SKIALP
... vrcholový skialp sa tiež ide dole rovnakými žľabmi, tiež sú tam pasáže, kde je nutné nosiť lyže na batohu atď.
... Čiže nie je to len bežecká disciplína.
... ako ti môžu tie palice zavadzať pri lezení, alebo v hlbokom snehu?
nechcem tu zbytočne písať OT, ALE:
- vrcholový skialp sa ani zďaleka neide hore a ani dole "rovnakými žľabmi" ako ...
- ak si si všimol, povinnou výbavou na preteku je sedací úvaz (ale lano na dvojicu NIE) ak sa náhodou objaví obťažnejší úsek (je v dnešnej dobe) spravidla zaistený fixným lanom smerom hore a aj dole ...
- sedlo poprípade "žľab" ktorý sa dá celý vyjsť na pásoch by nemal byt pre "priemerne dobrého" lyžiara vo voľnom teréne žiadnym problémom (v normálnych snehových podmienkach)
aj keď, videl som aj ľudí ktorí nedokázali vyšlapať na pásoch ani do Lomnického sedla a TO asi nebude až taký extrém smerom dole
- lyže na batohu sa spravidla nenosia kvôli obťažnosti terénu, ale kvôli nevhodným snehovým podmienkam na danom úseku
... a práve preto sa z neho stala "bežecká odnož" a stratili sa vlastne všetky hlavné atribúty "bežného" alpinizmu a to som vôbec nespomenul "vrcholové preteky" typu vertical race
- skús ísť niekedy napríklad do Prielomu v snehu po kolená (alebo trošku vyššie) a uvidíš ako ti pri tom pohybe hore budú "pomáhať" bežecké paličky (s bežeckými "krúžkami" na konci) s tým, že občas možno budeš musieť používať aj ruky na lezenie (poprípade niekde aj cepín a mačky)
ale už dosť .... to je LEN moja osobná skúsenosť a môj názor
toto je momentálne najťažší pretek na SVK
https://www.youtube.com/watch?v=r3-Iq5ib_AA
na zjazdovke su vsak totalne predvidatelne podmienky - ziadna lavina a predpokladam, ze ani ziadne neoznacene prekazky
v podstate stratil skoro úplne všetko, čo obsahuje slovíčko "...APL..."
a preto sú tam bežecké paličky vhodné, ba až nutné,
kdežto pri bežnom voľnom lyžovaní - hlavne strmších úsekov (v hlbokom snehu, hore strmším žľabom, hore žľabom v hlbokom snehu, v občasnom lezeckom úseku - aj krátkom) prinášajú bežecké paličky zjavne viac nevýhod ako výhod a sú vlastne na obťiaž, okrem toho, ako som spomínal, že podporujú nie najvhodnejší vzpriamený (nevyrovnaný) lyžiarsky postoj - z toho vyplývajúci automatický záklon (v strmom teréne) a následný pád na riť pri akomkoľvek lyžiarskom probléme. TOŤ VSJO ... ale každému podľa chuti
v skialpe som ťažký začiatočník a skôr som turista, ale nedá mi - vrcholový skialp sa tiež ide dole rovnakými žľabmi, tiež sú tam pasáže, kde je nutné nosiť lyže na batohu atď. Čiže nie je to len bežecká disciplína. M
oje zjazdové palice majú cca 125cm, bežecké mám 140 cm a keď som naposledy šľapal, tak som si schválne skúšal dĺžku na výšľap a ostal som na 135+-. Pri zjazde ma ani nenapadlo si ich dávať kratšie o 10 cm. Čo mi vlastne ukázalo, že mne osobne sú nejaké teleskopy na 2 veci. Ak opomeniem teda nevhodnú dĺžku v zjazde - čo tiež pochybujem, že je nejaký faktor, keďže stačí odpichnúť paličku o kúsoček ďalej a máš tých 10 cm tatam - tak prakticky žiadne ďalšie nevýhody tam ja osobne nebadám - ako ti môžu tie palice zavadzať pri lezení, alebo v hlbokom snehu?
otazka bezpecnosti, strata palicky je bezvyznamna
pri pripadnej lavine mas ruky v putkach palic uplne zablokovane... nehovoriac, ze pri lyzovani niekde palicu zachytis a ci uz kvoli strate rovnovahy letis dolu, alebo si neprijemne zranis ruku...
no áno ...ALE .... skialp na vrcholovej úrovni sa zredukoval na akúsi odnož "bežeckého preteku" ...
v podstate stratil skoro úplne všetko, čo obsahuje slovíčko "...APL..."
a preto sú tam bežecké paličky vhodné, ba až nutné,
kdežto pri bežnom voľnom lyžovaní - hlavne strmších úsekov (v hlbokom snehu, hore strmším žľabom, hore žľabom v hlbokom snehu, v občasnom lezeckom úseku - aj krátkom) prinášajú bežecké paličky zjavne viac nevýhod ako výhod a sú vlastne na obťiaž, okrem toho, ako som spomínal, že podporujú nie najvhodnejší vzpriamený (nevyrovnaný) lyžiarsky postoj - z toho vyplývajúci automatický záklon (v strmom teréne) a následný pád na riť pri akomkoľvek lyžiarskom probléme. TOŤ VSJO ... ale každému podľa chuti
http://www.lacnyskialp.sk/skialpinizmus/palice/ranger-vario-2
trosku mi to z toho videa nebolo zrejme, od vychodnej zeleznej brany na gerlachovske spady ste zisli cele na lyziach?
inak za tie palicky, cim dalej, tym viac zistujem, ze najidealnejsie su asi fakt tie bezecke palicky, abo im podobne, mam klasicke skladacie, ale stale ich mam na min 135 cm roztiahnute, aj pri zjazdoch a chalani, ktori sa skialpu venuju na "vrcholovejsej" urovni, tak ine hadam ani nemaju...
Fajn kvalita, i zostrih si urobil
bezeckych palickarov som i ja stretol na skialpoch v NT. Ja by som s nimi nesiel, ale ked zase ine nemas, lepsie ako nic
Mne sa uz zoparkrat stalo, ze som si nezalozil putka a niekede mi zostala palicka, tak som musel dost obtiazne zase k nej vystupat, preto ja si pri zostupe zakladam putka
Super video
čo vidno aj na videu a z nej vyplývajúci veľmi vzpriamený postoj (už záklon) pri lyžovaní
(a potom sú im aj hore aj dole kopcom v žľabe akurát tak na dve veci)
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20