Nenechajte sa na horách zaskočiť – ochrana pred nepriaznivým počasím

Počasie na horách môže neraz prekvapiť, čo platí v každom ročnom období. Našťastie dnes máme viacero možností, ako sa dobre chrániť a byť pripravení.

Možno sa to stalo už aj vám, možno ste o tom niekde čítali. Klasický príbeh...niekto šiel na túru, dole je pekne a teplo, lenže hore sa podmienky rýchlo zmenili a už bolo zle. Stačí aj studený vietor, do toho únava...a so sebou nič, však u nás bolo predsa pekne.

Rovno dodám, že osobne som zástancom nízkej hmotnosti a spratnosti a väčšinou ma v horách uvíte s menším batôžkom. No vždy mám so sebou nejakú zálohu, keby niečo. Veď dnes máme skutočne široké možnosti, ako si poskladať a doladiť výbavu, stačí sa len trochu zorientovať v základoch. Tie ostávajú v podstate rovnaké bez ohľadu na ročné obdobie, čo sa potom mení, je len, aké ďalšie vrstvy si vezmete.

Aj keď sa bavíme o outdoore, ten má pomerne veľkú výhodu. Mám na mysli univerzálnosť použitia. Bundy sú robené tak, že ich využijete na väčšinu aktivít, vrátane cyklistiky. Opačne to vďaka špecifickému strihu niektorých kúskov (extra obtiahnuté cez hrudník, dlhšie vzadu, krátke vpredu) nebýva také jednoduché. Samozrejme, nemyslím nejaké naháňanie sa v „aero“ štýle, no pri výletoch a najmä pri MTB žiadny problém - ak sa teda bavíme o záložnej alternatíve pre prípad zhoršenia počasia. Niekto nepotrebuje mať na každý šport špeciálnu výbavu, čo aj lezie do peňazí. Možno budete mať trochu kratšie rukávy v predklone a bunda nebude tak dlhá, aby prekryla celý spodný chrbát a zadok, prípadne nohavice nebudú najpohodlnejšie na hodiny šliapania v sedle, no svoj primárny účel stále dokážu na 99 % splniť...ochrániť, keď treba.

Len pre zaujímavosť dodám, že video sme natáčali na jar, počas výletu do Manínskej tiesňavy. A ako ste videli, počasie sa menilo každým metrom a hore ešte čerstvý sneh. A to sme neboli ani veľmi vysoko, kde sú takéto zmeny ešte častejšie a platia tam úplne iné pravidlá.


Ak vás bavia aktivity v prírode, alebo sa im chcete venovať ešte viac a nechodiť do hôr len keď je azúro, dajte si trochu pri výbere záležať a prispôsobte ho tomu, čomu sa chcete venovať. Potom vám bude výbava slúžiť roky a budete mať z nej maximálny úžitok.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

Jedna zdokumentovaná a poctivá túra ako test, skúsenosti s výbavou, prvé preteky aj nečakaný odvoz vrtuľníkom. Odohralo sa toho dosť, ale v článku sa všetko dozviete.
Video: Čo všetko si zbalím do bežeckých šortiek?

Video: Čo všetko si zbalím do bežeckých šortiek?

Hľadáš bežecké šortky, ktoré ti poskytnú dostatok úložného priestoru na krátke a stredne dlhé vzdialenosti bez toho, aby si musel mať na sebe ľadvinku alebo bežeckú vestu?
Oblečenie vyrobené s láskou k prírode PR článok

Oblečenie vyrobené s láskou k prírode

Už sme zvyknutí, že vieme zohnať množstvo kvalitných kúskov oblečenia a výbavy. Čo však také, ktoré okrem kvality nezaťažuje prírodu?
keyboard_arrow_up