

Ked nechces platit, mozes vyuzivat lokality vyhradene pre skialpinizmus:

img.hiking.dennikn.sk
27.11.2024 - 13:28:59
04
stanos4 napísal:
TMR spoplatní zjazdovky v Jasnej a vo Vysokých Tatrách pre skialpinistov. Základná cena je podľa denníka sedem eur, „sezónka“ bude stáť 99 eur. Firma tvrdí, že sa skialpinisti majú takýmto spôsobom podieľať na nákladoch na údržbu trás.
https://e.dennikn.sk/minuta/4329897/

Zaujimave. Rozumie niekto na zaklade coho toto mozu spravit a vymahat?

teraz len tak laicky cucám z prsta: Predpokladám, že prevádzka lyžiarskej trate sa bude riadiť nejakými pravidlami a jej prevádzkovateľ má popri povinnostiach aj nejaké tie práva koho na danú trať pustiť. Bude to niečo podobné, ako ťa môžu zo zjazdovky vykázať, keď jazdíš ako chrapúň, hoci máš zakúpený skipas (aj keď to neviem, či sa u nás deje). Trochu diskutabilné to bude tam, kde je súčasťou, resp. ide popri zjazdovke aj turistická značka, ale predpokladám, že lyže na nohách znamenajú, že si lyžiar a teda máš mať skipas, alebo teda vstupenku v tomto prípade.
27.11.2024 - 13:54:33
00
Mozno inak - na lyziach som uz 10r nestal, a 2-3tyzdne dozadu som konecne aj ten pipak co som tu ponukal nepouzity po 10r na ebayi strelil, takze tam moja otazka nesmeruje.

Moja otazka smeruje, ze na zaklade akych pravidiel/zakonov mozu takto obmedzit pohyb osob v NP/lese? A ake maju na to pripadne vymahacie prostriedky? Ja viem, svk je uz viac mafiansky stat ako slusny stat, a vcera bol dalsi klinec do rakvy ked pellegriny zrusil/obmedzil ochranu prirody, ale itak.... Rad by som pochopil na zaklade coho sa takto sukr spolocnost moze spravat - lebo ano, nepoznam tie zakony principialne - ja som to bral tak, ze pohyb po zjazdovkach JE/MUSI byt volny pre verejnost (ked dodrzujes biely kodex, a pod), a prevadzkovatel si od teba moze pytat jedine tak listok ked ides na vlek/pivo....

(Uprimne napr neviem ani ako su bike-parky na svk riesene)
27.11.2024 - 13:57:44
01
Veľa ľudí si zjazdovky a ski areály predstavuje ako niečo verejné, voľne prístupné, čo patrí všetkým... Ale nie je to tak... Sú to pozemky vo vlastníctve alebo nájme prevádzkovateľa, za využívanie ktorých je vlastník, alebo prevádzkovateľ oprávnený vyberať poplatok za vstup/používanie/využívanie... Upravovaná zjazdovka sa ničím nelíši od kúpaliska, futbalového štadióna, či platené parkovisko s jedinou výnimkou, že spravidla nie je oplotená... Neviem, či to nejaký Zákon exaktne rieši, ale minimálne to (cenník a bližšie info o povinnostiach) musí byť uvedené vo Všeobecných obchodných podmienkach... A inak - to, že budú šliapačov púšťať na zjazdovky s poplatkom je ešte dobré, množstvo ski areálov pristúpilo k tomu, že tam majú vstup na zjazdovku úplne zakázaný...
27.11.2024 - 13:58:41
00
janovarga napísal:
teraz len tak laicky cucám z prsta: Predpokladám, že prevádzka lyžiarskej trate sa bude riadiť nejakými pravidlami a jej prevádzkovateľ má popri povinnostiach aj nejaké tie práva koho na danú trať pustiť. Bude to niečo podobné, ako ťa môžu zo zjazdovky vykázať, keď jazdíš ako chrapúň, hoci máš zakúpený skipas (aj keď to neviem, či sa u nás deje). Trochu diskutabilné to bude tam, kde je súčasťou, resp. ide popri zjazdovke aj turistická značka, ale predpokladám, že lyže na nohách znamenajú, že si lyžiar a teda máš mať skipas, alebo teda vstupenku v tomto prípade.

Vykazat ta moze na zaklade "bieleho kodexu", coz neviem ako teraz, ale kedysi to myslim v legislative bolo velmi vagne, a v praxi este vagnejsie - napr. cca 5-7r dozadu mal svagor uraz, a ten boj a vyhrazky od "prazakov na porsche", a ani policia a ani hzs sty nic nechceli mat, grc....
27.11.2024 - 14:00:28
00
Nazgul napísal:
Veľa ľudí si zjazdovky a ski areály predstavuje ako niečo verejné, voľne prístupné, čo patrí všetkým... Ale nie je to tak... Sú to pozemky vo vlastníctve alebo nájme prevádzkovateľa, za využívanie ktorých je vlastník, alebo prevádzkovateľ oprávnený vyberať poplatok za vstup/používanie/využívanie... Upravovaná zjazdovka sa ničím nelíši od kúpaliska, futbalového štadióna, či platené parkovisko s jedinou výnimkou, že spravidla nie je oplotená... Neviem, či to nejaký Zákon exaktne rieši, ale minimálne to (cenník a bližšie info o povinnostiach) musí byť uvedené vo Všeobecných obchodných podmienkach... A inak - to, že budú šliapačov púšťať na zjazdovky s poplatkom je ešte dobré, množstvo ski areálov pristúpilo k tomu, že tam majú vstup na zjazdovku úplne zakázaný...

Zvacsa je tam jeden velky rozdiel na svk - na svk mas lesy pristupne verejnosti (tu si niesom isty ze kedy si les uz mozes a kedy nie oplotit), a taktiez, tmr stoja na narodnych parkoch (akokolvek mozeme polemizovat o ich dostojnosti). A teda to nieje celkom tak ako "hocjake kupalisko alebo ihrisko"
27.11.2024 - 14:03:21
01
keyboard_arrow_up