Ľahkým výstupom za krásnymi výhľadmi - Kľak v Malej Fatre

Nie každý vyhľadáva dlhé vysokohorské alebo náročné trasy za výhľadmi. Niekedy je fajn si len tak vybehnúť na kopec po práci bez námahy či strachu, či to stihnem do západu slnka.

To je len jeden z mnohých dôvodov pre nenáročnú turistiku. Kľak je ideálne miesto pre začiatočníkov, ktorí sa práve rozhodli objavovať krásu hôr alebo pre rodinky s deťmi. Ľahká nenáročná turistika poteší nádhernými výhľadmi naozaj každého.

Rada chodím na dlhé výšľapy, kde prekonám minimálne 1 000 výškových, vtedy sa mi to “ráta“, no nie vždy má človek celý deň na takéto výdatné turistiky. Niekedy po práci, či cestovaní do iných častí Slovenska, sa rada zastavím na nejakom dostupnom a kratšom kopci. Práve Kľak má všetky tieto predispozície, je otvorený celý rok, nenáročný s príjemným prevýšením. Ako sa hovorí, za málo penazí veľa muziky, tak tu platí veľa (konkrétne 360°) krásnych výhľadov. Naozaj krásnych, dovidela by som až na Kriváň, ale o tom neskôr.

Lokalita

Kľak (1 352 m n.m.) je súčasťou malofatranského hrebeňa, konkrétne Lúčanského, keďže tento hrebeň sa delí na Krivánsku a Lúčanskú Malú Fatru (ďalej len MF). Na Kľak je možné vybehnúť naozaj skoro z každej strany a vedú tam úplne všetky turistické farbičky/chodníčky, teda červená, modrá, žltá a dokonca až dve zelené. Ja som si zvolila teda tú najmenej náročnú z Fačkovského sedla – žltá značka. Práve tu sa začínajú aj prechody MF hrebeňa so záverom v Strečne alebo celá hrebeňovka pod Malým Rozsutcom, teda Terchovou.


Začíname

Fačkovské sedlo je veľmi známe aj pre cyklistov, poriadne si zamakáte do kopca ako napríklad aj Imroman. Ja som tu zaparkovala auto a hor sa na Kľak. Začínala som v takmer popracovnom čase 14:30 a keďže som na Kľaku ešte nebola a na túry v takýto čas naozaj nechodím, celkom som bola v napätí, či to stihnem. Tempo som zvolila poriadne rýchle. Prvých 500 m k odbočke “Staré cesty” idete zároveň aj po ceste SNP, najdlhšej turistickej trase od východu až po západ Slovenska, ale o tom si už povieme čoskoro v ďalšom videu. Odbočujem teda do lesíka (po žltej značke), kde sa striedajú listnaté stromy s ihličnatými, naozaj zaujímavé. Najviac ma prekvapilo to, že som za celú cestu nestretla jeden spílený strom (pozn. okrem tých, čo padli na chodník a museli byť prerezané). Vyšla som nad lesík, kde som z jednej strany mala nádherné výhľady na Strážovské vrchy.

Naozaj si ani nepamätám, kedy som bola na turistike bez pohľadu na spílené stromy. Tu všade krásna hustá zeleň lemovala všetky kopce v dohľade. Možno je to tou jarou a viacerými daždivými dňami ale pohľad na toľko zelene vám určite zahreje srdiečko. A to som ani netušila, že len 15 minút po tomto hrebienku a zrazu sa vaše oči nestíhajú kochať. Prvý vrchol Reváň, pozerám sa, či dobre vidím. Áno, je to Kriváň, tatranský Kriváň, až na ten som dovidela. Za 40 minúť takéto výhľady? Že som tu ešte nebola, hmm...


Ako za odmenu

Odtiaľto už len po hrebienku, ktorý sa len jemne vlnil v prevýšení. V tomto lesíku medzi Reváňom a Kľakom ma sprevádzali trsy medvedieho cesnaku s výraznou vôňou. Po dvadsiatich minútach pomalého kráčania posledné metre popri skalných bralách a čo to? Vyšla som sa vrcholovú pláň Kľaku a tu žiadny človek. Som správne? Dvojkríž je tu, tak asi áno. Ale tie reči na internetoch, ktoré som našla v každom jednom článku, že je to masovka? Dokonca som tu sama v piatok poobede a to som naozaj čakala aspoň niekoho.


Rozľahlý vrchol Kľaku

Na vrchole bol síce som mnou aj silný vietor ale tie výnimočné výhľady do diaľav na Velkú Fatru, Nízke Tatry, Choč, či Západné až Vysoké Tatry ma príjemne prekvapili. A po hrebeni na Martinské hole a zvyšok Malej Fatry. Čo sa tu budem vypisovať, v skratke 360-stupňové výhľady všade. “Kochačka“ trvala tak 15 minút, kým som identifikovala všetky kopce z tejto novej perspektívy. Už len jazda dole po tej istej trase.


Záver

Kľak z Fačkovského sedla je motivačná túra od úplného začiatku, celý čas, či už cez stromy alebo priamo, vidíte na vrchol. Zo začiatku lesa jemne strmší chodníček, následne však veľmi príjemné hrebeňovité stúpanie, v niektorých miestach dokonca klesanie. Záver popri skalnatých bralách a rozľahlý vrchol Kľaku s výhľadmi kamkoľvek sa pozriete. Aj keby tam bola spomínaná masovka, každý si nájde svoje miesto na oddych. Vhodná túra pre všetky vekové kategórie a aj pre začínajúcich turistov, či ideálny bežecký tréning.


Zhrnutie

  • Názov: Kľak
  • Lokalita: Lúčanská Malá Fatra
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 2,5 - 4 hodiny
  • Vhodné pre deti: Určite vhodné, ale treba dávať pozor, na vrchole je skalný prah, tam treba zvýšiť pozornosť.
  • Parametre: 10 km/678 m prevýšenie
  • Typ: krátka, vrchol, hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: Fačkovské sedlo – parkovisko zdarma
  • GPX: môžete si stiahnuť v sekcii Výjazdy


Podeľ sa so svojimi zážitkami

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Poďme sa spolu pozrieť na najvyšší vodopád Nízkych Tatier a objaviť nepoznaný hrebeň Brankova.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
Nezabudnuteľný roadtrip po Rumunsku

Nezabudnuteľný roadtrip po Rumunsku

S Multivanom sme sa vybrali preskúmať, aké poklady v sebe ukrývajú Rumunské Karpaty.
keyboard_arrow_up