Ja len pre pásikovaniachtivých zakladám témičku určenú na aktuality z terénu.
Takže hore je na kašu snehu. V 1500 mnm cca 60-70 cm. Trávnaté lúky sa dajú v pohode. V lese by to šlo po zvážnici do 900 mnm bez škrtnutia o šutre. Takto to je v okolí Podbanského. Skoro sme plakali, že nemáme lyžky.
Spodok je len na dojazd ale od prestupu vrch je rozpravka.aj nad chatu do lavinovky sa da
Rano sme boli zas..
Včera som ľutoval, že som šiel na Lysú pešo, lebo som sa celkom v tom snehu trápil cestou nahor. Za odmenu som si na chate Šport dal výbornú mačanku.
Dnes rano chopok z Jasna-lučky.dole tvrdo hore lad a vietor.lyžba až na lučky luxus
Patroly kontroluju lístok .
11.4km/ 1180vm za 2h13 čistý čas. Cestou dolu uz boli zástupy odporučam pred 8mou
11.4km hore aj dolu, nie?:)
pekny cas, ja som bol v sobotu (tiez kontrolovali) z lucok po vyhliadku nad stanicou lanovky (nie az na chopok) 1:38, 5.6km a 1054vm.
pekne od nich ze ked uz kontroluju listky tak aspon vyratrakovali pas na luckach kde sa nelyzuje..
Ano.-hore dolu,1:38 k rotunde a 1:47 pri ceduli...dolu to bol zošup😁
A zas som listok nemal😂 a este aj zodrane pomocy 3/4 tak mi tricepsy zhoreli
No a keď nemáš, tak si ho dodatočne kúpiš od patroly alebo im platíš už nejakú pokutu?
Kupit cez gopass treba .oni nepredaju.pokutu ak si hulvat ...ale boli sme slušný tak sme šlapali ďalej len s napomenutim😁
Aku maju tie skialp listky oporu v zakone? Oni maju tie zjazdovky na svojich/prenanajatych pozemkoch a teda bez listka je to nedovoleny vstup na sukromny pozemok? A co ked tade ide turisticka znacka, tam si tiez moze hocikto vyberat vstupne alebo ju prehradit?
Ziadnu, zmotavaju sa 2 veci,poplatok je za používanie vyznačených skialpinistických trás, ktoré vedú po zjazdovkách.
Ak ides striktne po riadne vyznačenej turistickej značke (napr. červenej z juhu na sever alebo naopak), ktorá prechádza cez územie strediska, prevádzkovateľ nemá právo vyberať za tento prechod poplatok v zmysle zákona o cestovnom ruchu. Turistické chodníky sú verejne prístupné.
Edit: niekde sa moze stat ze je chodnik v zime uzavrety, potom smola...a aby sme boli uplne presni, dnesna pravna uprava je nejedznoznacna, chodnik nema status verejnej trasy a prava pohybujucich su tam odvodene nepriamo zo zakona o lesoch a ochrane prirody, prave toto obcas majitelia a najomnici zneuzivaju, aj ked vacsina pravnikov sa zhoduje na tom ze neopravnene, takze neplatit a kludne volat policiu a podnet soi alebo prislusnej obci.
Prave toto - pravny status tur. Chodnikov ako verejnej trasy mal vyssie zmieney zakon riesit, skoda, dost sa na tom narobili.
Za ten skialp v stredisku je za mna symbolicka cena a pri nakupe vopred aj vyhodnejsia. Pokial sa tam aspon cez vyslap po zjazdovke natiahne sietka na stranu aby ma zjazdar netrafil v pripade nehody , aspon raz prejde ratrak , aspon hore sa viem niekde schovat do chaty a nechat preschnut merino tak zaplatim. Ked chcem šlapať zadarmo mam stale moznost zvolit uplnu backcountry túru.
Dnes pozriet zbytky na Kubinke...horna polovica zjazdna .spodna len po kopkach s medzerami..ale 8 ludi som stretol
Krížna včera ...., ale na turistiku top podmienky
Vo Vysokých Tatrách od 20.12.
https://www.vt.sk/aktivity/zimne-aktivity/skialpinizmus?fbclid=IwY2xjawOt00hleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEeiIDzk2Rvea30oPSW1FNeP4dHbzx6xQq43gTQoqYDsDUvDgl2dXSNGMMl0FM_aem_P5UtdbJ9_OKHkv_tZXqieQ
Ako to vyzra v Tatr. Lomnici? Da sa teraz slapat? Ideme tam na vikend tak ci sa vobec oplati zobrat lyze.
Hopok s veducou a švagrom.aj počasie sa umúdrilo...
Dnes som vydupal do Lomnického sedla, napriek obavám sa dalo ísť až úplne hore bez vyzutia lyží, aj keď od Skalnatého plesa by asi bolo rozumnejšie aj rýchlejšie ísť s lyžami na chrbte.
Zjazd zo sedla takisto výrazne, výrazne lepší, než som očakával, zopár kameňov bolo len v spodnej časti, vyššie ťažká pohoda. Akurát dolu zjazdovkou je treba v jednom mieste (prípadne v dvoch, ak máte veľmi radi svoje lyže) ísť asi 50 m pešo.
@zihadlo 5 nebol si dnes na Kubinke? Nevies ake su aktualne podmienky?
Uplne na ho.... Stale sype🤪