Skialpové vybavenie
- makke lyze velmi zle zvladaju rozjazdeny, nerovny teren a vyzaduju v takych podmienkach dost skusenosti a sily aby si clovek "neublizil"
Hlavne lyziarky neskusaj s klasickou lyziarskou ponozkou, radsej tensie nieco ako Dynafit Speed Dryarn Socks alebo Crazy Idea Energy Socks
Mám trochu chaos v dĺžke lyží. Som stará škola a pri mojej výške cca 170cm som sa v minulom storočí ešte učila na 180cm lyžiach. pár krát som mala dokonca požičané 185cm. Teraz by som vraj mala mať od cca 161 - 170cm.
Čo povieš na tieto boty? Páčia sa mi farebne (mám rada farbičky
https://www.skialpinista.sk/p/10622/lyziarky-dynafit-tlt-x-silvretta?pp=a4a042cf
pri tvojej výške ber tak okolo 160-165 max
moderne lyže maju špičku dosť dvihnutu takže aj dlhšia lyže je pekne točivá..
na skituring je ta dynafitka v pohode, aj tuhosťou ti bude stačiť...
lyžu tak 80-85mm pod viazaním... a radšej bez pevnejšiu lyžu, s tou si zalyžuješ aj na upravenej zjazdovke aj vo volnom, taká lepšia lyža má hmotnosť do 1200g... viazko ti bude stačiť s din do 8.... ak chceš farbičky a elox tak určite ATK... ja odporučam aj s brzdičkou.. a posuvnou patou s nastavením vypínacej sily...
napr crest či lahký kuluar, jednoduche a funkčné..
zavodnicke ti asi netreba ale ved uvidiš na mieste..
lyže značku: taký primer je atomic - maju vela modelov od gramarskch SL po klasiku za rozumnu cenu, nešlapneš vedla, do top rady ako napr skitrab či movment ,asi nepojdeš jedine ak chceš carbon a lahučke na výstup hmotnosť pod 1000g
fičer či elan a scott poskušane nemám....
pS: skitraba je dosť mäkká aj tie širšie modely, movmenty racepro seria je top v segmente. ale to už su cenovo inde ako priemer..
Hagan má tiež fajn lyže.
pasy ber čistý moher, ma lepší sklz, pasy po celej dlžke-špička ,pata , nie zavodnicke 3/4
pekne orezané na lyžu.
PS maš rovnaku výšku ako moja dcera, tej som kupil lyže 162cm/80mm- ATK candy 5 a lyžiarky dynyfit TLT6-40ky(predchodca X), vyškrená jazdí na zjazdovke aj mimo nej medzi stromčekami
odporúčal by som ale panske modely, damske su dosť make.... moja si brala skitrabu damsku(ružovééé
Vďaka zihadlo 5. Asi sa tam v sobotu stavím. Aj na hmotnosť "bajkerky" 58kg odporúčaš radšej tvrdšie lyže? Niečo ulyžujem aj na nie veľmi upravenom teréne. Lyžovať ma učili na Fačkovskom sedle a na veľkom vleku (staručke kotvovej Tatrapome) žiadne ratraky nepoužívajú. Ale nejde mi moc lyžovanie v hlbokom a ťažkom snehu. Mám málo praxe (dosť dlho som na tom už nestála) a dosť rýchlo vypadávam z rytmu. Ale na druhej strane ani nejaký moc veľký freeride neplánujem. Skôr taká náročnejšia skituristika.
Mám trochu chaos v dĺžke lyží. Som stará škola a pri mojej výške cca 170cm som sa v minulom storočí ešte učila na 180cm lyžiach. pár krát som mala dokonca požičané 185cm. Teraz by som vraj mala mať od cca 161 - 170cm.
Čo povieš na tieto boty? Páčia sa mi farebne (mám rada farbičky
https://www.skialpinista.sk/p/10622/lyziarky-dynafit-tlt-x-silvretta?pp=a4a042cf
ak by sa ti predsa len chcelo študovať, tak tu je celkom komplexný materiál
https://skitourguru.com/vybaveni
za tých 12 rokov sa v skialpe zmenilo to, že Dynafitu skončila licencia a teraz už techové viazko robia všetci, lyže na skitouring sa nafúkli zo 70mm na 85-90mm v strede, dostali rocker pre lepšiu ovládateľnosť,
niektoré lyžiarky majú BOA, ale par strán dozadu je negat recenzia od zihadlo 5
odporúčal by som ale panske modely, damske su dosť make.... moja si brala skitrabu damsku(ružovééé
Určite. Preto som písala, že by som rada prišla do kamennej predajne. Ale aj by som rada poznala nejaké skúsenosti, keďže tento segment nemám naštudovaný.
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20