Skialpové vybavenie
na nič, len k sebe, 1,5 sezony intenzívneho používania
teplovzruška špachtla, potom techničakom dočištiť.
nove lepidlo pomoca. už schne
robota , ked sú vhodne priestory tak hodinka.
výsledok uvidím v piatok
ešte som aj lyže prevoskoval a vykartačoval
ja asi budem potrebovat vymenit to lepidlo kompletne, lebo ho mam kvalitne zanesene spinou. oplati sa v takom pripade viac kupit lepidlo vo forme folie alebo klasicka tuba? cenovo to vychadza narovnako 12.80€.
viem, ze si to mozem dat za 20-30€ spravit v servise, ale radsej by si takyto "bezny servis" robil sam
Ja kupujem lepidlo v tube - cca. 10 Eur a máš to na viac renovácií, tak isto ak potrebuješ lokálnu opravu .
Staré dávam vždy dole, ak nanesieš nové na staré tak to fungovať bude, ale pásy sa strašne zle rozliepajú a tvoria sa hrudky.
Dole ho dávam tak že nahrejem špachtľu teplovzduškou a stiahnem ho dole ( lepidlo zo špachtle zotriem handrou). Následne dám nové lepidlo a roztiahnem ho špachtľou ( stačí tenká vrstva) nechám kus odvetrať a zlepím pásy dohromady.
U nás robia renovácie za 10-15 eur ( Geošport Nemecká, Activeplanet Mýo pod Ďumbierom ) no možno sa cenník mení od typu pásu to fakt neviem... Výmenu nerobím pravidelne, proste keď už pás poriadne nelepí tak vymením lepidlo. Zvyčajne obnovujem len koniec pásu.
cize pri tej pravidelnej obnove nedavas dole stare lepidlo? len zoskrabes spinu z povrchu a nanesies na to tenku vrstvu noveho?
ja asi budem potrebovat vymenit to lepidlo kompletne, lebo ho mam kvalitne zanesene spinou. oplati sa v takom pripade viac kupit lepidlo vo forme folie alebo klasicka tuba? cenovo to vychadza narovnako 12.80€.
viem, ze si to mozem dat za 20-30€ spravit v servise, ale radsej by si takyto "bezny servis" robil sam
vysvetlis mi prosim ako si myslel toto? ja som zacal len tuto sezonu a v ramci bazosovej kupy som vyfasoval presne take pasy ako opisujes - carvingovo vykrojene, v strede nejakych 85mm, hore takmer 130mm a s napinakom. je na tom nieco zle?
Jinak může se taky ve velkých mrazech stát, že při lepení na sebe urvete lepidlo z jedné půlky pásu. Zejména pokud je za den vícekrát sundáváte/nandáváte.
Jinak klasické je mít folii/mřížku o cca 10cm delší než je délka 1/2pásu.
colltex mal jeden model pásov ct40+, ktoré pre zmenu vyslovene nedoporučujú lepiť lepidlom k sebe.
Ak výrobca Tvojich pásov doporučuje lepiť ich spolu, tak to asi pre ne bude najlepší spôsob.
Vždy sa bavím na pózeroch, čo strhávajú pásy z lyží bez vyzúvania a zaserú si lepidlo. Nepoviem na závodoch, prípadne na tréningu, ale na turistike si nájdem vždy pár minút navyše, urobím to poriadne a nemusím pchať pod bundu.
A preto je ich najlepšie lepiť k sebe ako som písal hore.
Pár vláken z mriežky, až tak tragicky na pás nepôsobí robí to aj originálna mriežka ( ono sa tam časom nalepí aj iný prírodný bordel) - na dôvažok repas lepidla stojí v shope 10 eur nie je od veci ho občas vymeniť. Priemerne zručný človek si kúpi tubu lepidla za 10 eur a spraví si sám 10 renovácií .
Neviem čo pre teba znamená "pózer" a "poriadne" lebo pre mňa je "pózer" ten ktorému na Chopku okolo uší vo vetre mláti fólia a snaží sa "poriadne" nalepiť pásy, aby ich mohol narvať ocápané snehom a námrazou do batohu. Ako človek, ktorý ich za 10 sec. prehne cez koleno a zlepí k sebe a šupne pod bundu, alebo kombinézu.
Pokiaľ ide o ohriatie pásov je to úplne bežná rokmi overená finta, ktorú používa kopec skialpinistov. Sú totiž len dva druhy skialpinistov- ten prvý má problém s opätovným nalepením pásu ak ide viac výšlapov v čerstvom prevlhnutom snehu, alebo fúka a sneží, alebo je odmäk. A potom ten druhý typ - to sú tý čo o tom nehovoria ...
( ešte je tu pár ľudí čo má široké pásy 80 mm a viac na napínakoch, kde sa problém posúva ďalej no skôr či neskôr sa objaví.... ohriať pás na tele je jedna z možností čo pomôže.)
PS: vyzúvať pasy bez vyzutia lyže oceníš v hlbokom snehu, alebo v mokrom firne. Nie je to len o šetrení času.
na túto tému HOWGH
nasiel som na stranke Contour navod - https://indd.adobe.com/view/e2c1520b-5ed7-40dd-bbde-b22574c6e035
odporucaju tam presne ten tvoj vylepsovak - nalepit pas na polovicnu foliu z oboch stran. zaujimave.
odskusam obe sposoby a uvidime, co sa mi osvedci viac
Tiež lepím spolu, aspoň si človek zacvičí 😊
Vždy sa bavím na pózeroch, čo strhávajú pásy z lyží bez vyzúvania a zaserú si lepidlo. Nepoviem na závodoch, prípadne na tréningu, ale na turistike si nájdem vždy pár minút navyše, urobím to poriadne a nemusím pchať pod bundu.
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20