Ja len pre pásikovaniachtivých zakladám témičku určenú na aktuality z terénu.
Takže hore je na kašu snehu. V 1500 mnm cca 60-70 cm. Trávnaté lúky sa dajú v pohode. V lese by to šlo po zvážnici do 900 mnm bez škrtnutia o šutre. Takto to je v okolí Podbanského. Skoro sme plakali, že nemáme lyžky.
Praveze zistujem ze tie male lyziarske strediska su ovela lepsie ako tie velke lebo tam je menej ludi. Vcera som prave dokoncil video z predvianocnej lyzovacky tak si ho mozes pozriet.
Tie su dobre prave v druhej polke zimy. Koniec marca je uz na hrane, ale moze byt aj vtedy. Chodili sme tam s detmi pravidelne.
...lyže na klinec
P. F. 2023
Na internetoch čítam, že je to pravdepodobne tým, že mám plochú nohu a pomohla by vložka s podporou klenby, alebo že je to úzkym skeletom a pomohol by "punching". Tomu ale vzhľadom na to, že mám extrémne úzku nohu veľmi neverím.
Neriešil niekto z vás niečo podobné a vedel by sa podeliť o skúsenosti?
zájdi za ortopédom, 1 x ročne máš nárok (cez poisťovňu) na (na mieru vyrobené) ortopedické vložky,
(urobia ti otlačok nohy ...)
ALE je potrebné ich nosiť dlhodobo, nie len do lyžiarok (musíš si na nezvyknúť)
za 2. začni jazdiť s primerane uvolnenou topánkou a postupne pomaly ju doťahuj, keď je bolesť VELMI nepríjemná povoľ
(môj kamarát, vyborný lyžiar a a jazdec extrémov v TA3, má heslo: dobrý jazdec zajazdí aj v papučkách)
P.S.: Som sa pytal na Pezinsku Babu. Bol som. Podla mna perfektny svah na trenovanie, vobec nevadia ani caste prezuvania, aspon clovek natrenuje, ale majitel je vraj na skialpinistov v noci pomerne dost alergicky, aspon tak mi tam bolo povedane.
Ale to dotahovanie urcite rob, a ja s tym mam problem, ale lyziarky sa casom vyslapu aj same a to plati ako som si vsimol ovela viac pri skialpovych ako pri klasickych. Ja som zacinal na prvom zube so strasnou bolestou na pravom narte, teraz som na druhom zube bez bolesti a mozno pojdem uz aj na treti..
Páni, ďakujem za reakcie, skúsim teda dať nejaké lepšie vložky a pohrám sa aj s mikronastavením praciek. Momentálne to totiž na voľnejšom zube nedržalo a na tesnejšom bolelo jak čert.
Inak, to o tej nízkej úrovni "továrenských vložiek" som počul tiež a pri mojich starých La Sportivách to tak aj skutočne bolo. Tie pôvodné boli v podstate len kus filcu vyrezaný do tvaru vložky, takmer bez tvarovania. Tieto v nových Tecnicách vyzerajú výrazne schopnejšie, tak som si povedal, že im dám šancu, no asi bude holt treba skúsiť niečo ešte lepšie.
To s tými papučkami bude imho tvrdenie z kategórie "na bajku nezáleží, je to o nohách," takže by som to bral s rezervou
topánka bola taká tvrdá a tlačila, že po jednej jazde na cca 1000 metrovej zjazdovke som sa musel vyzuť CELKOM a ostať naboso a tvrdá lyža príslušne nabrúsená sa nedala prakticky "zosunuť" v oblúku a pri jazde na hrane bola po treťom oblúku taká rýchla, že som sa skoro .... (bola to obráčka)
prečo asi sa v TV po cca minutovej (+) jazde hneď rozopínajú ???