Ja len pre pásikovaniachtivých zakladám témičku určenú na aktuality z terénu.
Takže hore je na kašu snehu. V 1500 mnm cca 60-70 cm. Trávnaté lúky sa dajú v pohode. V lese by to šlo po zvážnici do 900 mnm bez škrtnutia o šutre. Takto to je v okolí Podbanského. Skoro sme plakali, že nemáme lyžky.
Zvaznice nie su moc analogia zjazdoviek. Najma aby sa nezacala zamyslat polovnicka loby v parlamante, ako nas vyhnat z lesa.
Btw. podla info ktore mam, chce TMR a aj ine subjekty v okoli riesit cyklotrasy v Jasnej a okoli, sam som zvedavy ako k tomu pristupia, zatial s uphillom na Chopok zadarmo nebol problem.
Jediny rozdiel je v tom, ze lyziar je sportovec, ktori sa na tomto fore tesi vacsej podpore ako polovnik. Nie je tak ?
Jediny rozdiel je v tom, ze lyziar je sportovec, ktori sa na tomto fore tesi vacsej podpore ako polovnik. Nie je tak ?
Rozdiel je aj v zakonoch, ale o tom sa teraz asi nebavime. (ale urcite ak by tych zakonov nebolo, tak uz kopec lesov je teraz sice nie platenych ale oplotenych, v tom je naozaj urcita analogia)
Lesne cesty vznikli primarne pre hospodarske vyuzitie lesa. Turisti/cyklisti maju na lesnej ceste maju ovela mensi vplyv na okolie/hospodarske vyuzitie lesa ako skialpinista na zjazdovke + samotny les ma aj funkciu rekreacnu.
Skialpinisti sa pohybuju na lyziach po zjazdovkach - na miestach komercne postavenych pre pohyb na lyziach. Jednak bez zaplatenia (smer dolu) a jednak voci ostatnym lyziarom aj nestandardne (smer hore) = rizikovo. Prevadzkovatel musi zo zakona zabezpecit pripadny zasah zachrannej sluzby pre klienta na svahu. Ani sa necudujem, ze sa snazi preto eliminovat vsetky faktory, ktore riziko urazu klienta zvysuju. Na hikingu aj spominali, ze pojazdit zjazdovku hned po jej uprave mimo otvaracich hodin nemusi byt tiez zrovna vyhra pre lyziarov.
Zaujmalo by ma, preco maju skialpinisti potrebu ist jazdit/slapat prave na zjazdovky do lyziarskych stredisk?
skialpinista, ktory ide po kraji zjazdovky smerom nahor pre mna nikdy nepredstavoval ohrozenie alebo prekazdku...
https://*****saweb.google.com/109582511603166006225/502SkiMFChlebPolGrun
Ale ak su skialpinisti na zjazdovkach najma ak je malo snehu (a teda idu nielen hore ale aj dole), tak je podla mna zrejme, ze sa "prizivuju" na prevadzkovatelovi a necudujem sa, ze sa to snazi obmedzit, pripadne spoplatnit.
Ja sa v zime na biku tiez prizivujem - na odhrnutej ceste na Javorinu, pripadne na zratrakovanom a udupanom hrebeni.
ak ale zjazdovku pouzije niekto len na transfer z bodu A do bodu B.. tak tam neviem ako by som to riesil.. osobne by som ako prevadzkar prizmuril jedno oko
ine je, pokial tam planujes stravit pol dna alebo cely den tym, ze si to budes stale slapat hore a pustat sa dole po zjazdovke s inymi platiacimi lyziarmi...
ale bolo by to fajn
1. Ponechat na kraji za delami, stlpmi, sietami 1 meter priestoru, ktory bude oznaceny a nazahadzany hrudami od ratraku
2. pri dizajne strediska ponechat povodne zvaznice priechodne a oznacit ich ako skitouringovy vystup. Videl som take aj vratane tunelov pod zjazdovku a dokonca upravene skutrom. Lebo problemom je ked lyziarske stredisko zaberie cely zaver doliny a prerusi vsetky povodne komunikacie.
3. Zaviest adekvatne vstupne pre turistov na takto udrziavanych trasách aby nebol pocit krivdy
4. Zaviest touring skipas = jednorazovy listok a umoznit tak za rozumny peniaz "lanovkovy preskok" strediska pre tych, ktorym iba "stoji v ceste"