Ja len pre pásikovaniachtivých zakladám témičku určenú na aktuality z terénu.
Takže hore je na kašu snehu. V 1500 mnm cca 60-70 cm. Trávnaté lúky sa dajú v pohode. V lese by to šlo po zvážnici do 900 mnm bez škrtnutia o šutre. Takto to je v okolí Podbanského. Skoro sme plakali, že nemáme lyžky.
Po chatu bolo počasie vcelku fajn, vyššie hmla, mierny vietor a teplo, takže v lese vďaka topiacemu sa snehu na stromoch celkom slušne "pršalo". Snehu habadej, ale kvoli odmäku sa parádne lepil na pásy a ani lyžovanie nebolo veľkým pôžitkom. Medzi Magurou a sedlom pod Suchým vytvoril vietor veľa a veľkých závejov, takže miestami to bolo ako hra "Kto nájde cestu z bludiska".
Bol som zvedavý, či budú padnuté lavíny zo Suchého, ale v sedle bola biela tma- viditeľnosť okolo 5m- tak neviem. Pri stúpaní na Suchý, asi od hranice 1400m začalo viac pofukovať a hore na Suchom fúkal veľmi silný vietor.
Ešte k snehu, odhadujem v priemere do 2m, ale cestou späť medzi Suchým a Magurou som stretol jedného pána, ktorý kopal sondu - šľapem si šľapem a zrazu na mňa prehovorila hlava z jamy
Dúfam, že pisosip bude s info spokojný
Ja som bol na hrebeni Panskej hole nad Lipt. Tepličkou a keby som Vám líčil ako sa dá zablúdiť a totálne stratiť orientáciu na "nezablúditeľnom" hrebeni, tak sa dočúrate. Sám by som tomu neveril. Túra trvajúca štandardne 2,5-3 hoďky nám zabrala s "malinkatou" obchádzkou 5,5 hodiny. Ale inak celkom ok. Sneh bol už dosť ťažký. Prespali sme na jednej pjeknej chatke a dnes bol návrat po správnej trase. Vlek v Tepličke dnes ešte premával, ale myslím, že poslednýkrát túto sezónu.
Tu sú ďalšie (myslím, že aj lepšie) fotky zo Žiarskej aj s popisom z mailu:
(pozn.: skúste nájsť chatu na 2,3,4tom snímku.
Priatelia prirody,
zasielam vam moje zabery zo sobotnajsej prechadzky Ziarskou dolinou. Ta zo znamych pricin od cca 3,5 km zmenila svoj charakter. Sustavou lavin , ktore sa zliali do jedneho celku na konci 4 km povodnej cesty a pokracovali smerom von z doliny sa vytvoril koridor dlhy asi 1,5 km smerom nadol. Padlo vsetko, co stalo tejto obrovskej mase snehu v ceste. Povodna roklina od 4 km neexistuje. Je tam od 20 - 30 m snehu a mozno aj viac. Bocne strany laviny posobili, ako freza, ktora rezala okraje protisvahov az do hliny.
Podla clenov HZS ktori odpratavali sneh v okoli Ziarskej chaty a z okolia chaty HZS islo o sustavu niekolkych lavin od Razsochy, Kozich chrbtov, cez Jalovske sedlo, Prislop, Banikov a Hrubu kopu. Dlzka odtrhu bola asi 3 km. Dlzka lavin - 1,5 km od upatia dole dolinou + dlzka od upatia az po vrchol odtrhu ( je to rozne - od 0,7 az po 1,5 km).
Tlakova vlna zmietla obrovske mnozstvo stromov ktore nezasiahla priamo snehova masa a nachadzaju sa nad povrchom laviny. Podla odbornikov na laviny sa predpoklada, ze dosiahla rychlost 140 km/h.
http://superstoker.com/2009/03/a-tribute-to-shane-mcconkey/
ja ako vasnivy lyziar, ale zaroven aj turista hodnotim tuto sportovu aktivitu na 85%. (subjektivne hodnotenie po "tenkrat poprve")
o 13:00. Všetky fotky sú z turistického chodníka dnom doliny
na chatu Plesnivec. Keby sa autori foto viac ponáhľali, už to mohli
mať za sebou.
to nepozná, je to ideálne miesto na víkendové rodinné výlety s deťmi.
Pokiaľ ale myslíš len hotel, neviem ktorý, tak tam by sa malo dať ísť v pohode. A zákaz vjazdu je od parkoviska, je tam aj závora.
2kiri: až do ústia doliny, tzn. na posledné najvyššie parkovisko cca900mnm je to a vždy bola bežná asfaltová komunikácia. Ale ak sa s bajkom vytlačíš až na chatu a dáš fotky, mohol by to byť celkom slušný ***** a určite budeš "prvý" "úchyl" tohto roku. Nemať iný program, tak neváham.
@pisosip, ďakujem. presne to som myslel. hore nepôjdem, hrozne nerád totiž tlačím/nosím bika
išlo mi len o to či po to parkovisko s rampou nie je na asfalte sneh, nerád by som si posledných 5km v letných tretrách užíval po členky v snehu.