Skialpové vybavenie
pozeram intenzivne inzeraty uz asi tyzden. momentalne zvazujem tieto moznosti:
1) nove (nerozbalene) K2 wayback 82 181cm (2015) + nove nerozbalene pasy Pomoca
(akciova cena 230e + cca. 20e doprava z Polska, ale je to bez viazania)
- tieto lyze su lahke (2560g) a pekne vyzeraju (https://skitourguru.com/en/equipment/detail/546-k2-wayback-82)
- v recenziach, ale vsetci odporucaju sirsi model wayback 88, ktory uz za taku cenu neviem zohnat
- k tomu by som si musel dokupit + dat namontovat (asi radsej tech.) viazanie, co by dost zabolelo penazenku ...
neviem, myslite, ze je to dobra lyza? a je sanca kupit techove viazanie samostatne max. do 100e? nevidel som este taky inzerat.
2) jazdene K2 backup 82 (2013) 178cm + viazanie Diamir Titanal + pasy Gecko (bazosova cena 220e)
- tu by som za 220e mohol ist rovno jazdit
- lyze sa mi vizualne velmi pacia: https://www.snow-online.com/ski/k2-backup-2013.htmlp
- v recenziach ich vsetci chvalia do nebies, aj ked nechapem preco to urcenie pre "advanced-expert"?? tie Waybacky su skor "intermediate". v com sa to lisi? plus sa tam casto spomina ze best use: "telemarking" (nechapem)
- vaha o dost horsia ako u tych Waybackov (cca. 3200g) + asi aj to ramove viazanie bude z tych tazsich.
lyziarky uz mam bazosove Scarpa Flash. tamtie inzeraty, co mi odporucal niekto vyssie uz su bohuzial neaktualne
Napriklad elasticita zadnej patky je uplne niekde inde ako pri zjazdovom. Aj pri tectone tam este bude rozdiel aj ked mensi. Ono nejde len o to ze to vypne ked ma, ale aj ze to nevypne ked nemusi.
Dalsia vec je kompatibilita, stav a nastavenie celeho systemu. Tech sa spolieha na presny tvar jamiek v lyziarke aby to vypinalo spolahlivo. Staci ich doskrabat a uz sa ti za to nikto nezaruci. Takisto medzera vzadu musi but presne nastavena. Tiez si pozri kolko vyrobcov tech viazani ma naozaj DIN hodnoty. Teda certifikovane vypinacie sily a nie len nejake tomu "zodpovedajuce".
Ja zas niesom proti techu, sam som nanho presiel. Ale co som si vtedy zistoval o tom tak ta bezpecnost tam stale je nizsia ako pri ramovom. To ze nic nemusis riesit, zapnes aj normalnu lyziarku a mas istotu ze to bude fungovat moze byt pre zaciatocnika vyhodou. Najme ak sa nenahana za nejakymi extra vykonmi.
https://skitourguru.com/clanek/711-slovenski-bratia-filipski-vyhrali-pierra-mentu
V r. 1984 tie skialpové preteky boli asi mimo Slovenska? Tipujem, že na Slovensku mal vtedy skialp výstroj možno Galfy a Tatarka.
"Reálne to však zatiaľ nevyzerá v prospech rámovej verzie"
čo sa dá interpretovať aj AKO:
reálne to však zatiaľ nevyzerá v (ne)prospech rámovej verzie
Vyzerá ...
Malá štatistika prémiových výrobcov
ponuka Dinafit - TECH 27 ks / rámové 0
ponuka ATK - TECH 20 ks / rámové 0
ponuka Fritschi - TECH 3 ks / rámové 2
ponuka Atomic - TECH 3 ks / rámové 2
ponuka Fischer - TECH 11 ks / rámové 1
ponuka G3 - TECH 4 ks / rámové 0
ponuka Plum - TECH 14 ks / rámové 0
ponuka HAGAN - TECH 4 ks / rámové 2
KREUSZPITZE TECH 8 ks/ rámové 0
ponuka SKITRAB - TECH 8 ks / rámové 0
ponuka LOOK - TECH 5 ks / rámové 0
ponuka Movment - TECH 7 ks / rámové 0
HOWGH dohovoril som na túto tému
"Reálne to však zatiaľ nevyzerá v prospech rámovej verzie"
čo sa dá interpretovať aj AKO:
reálne to však zatiaľ nevyzerá v (ne)prospech rámovej verzie
Jedna teda existuje - bezpecnost. Techove su doteraz vzdy len kompromisom. A to mam vipec co je asi najdalej v tomto v ramci techovych, ale stale je to kompromis oproti ramovemu, ktore je na rovnakej urovni ako zjazdove viazka. Pri dobrom lyziarovi to problem nieje, pri zaciatocnikovi je to na zvazenie.
musím použiť časť tvojho príspevku"
"S týmto by som nesúhlasil ani z ďaleka. Skialpu sa venujem VIAC ako 25 rokov vrátane občasneho (pred cca 35 rokmi intenzívneho ) pretekania...
momentálne mám 3 x šlapacie lyže 2 x systém TECH (Baltoro, SCOTT superguide 105)
1 x rámové ATOMIC 100
keď idem jazdiť napr na Chopok (do Sedla) mimo zjazdovky "atomiky" s diamirom freeride sú "na nezaplatenie" ale keď idem napríklad na štefáničku, vôbec mi nevadí, že prídem o 19 minút neskôr ako techáči.
Mimochodom, každé viazanie má svoje muchy a aj problémy, TLT nevynímajúc (poškodenie pinov, ulomenie patky, ulomenie prednej plastovej časti ... )
nižšie DIN a ... aj každé TLT sa časom opotrebuje, tak ako všetko
samozrejme, keď idem niekedy na túru, kde viem, že budem musieť primerane veľa chodiť a aj nosiť zoberiem si tech.
a mimochodom 2, váha nemusí byť vždy na obtiaž (aspoň sa Ti zlepší kondička
a mimochodom 3 začínal som a "svitovskom" doma robenom viazaní s rotamatom
a mimochodom rámové viazanie prežije určite
na to o čo máš záujem kľudne a bez zaváhania kúp lyže s rámovým viazaním osobne by som sa viac pozeral na to aby to bola aspoň trochu poriadna lyža (nie veľmi zničená alebo prešlapnutá) TLT nepotrebuješ, nemusíš nič vŕtať, rámove je pohodlnejšie na obsluhu a pretekať predpokladám nechceš (teda aspoň zatiaľ) a mimochodom rámové viazanie prežije určite aj niektorých z Vás (mňa teda určite)
mimochodom ešte žiadne nové vŕtanie nevylepšilo lyžu, hlavne ak potrebuješ posunúť iba cm
Tu jeden komplet ako pre Teba robený
na to o čo máš záujem kľudne a bez zaváhania kúp lyže s rámovým viazaním osobne by som sa viac pozeral na to aby to bola aspoň trochu poriadna lyža (nie veľmi zničená alebo prešlapnutá) TLT nepotrebuješ, nemusíš nič vŕtať, rámove je pohodlnejšie na obsluhu a pretekať predpokladám nechceš (teda aspoň zatiaľ) a mimochodom rámové viazanie prežije určite aj niektorých z Vás (mňa teda určite)
mimochodom ešte žiadne nové vŕtanie nevylepšilo lyžu, hlavne ak potrebuješ posunúť iba cm
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20