Ja len pre pásikovaniachtivých zakladám témičku určenú na aktuality z terénu.
Takže hore je na kašu snehu. V 1500 mnm cca 60-70 cm. Trávnaté lúky sa dajú v pohode. V lese by to šlo po zvážnici do 900 mnm bez škrtnutia o šutre. Takto to je v okolí Podbanského. Skoro sme plakali, že nemáme lyžky.
Vedel by mi to niekto porovnať s túrou trangoška, štefánička, ďumbier, chopok ? samozrejme veľa záleží od podmienok ale aspoň približne
z Lajštrochu by to nemal byť problém pod 3 hodinky
Vedel by mi to niekto porovnať s túrou trangoška, štefánička, ďumbier, chopok ? samozrejme veľa záleží od podmienok ale aspoň približne
Z Čertovice na Štefánika keď sa kochám, tak tri hoďky sú akurátne. Za Lajštrochom záleží od toho, koľko je snehu, či je kosodrevina schovaná, či za Kumštovým Sedlom sa dá ísť traverzom alebo cez kopec, no a tiež či je schodný traverz Králičky, alebo treba ísť vrchom zimnou cestou.
No a aj ďalej záleží, či trčia kamene, či treba v zjazdoch kľučkovať.... ale tie dve hodiny na Chopok zo Štefáničky by sa mali dať. Ak samozrejme nesadne hmla a treba hľadať tyče.....
to si asi na hrebeni odskočili 2h posexovať
v ten deň bol na hrebeni kamoš a myslel, že nedôjde z Chabenca na Ďurkovú, silný vietor, dážď so snehom, hmla, keď došli, nevedel si dať batoh dole z chrbta, lebo bol nakomplet obalený ľadom.
bol som tiež, ráno o 8:00 na Krúpovej modrá obloha a o 11tej sme mali problém prekorčuľovať ten protivietor z Chopku na Dereše po Panorama odjazdovej zjazdovke
Výlet dvoch turistov.
Dvaja turisti sa vybrali na pešo na túru z Chopku na Štefánikovu chatu. Po niekoľkých hodinách po hrebeni, po zimnom tyčovom značení došli na Ďumbier. Tyčové značenie a stopy pokračujú dole smerom na chatu, ale to sa im zdalo lavinózne a tak sa otočili a po hrebeni išli naspať do Krúpovho sedla. Odtiaľ po turistickom chodníku, ktorý je pod pol metrovou vrstvou snehu začali traverzovať celý svah Ďumbiera. Niekde bol ľad, niekde nafúkané záveje a takto sa trápili niekoľko ďalších hodín na chatu. Na Chopku začali o 11 hod a na chatu prišli večer o pol deviatej.
Bolo krásne počasie, jasno, mesiac svietil ako veľká lampa.
No a prečo to píšem?
Turisti, neimprovizujte, keď neviete čo máte robiť telefonujte buď na HZS alebo ku nám na chatu a určite vám niekto poradí.
Títo šťastne došli na chatu, ale keby sa počasie zmenilo, prišla hmla, vietor, sneženie, boli to vhodní adepti do večerných správ.
ten Vihorlat bol celkom kuriozita, v zmysle lavína mimo Tatier, Fatier
ale z lesa padla napr. aj táto lavína v r.2001 https://domov.sme.sk/c/196374/velka-fatra-lavina-zburala-cast-hotela-sturec-zahynul-jeden-clovek.html
mne o tom nemusíš hovotiť, ja som si takých podmienok užil dosť a preto si dokladne sledujem podmienky pred túrou
pepani mali zažitok, ked neviem tak na hreben nejdem v takom fekálí predsa, treba si triezvo zhodnotiť riziko a r skusenosti radšej isť dolu
(ale, po vojne je každý generál)