Skialpové vybavenie
Na fotke sú aj široké pásy a tiež ich lepím spolu. Úplne to nesedí ale ako hovrí Žihadlo nie je to nič tragické.
Ak už lepiť tak ja by som šiel do mriežky. Jednako je spratnejšia ľahšie sa z nej odliepa pás a keď ju stratíš vieš ju nahradiť armovacou mriežkou ktorú ti dajú ako odpad pri každom činžiaku kde sa zatepluje.
Pokiaľ ide o ohriatie pásu pod bundou ber to ako dobrý typ do budúcnosti. Hlavne v zlom počasí keď padá vlhký sneh, alebo ak sa ti podarí strhnúť pás a máš ho celý od snehu je to na nezaplatenie. Pretekári to robia zakaždým automaticky.
S fóliou som nikdy problém nemal, možno 2x keď fučalo tak, že som musel pristupiť popruh ruksaku, aby mi ho nezobralo, som lepil postupne po 10cm a pás roloval.
Oveľa lepšie sa lepí na polovičnú dĺžku fólie z oboch strán, na to som prišiel asi po 2 rokoch, lebo mi bolo ľúto fóliu prerezať a urobil som to, až keď som jednu stratil.
Sieťku som mal iba raz, ružovú G3, keď trochu zostarla, začali sa znej odlamovať kúsky a ostávali v lepidle. Z toho istého dôvodu neodporúčam skúšať sklenú sieťku na zatepľovanie, aj keď stojí pár centov.
Tiež som nikdy nedával pásy pod bundu, lepím priemerne 3x a pokiať nemá lepidlo iný problém, tak vždy drží. Aj na prechode VF, keď som lepil 8x a celý deň mrzlo, pásy lepili aj na konci rovnako dobre, chce to len trochu trpezlivosti, poriadne očistit pred odliepaním a lepiť na čistú sklznicu.
vždy ma to vie pobaviť ,ked vidím nešťastníkov na vrchole bojovať s páskami vo fučáku
rovné pretekárske, trekové alebo bežkárske v pohode, orezané carvingové nemusia presne sadnúť po preložení a trčí kus lepidla....
mam pasy Contour 100% mohair s hot melt lepidlom.
mam pasy Contour 100% mohair s hot melt lepidlom.
Nemám skúsenosti s každým typom viazania. Od ATK som mal 3 modely ( doteraz dva jazdím a u mňa je to TOP viazanie pomer cena/výkon/životnosť) teraz mám TROFEO a EVO WC a oba majú len dve polohy. ATK CREST bude na tom podobne, keďže špička je veľmi podobná ( to lupnutie medzi ski a go je poistka proti samo otvoreniu ) Ale napr. na dynafit speed turn čo mám na kameňáčkách sa prepína do polohy šliapanie cez zúbky ( dynafit to má na viacerých modeloch). Takže môžeš mať pocit, že je tam viac polôh no sú len dve ski a go zúbky slúžia len ako brzda aby ti samovoľne páčka neklesla.
TECH viazko má vo všeobecnosti dve polohy páčky vpredu.
1. poloha je poloha lyžovanie - špička pôsobí ako bezpečnostný prvok a pri veľkej torznej sily vypne. Radical sa do SKI módu prepne už pri našlapnutí na špičku. Niektoré viazka treba prepnúť do polohy SKI ručne.
2. poloha je mód na šliapanie. Rukou prepneš páčku no najvyššej polohy až počuješ cvaknutie. Vtedy je špička na pevno a nemala by vypnúť.
Daj pozor, ak nechceš prísť o bezpečnostnú funkciu a vyzúvaš pásy bez odopnutia lyžiarky z viazania tak špičku musíš ručne prepnúť do polohy SKI. Podľa mojich skúseností pri veľkej rane vypne aj zamknutá špička no výrobcovia negarantujú že nedôjde k trvalému poškodeniu viazania.
Ked som bol nedavno na chopku tak vsimol osm si, ze ma velmi vela ludi (skor uz ale zavodne orientovanych) tie minimalisticke viazania s velmi nizkou podporou paty. Ako tu uz niekto pisal, viem, ze s velmi vysokou podperou sa meni tazisko a clovek sa lahsie smykne ale ja skor slapem strmsie kopce a casto na tom mojom viazani pouzivam aj horny stupen.
Rad by som pocul vas nazor kedze sa nemam s kym inym poradit. Dakujem
Odpoveď na tvoju otázku - znova vŕtať lyžu môžeš akurát pôvodné diery musia byť zaslepené a zaliate epoxidom.
V tvojom prípade by som to nerobil - lightweight viazká s brzdou majú okolo 280 g . Dá sa kúpiť aj race 130 g viazko a externú brzdičku do doku pre haršajzne alebo na brzdička na rental podložke no to si tiež cca. na 210 g a prepínanie je nekomfortné. Malo by to význam keby si tam mal 2 kg rámové viazanie. Takto je efekt minimálny a v budúcom predaji klesá cena lyže lebo bola viackrát vŕtaná...
Ak chceš pocítiť "výraznú zmenu" tak by som skôr išiel do RACE pásov. Napar POMOCA race sa robí už aj v šírke 100 mm. Predávajú sa okolo 25 EUR/m. Neviem aké dlhé máš tie lyže no stačí cca. 1,5 m na lyžu ( končiť by mal cca. 20 cm za pätou viazania). Dopredu dáš gumu z galantérie za 1 eur meter. Celková investícia do 80 eur a lyža bude výrazne lepšie kĺzať.
speedfit su make bačkor&y pre zjazdovkove ťapkanie, rovnako aj lyže rovnakej serie...
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20