Skialpové vybavenie
ideálne asi je ak papuča je "naozaj akurát" ale aby nič nebolo vyslovene nepríjemné v skelete
Minimálne by som tú 280ku takto od stola nezavrhoval. A tiež by som sa asi vyslovene nefixoval len na tú Scarpu, ideálne je imho toho poskúšať čo najviac od rôznych výrobcov. Nohy máme rôzne, možno zistíš, že výsledky tých všelijakých online kalkulátorov na teba úplne neplatia.
"Bottom line" by ale za mňa bolo asi to, že ak si nerozhodný ohľadom veľkosti, určite radšej zober tú menšiu. Je výrazne jednoduchšie roztiahnuť menšiu botu, než zmrštiť väčšiu. Dá sa do určitej miery aj to, sú všelijaké vložky na zmenšenie objemu, nálepky okolo členka a podobne, ale je to komplikovanejšia cesta.
Do MP28 nohy nenapchas kedze tam je skelet mensi o hodne. Podla mna 29 ti bude dobra volba ktora sa bude dat vystlat penou v okoli kotnika ak ti bude volna na tej mensej nohe, a vytlacit na vacsej. Ale ako pisal chalan hore, ak mas pri skusani nohu ako v papuckach a zaroven mas v predu citelne dost miesta, lyziarky su velke.
A tiež bacha na polčísla, tie pri lyžiarkach prakticky neexistujú. Štandardne mávajú napr. 270 a 275 MP rovnaký skelet aj rovnakú vnútornú topánku, tá väčšia veľkosť má akurát trochu tenšiu vložku. Keď si to všetko po čase sadne, tak z 270 MP máš v podstate 275 MP... Akurát pri Scarpe je to inak, tam sa veľkosť skeletu mení práve pri polčíslach, e.g. rovnaký skelet majú 265 a 270, 275 a 280, 285 a 290 atď...
FWIIW, ja mám jednu nohu 267 mm, druhú 271 mm a mám Tecnica Zero-G Tour Scout veľkosti 250 MP. Čokoľvek väčšie mi bolo príliš voľné čo sa týka objemu nohy, cez priehlavok. Palec vpredu trochu cítim, no nejedná sa o nič dramatické, modré nechty rozhodne nemám.
Uf, rozdiel 2 cm je uz na roziahnutie fakt dost, nie? To aby som sa poobzeral aj po Mondo 280...
A tiež bacha na polčísla, tie pri lyžiarkach prakticky neexistujú. Štandardne mávajú napr. 270 a 275 MP rovnaký skelet aj rovnakú vnútornú topánku, tá väčšia veľkosť má akurát trochu tenšiu vložku. Keď si to všetko po čase sadne, tak z 270 MP máš v podstate 275 MP... Akurát pri Scarpe je to inak, tam sa veľkosť skeletu mení práve pri polčíslach, e.g. rovnaký skelet majú 265 a 270, 275 a 280, 285 a 290 atď...
FWIIW, ja mám jednu nohu 267 mm, druhú 271 mm a mám Tecnica Zero-G Tour Scout veľkosti 250 MP. Čokoľvek väčšie mi bolo príliš voľné čo sa týka objemu nohy, cez priehlavok. Palec vpredu trochu cítim, no nejedná sa o nič dramatické, modré nechty rozhodne nemám.
Ak mas jednu nohu o tolko dlhsiu tak je zaroven dobre pouvazovat o custom vlozkach, pretoze mozes mat padnutu klenbu a z toho su potom problemy aj vyssie, koleno - bedro - chrbtica - krk.
Ja som nameral 274, f1ky mam 280 a sú akurát .nemozes to mat uplne na presno..ta budu palce bolieť.
Rozprával mi chlapík čo spadol z Ďumbiera s prevejom na sever, že bol tiež vyzlečený, keď to všetko zastalo.
Samozrejme, nechcem nikoho presviedčať, ani mu to nútiť, no v anglicky aj nemecky písaných textoch je to nosenie vo vrecku (správnym spôsobom, samozrejme) brané ako rovnocenná alternatíva k postroju, pri teplom počasí, kedy sa šlape len v tričku, dokonca preferovaná. Aj v návodoch na Arvu aj na Mammut je to uvedené ako prípustná možnosť, i keď Mammut uvádza ako odporúčaný spôsob nosenia postroj. Naopak, k Arve (EVO5) sa ten postroj ani štandardne nedodáva a kto ho chce, musí si ho dokúpiť extra.
kde vykopali nebožtíkov v spodnom prádle. Áno, je to možno 1, možno 2 prípady zo 100, ale treba aj s týmto rátať.
cca 15r dozadu nás učili, že laviňák sa nosí v na to určenom púzdre, čo najbližšie k telu, lavína dokáže človeka povyzliekať.
Buď klasicky v postroji, alebo v zazipsovanom všitom vrecku nohavíc zaistený lankom o opasok. Nie v takých všelijakých nalepených vreckách na stehnách a tiež nie vo vrecku bundy.
Ps: hlavne zapnúť pred hodom🤣🤭
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20