Bežkovanie
no ta kompoztka sa mu zlomila ked nou vypinal nohu, bambusky su slabe, radsej lesenarska rura, ta uz co to vydrzi
len som cumel, ked sme minuly rok isli Sachticky - Donovaly a nazad, tak chlapci co mali novucicku vybavicku, mali s palicami problemy (ohybanie, jedna zlomena)
Nuz ono je tak trosku aj o technike asi
TO Angel : medzi SNS a NNN nieje ziadny rozdiel co sa tyka pouzitia. Je to iba o kompaktibilite s topankami. Takze si vyber topanky, ktore ti sedia a k nim viazanie. Akurat je rozdiel pri verzii SKATE, ale kedze je to styl technicky a aj fyzicky narocnejsi je menj pouzivany. V rekreacnom bezkovani prevlada KLASIC styl.
a vysledok: mas palice do ktorych ked sa opries sa ohnu, kompozit sa rovno zlomi
len som cumel, ked sme minuly rok isli Sachticky - Donovaly a nazad, tak chlapci co mali novucicku vybavicku, mali s palicami problemy (ohybanie, jedna zlomena)
2 angel1: vosky http://www.lukasport.sk/sk/katalog/lyzovanie-bezecke/vosky-roztoky-kartace a mas PM
v metre maju viac ako solidne fischer power crown, topanky k nim: slange sport alebo tiko sport, rizenek
BB: Ski Centrum Malachov, Acko, byvala Merida, nejaky novy obchod je na Staych Horach (este som nebol), a co to zaujimave kupis v Podlaviciach u
Skor som myslel webshop, na vosky a tak.
Slange sport som kupil nejake oblecenie, Tiko ani neviem, ze sa venuje zime, Rizenek som este nikdy nebol, pozriem.
Ski centrum Malachov je kde?
Acko - dobre ceny - kupil som nohavice, rukavice.
Merida (Stigi Sport) - dobry vyber -tam som konecne kupil topanky.
Stare Hory - fantasticky vyber, dobre ceny!!! Ale hlavne zameranie je Skialp, lyzovanie, snowboarding.....bezky maju len Rossignol - tu najzakladnejsiu triedu za 50 EUR, topanok obrovsky vyber snad aj 15 druhov, avsak len NNN a ja mam SNS.
Podlavice neviem co tam je.
Snad najvacsi a najspecializovanejsi raj pre bezkarov je EK SKI na Malachovskej ceste, chlapik je profesionalny biatlonista, vyber do aleluja, mna vsak sklamal. Po prichode som mu povedal, ze zacinam a teda chcem na zaciatok nieco lacne, potom, ked do toho pridem tak zainvestujem. On ma hned tlacil do lyzi za 150-200 EUR, hoci mal na predajni komplet bezky za 50-70, pripadne tam mal aj jazdene. Co ma najviac zarazilo, ze mi nechcel robit paperkovy test, ze komoru nemusim mat, ze sa mam prvu sezonu prechadzat bez komory na ziskanie stability a pod. Takze som tam nic nekupil.
Lyze mi zohnal v Ski Bazar v Novej Bani a aj moja polovicka tak nakupila novu vystroj. Museli sme sice mesiac cakat, pretoze nam to doviezol z vonku ale super. Ma aj nove veci za par euro, avsak su to 3-5 rocne modely (asi stiahnute zostatky zo skladov).
Inac nechapem, ze preco vacsina sportovych obchodov ponuka topanky na NNN!?
Za tie roky bežkovania som sa nestretol s tým že by sa niekto zranil týmto spôsbom brzdenia ale nikomu nevnucujem ho používať ak sa mu zdá nebezpečný. Prajem všetkým príjemné a hlavne bezpečné bežkovanie v tejto zimnej sezóne.
hladas nieco specialne?
v metre maju viac ako solidne fischer power crown, topanky k nim: slange sport alebo tiko sport, rizenek
BB: Ski Centrum Malachov, Acko, byvala Merida, nejaky novy obchod je na Staych Horach (este som nebol), a co to zaujimave kupis v Podlaviciach u
Je n spôsobov na zjazdovanie a samozrejme aj ten keď je jedna noha v hlbokom snehu a druhá v stope. Tento spôsob používam keď sa mi zjazd zdá dostatočne bezpečný a môžem si dovoliť vyššiu rýchlosť. Ale aj takto sa pôvodná stopa značne zničí ale pri bežkovaní je to tolerované ako aj spomenuté lavóry a papuľaky. Bežkári sú ľudia tolerantní a čo sa odsudzuje tak chôdza, motorka alebo bike v stope.
Ja bežkujem už cca. 33 rokov. Začínal som asi podobne ako Ty, zjazd, brzdenie pluhom aj napriek tomu zvyšovanie rýchlosti, strata kontroly nad bežkami a pád. Skúšal som brzdiť palicami ako veslom ale bolo to nepraktické a neprišiel som tomu na chuť. Keď som začal chodiť zo starými skúsenými turistami, naučili ma brzdiť bosorkou a to bolo pre mňa to pravé orechové, od vtedy tento spôsob používam. Od tohto času padám minimálne a zjazdujem bezpečne svahy, ktoré by som inak bez pádu nezvládol. Prečo padám minimálne? Lebo brzdením udržujem rýchlosť, ktorú bezpečne zvládam a to je to najpodstatnejšie pri bežkovaní. Udržovať malú rýchlosť je nutné aj v neznámom teréne keď neviem čo ma za zákrutou alebo pod snehom čaká. Čiže zjazdujem úplne pomaly a prípadný pád je skoro v nulovej rýchlosti.
Určite sa na tento spôsob brzdenia nemôžu používať laminátové palice, to by boli asi jednorázovky. Ideálne sú obyčajné hliníkové palice dobre ohybné. Pár krát sa mi stalo ,že som na palice v hlbokom snehu sadol a ohol do pravého uhla. Vyrovnal som ich a pokračoval ďalej. Od vtedy pri zjazde vyberiem ruky z pútok a pri páde palice púšťam, čím ich dostanem aj pár metrov za telo a neohnem ich. Na palice sa nesmie pri brzdení sadať, telo musí byť vzpriamené, znížime ťažisko a palice držíme čo najkolmejšie k zemi. Toto je základná abeceda bezpečného turistického bežkovania v neznámom teréne a zlých snehových podmienkach. A nie je hanba bežky odopnúť a zísť nebezpečný úsek pešo.
Za tie roky bežkovania som sa nestretol s tým že by sa niekto zranil týmto spôsbom brzdenia ale nikomu nevnucujem ho používať ak sa mu zdá nebezpečný. Prajem všetkým príjemné a hlavne bezpečné bežkovanie v tejto zimnej sezóne.
posledný komentár: 9. 1. 2026 o 11:02