Skialpové vybavenie
Raider 12, Freeraider, Raider 13 Evo, a mozno aj ine, maju spicku uzatvorenu tym ich Snow Pack Proof System-om. to by mala byt vyhoda, ale ked sa sneh dovnutra predsa dajak dostane, tak si relativne dost v keli, fukat sa do toho fakt neda
UPDATE:
Pozeram na to teraz doma...
- vo walk polohe je to fakt velmi tesne uzatvorene, sneh sa dovnutra nema sancu dostat
- v ski polohe je drobna spara zozadu (ale tak mala, ze to by asi nemal byt problem)
- v nacvakavacej polohe je poriadna spara z oboch stran (tu treba davat najviac pozor na vniknutie snehu)
Tak mi to vychadza podobne ako pisu na tom reddite, neoplati sa moc nechavat lyze stat s viazkom v nacvakavacom mode (napr. v kabinkovej lanovke), vtedy to tam moze lahko natiect.. A obzvlast pri takychto jarnych podmienkach (dole teplo/hore mraz) mozu byt potom problemy. Tyka sa to samozrejme len tych modelov s uzatvorenou spickou.
UPDATE 2:
Odpisali mi z ATK support:
Your opinion could be correct
The SNOW PROOF SYSTEM® patent works during the use with inserted boot (ski or walk mode).
To avoid this strange issue, I suggest closing the toe pieces when not in use.
.... tak najlepsie sa uci na vlastnych chybach
vygooglil som daco k tomu ATK "Snow Pack Proof Systemu": https://www.reddit.com/r/Backcountry/comments/194j3f2/atk_bindings_snow_pack_proof_system/
(tiez tam dakto pise, ze to neni velmi vhodny system na normal skiing a ze ked sa sneh dostane dovnutra, tak je ho tazke dostat prec)
no nevadi. ale pri standardnej ture ste nemali nikto podobny problem?
ano s crestom ani s raiderom som taký problem nikdy nemal... na oboch odšlapané cez 1000km
a to s tým jazdím aj na zjazdovke s deckami...
vygooglil som daco k tomu ATK "Snow Pack Proof Systemu": https://www.reddit.com/r/Backcountry/comments/194j3f2/atk_bindings_snow_pack_proof_system/
(tiez tam dakto pise, ze to neni velmi vhodny system na normal skiing a ze ked sa sneh dostane dovnutra, tak je ho tazke dostat prec)
no nevadi. ale pri standardnej ture ste nemali nikto podobny problem?
prvych cca. 10 jazd vsetko super, ziaden problem a bol som uplne nadseny z toho ako lahko sa nacvakava lyziarka do tech. viazania - predtym som nebol zvyknuty trafit vzdy na prvy pokus. tiez som vedel vzdy spravit ten "test", ktory vyrobca odporuca v navode (vid. obrazok), teda dvihnut packu do walk polohy a vratit naspat.
lenze potom predna cast viazania nejak zblbla a zrazu neslo:
1) nacvaknut lyziarku do viazania (ani po XY pokusoch, maximalne prichytilo lyziarku z jednej strany, co samozrejme v zjazde nepodrzi)
2) dvihnut packu do walk polohy (ani len naprazdno, ked tam nebola nacvaknuta lyziarka)
snazil som sa vsetko vycistit od snehu/ladu (aj viazanie, aj topanku) ako som najlepsie vedel, no nepomohlo. povedal by som, ze sneh sa musel dostat dovnutra tej uzavretej casti viazania. ked lyze postali nejaku dobu v teple, tak sa vsetko vratilo do povodneho stavu.
mate s tym niekto skusenost?
Tradicne zjazdove lyziarky maju iso alpine , skialpove maju iso touring. Zjazdove lyziarky nemas ako obut do slapacieho viazania , chyba im v predu taká drážka po bokoch. Existuju nejake zvlastne riesenia ako adapter napr. od daymaker ale toto ked vidim tukam si na čelo. Bude to mat váhu , stoji to 300 dolarov a este v tej zjazdovej lyziarke ked nemá walk mode budes mat po vyslape na nohách mozole ako z gulagu a celú dobu aj obmedzený rozsah pohybu. Este ti treba aj pásy za sto eur. To už si na cene pekného skialp setu z druhej ruky so všetkým.
Skus to tak ako ja , chod do požičovne niekde v stredisku pár krat si to požičaj a vyšlap si stredisko hore do čajovne. Ked si to požičiaš piaty krat zistiš že už si v požičovni nechal tretinu ceny svojho potencionalneho setu a kupiš si svoje s ktorými už s partiou pojdes šlapať aj mimo strediska lebo už mas predstavu koľko na tom vladzes vyšlapat.
Áno dajú , samozrejme bude tam nejaký kompromis ale keď lyžuješ rekreačne a nezávodne aj sa na tom zabavíš. Samozrejme musíš ty uvažiť čo od toho chceš.
Ja som si túto sezonu po predošlých sezónach a požičiavaní skialpov vyskladal taky hybridný set že mám lyžu 132-92-120 (commencal tempo) na to som si dal salomon shift viazanie. A čo sa týka strediska , okrem dvoch lyžovačiek v stredisku kde som si zobral nordiky doberman ktore su proste strediskove alpske lyže som zistil ze na novom "šlapacom" sete sa citím lepšie ešte aj v stredisku.
Výhody mojho slapacieho setu sú pre mňa váha lyže a lyžiarok a komfort v tej skialpovej lyžiarke ked sa vyzujem z lyže a motám sa niekde po schodoch v stredisku ked prave nelyžujem. Ked je stredisko už take rozjazdene popoludní a je tam vela bubnov tak proste ta offpiste lyža to tam rozhrňa predomnou a odrazu sa tam bavím aj na podmienkach čo mi predtým na alpskej lyžy s uzkym a nízko položeným rockerom nechutili.
Za mna nevyhody mojho slapciaho setu v stredisku sú napr. že v stredisku rano ked to je este čerstve a zratrakovane tak rockej na mojej slapacej lyži je proste vysoko a až tak nevyužijem hranu po celej dlžke. Lyža je celkovo o dosť mäkšia takže až také rychlosti nenaberám lebo proste cítim že mám na tom strach. Ale zase som zistil že mne na lyžiach už tie "bomby" až tak nechýbajú.
Toto by ti malo sedieť, link čo si dával ty nie je dobrý, ten je na staré viazka
https://www.adamsport.eu/doplnky-ku-viazaniam/podlozka-elan-freeride-spacer-2-0/
a ten freeride spacer niekto pouzivate? vyzera to byt fajn vylepsenie, az na tu cenu (60€ za 2ks plastu):
https://atkbindings.com/en/products/freeride-spacer-for-crest-rt
Ešte minulý týždeň bola, ta čo si čakal? Pravdepodobne teraz bude chvíľu 5, potom 10 a až o pár týždňov možno 15....
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20