Veľké Biele pleso, Kopské sedlo, Chata Plesnivec – krásna túra vo Vysokých a Belianskych Tatrách

Veľké Biele pleso, Kopské sedlo, Chata Plesnivec – krásna túra vo Vysokých a Belianskych Tatrách

Teraz sú výborné podmienky na turistiku a ukážeme si trasu, ktorá ponúka poriadne panorámy, horskú chatu, a pritom sa na nej nebudete pretláčať cez davy ľudí.

Kedy je lepšie obdobie na peknú, prípadne aj rodinnú túru v našich Tatrách, ak nie práve teraz. Farby, stabilné počasie, žiadny „výpek“. Ešte pred sezónnou uzáverou chodníkov má ale podobné plány aj množstvo ďalších ľudí a naše veľhory miestami praskajú vo švíkoch. Mňa rozhodne nebaví chodiť v dave, preto sa teším, keď je trochu horšie počasie, alebo chladno...ale teraz nám to vyšlo presne na peknú nedeľu a potom pomôže dobre zvolená trasa .

Chatu pri Zelenom plese netreba predstavovať. Je to miesto, ktoré priťahuje skutočné masy a aj takých, ktorí o horách v podstate nič nevedia, len sa proste vybrali s kamošmi na „nejakú“ chatu v Tatrách. Ale, keď sa po cca 3 km odpojíte na modrú značku, smer Veľké Biele pleso, budete razom osamote. Počas túry si pozriete panorámy severných stien, vrátane najväčšej steny u nás, rovnako úplne odlišný charakter Belianskych Tatier, pretože sa budete pohybovať v podstate na ich hranici. No a po ceste nadol nebude chýbať ani chata . Viac už vo videu a keďže moja Lenka aj poctivo a pekne pofotila, nižie pripájam fotoreport.


Stúpať začínate síce s davom, ale pri mostíku cca po 3 km sa odpojíte, široká cesta sa zmení na chodníček. Hneď vidieť, že tu chodí oveľa menej ľudí, kamene nie sú také „hladké“ a celkovo je okolo jemná „divočina“ . A navyše pekne vykúka aj severná stena Malého Kežmarského štítu.


Stúpanie zrazu pritvrdí, no keď naberiete výškové metre, otvorí sa takýto pohľad. Zľava Malý Kežmarský štít, Pyšný štít, Baranie rohy, Čierny štít, Kolový štít. Neskôr, keď vyjdete ešte vyššie, ukáže sa aj stanica na Lomnickom štíte. Za mňa zrejme top panoráma v Tatrách .


U Veľkého Bieleho plesa ešte nestojíme a ideme ďalej do Kopského sedla – mladý ešte spí, treba sa hýbať. Do sedla vám bude spoločnosť robiť Jahňací štít.


Kopské sedlo nie je až také výrazné, nad ním je ale ešte Vyšné Kopské sedlo a Široké sedlo. Tade sa môžete dostať do Ždiaru. Ale práve Kopské sedlo tvorí hranicu Vysokých a Belianskych Tatier. Keď sa otočíte, už vidieť aj stanicu na Lomničáku a hore pocukrované. Ale práve Medená kotlina (pod Lomničákom) je miesto, kde je sneh celoročne a bolo vidieť snehové polia oveľa nižšie.


Mladý sa už zobudil, hore celkom dulo, tak sa otočíme a valíme späť k plesu. Vietor mu paradoxne nevadí, ale už pýta ham-ham a nech si trochu pobehá.


Práve Veľké Biele pleso je ideálne na „chill“. Kosodrevina chráni pred vetrom, rovinka, ideálne posedieť, vybrať žemle, parenicu a slaninu .


K plesu sa môžete dostať aj po červenej značke od Zeleného plesa, takže do Kopského sedla je už o niečo viac ľudí, no žiadna hrôza. Tie najväčšie masy vždy „kvasia“ na Brnčalke a vyššie sa im veľmi nechce. No keď sa odpojíte smerom na chatu Plesnivec, ľudí opäť ubudne. Po ceste môžete obdivovať Belianske Tatry...čo ma ale vždy pobaví, sú niektoré názvy kopcov. Bujačí vrch, Predné Jatky, Zadné Jatky, Hlúpy a pod. Tu sa niekto vybúril .


Priamo nad chatou sa potom nachádzajú Skalné vráta. Alebo aj jeseň na max v Beliankach...


Chata Plesnivec je jediný obývateľný objekt v Belianskych Tatrách, tie sú skutočne maximálne chránené a ponúkajú úplne odlišné „Tatry“. Na chate sa dá pekne posedieť, je nedeľa, ľudí viac, ale žiadny extrém. No keďže mladý zbadal traktor, museli sme sa posúnúť kúsok od chaty, ale nakoniec výborný flek na posedenie .


Samochvála smrdí, no som rád, že vám môžem sprostredkovať rôzne zážitky v každom ročnom období.
Ak sa pýtate, čo hore robí traktor...sem totiž vedia aj cesta, ktorá je zároveň oficiálnou cyklotrasou. Keď zbadám dojazd, upravujem plán a chem sa ísť pozrieť ako vyzerá, pretože som ju nikdy nevidel. Ako ideme dole, hneď Lenke hovorím, že sem musím s Adamom prísť, pretože viac „hardcore" stúpanie k chate som ešte nevidel. Slovo „cesta“ berte s totálnym nadhľadom, jedná sa skôr o strechu po šutroch, ale zase pekná výzva a hlavne prostredie okolo...také môžem, najmä mimo hlavnej sezóny. Samozrejme som nevydržal a s Adamom sme boli už stúpanie hore aj natočiť, o ňom viac nabudúce .


Keď pôjdete dole, treba sa ale ešte otočiť a naskytne sa vám podobný pohľad na chatu Plesnivec.


My sme sa s Lenkou nejako „zakecali“ a zrazu nás vypľulo na hlavnej ceste. Už sa mi nechcelo vracať, tak sme šli po nej, čo vážne dokáže ubiť. Pri rázcestníku cyklotrás sa treba vydať strmo doprava a po fajnej cyklotrase sa dostanete pekne k parkovisku pri Zelenom plese – na mapke nižie pekne vidieť kade. Máte hotovo, fajných 22 km, ktoré ale ponúknu všetko, čo dobrá túra potrebuje...


MTHIKER a MTBIKER

Keď sa teraz spätne zamyslím, mám veľkú radosť z projektu MTHIKER. No a táto lokalita je pre mňa dokonalým príkladom rozmanitosti obsahu. Minulý rok sme sa v zime vydali na bikoch vo „vianočnej“ atmosfére k chate pri Zelenom plese.


V zime sme sa potom mohli pozrieť na lyžiach až do Baranieho sedla, zlyžovať ho a ukázať vám zase o niečo viac.


Samochvála smrdí, no som rád, že vám môžem sprostredkovať rôzne zážitky v každom ročnom období. A najlepší feedback je, keď mi potom napíšete, že ste na základe toho vyrazili a užili výlet.

Možno máte pocit, že hovorím o davoch ľudí, a pritom im ukazujeme vo videách podobné lokality. No verte mi, že tie skutočne „masy“ nemajú veľmi záujem o outdoor, jednoducho niekam idú, lebo idú všetci, a to sa nezmení našimi videami . Nakoniec pohyb a príroda je najlepšia kombinácia k udržaniu kondície a čistej hlavy. Tak užívajte....
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
keyboard_arrow_up