Tip na výlet: Račkovou dolinou až na poľskú hranicu cez Klin a Končistú

Tento náročnejší okruh Západných Tatier v Račkovej doline až na Klín ponúka neopísateľné dychberúce výhľady na hrebene nielen do Vysokých Tatier ale aj k našim susedom Poliakom.

Asi sa budem dookola opakovať, ale Západné Tatry ponúkajú všetky tipy túr od ľahkých cez lúkovité hrebene až po skalnaté s reťazami. Dnešná túra bola ale zase opäť úplne iná. Dlhou dolinou posiatou všetkými farbami stromov až po nádherné výhľady do diaľav štítov.


Chaotický začiatok

Prechádzame dedinu Pribylina s výhľadmi na náš dnešný cieľ Klin. Na Konci dediny za múzeom Liptovskej dediny odbočujeme smer Račková dolina. Rozbitá cesta nás trošku spomaľuje ale turistika po asfalte, to proste nie je pre mňa. Parkujeme pri odbočke do Úzkej doliny, kde si kupujeme SMS parkovací lístok. Vyberieme batohy a ide sa na to. Hneď pri smerovníku nastane zmätok. Ja som síce domáca, ale pri točení úvodu si všímam, že už 3. dvojica absolútne netuší, či ide správnym smerom.

Prečo? Je tu úplne chaotická informačná tabuľa, ktorá vôbec nehovorí o Račkovej, či Jamnickej doline, ba dokonca ani o Kline. Aby sme sa pochopili, na to, aby sa turista dostal do Račkovej doliny a na Klin, musí najprv prejsť Úzkou dolinou, ktorá sa následne rozdeľuje doprava na Račkovú dolinu a doľava na Jamnickú dolinu. Bez mapy v telefóne sa tak trošku človek fakt môže v úvode Úzkej doliny stratiť, bez váhania sa im prihovorím a potvrdzuje sa mi fakt o mätúcej tabuli, posielam ich správnym smerom tiež, idú na Klin.


Odbočka do Račkovej doliny

Dlhou dolinou posiatou všetkými farbami stromov až po nádherné výhľady do diaľav štítov.
Celou Úzkou dolinou, ktorá je mimochodom aj lesnou cestou, by som cez problémov dala Céčko pre bicykle, je to naozaj škoda, že sa takáto cesta nevyužíva. Míňame tajch na Račkovom potoku, ktorý má tak krásnu priehľadnú vodu, že keby bolo tak 30 stupňov, aj si skočím, ale dnes je zima a sme predsa v NP hahaha. Pokračujeme ďalej nudnou lesnou cestičkou. Na konci cesty prídeme k už naozaj správnemu informačnému smerovníku, na rázcestí medzi Račkovou a Jamnickou dolinou, ktorý nás už správne informuje o našej túre. Doprava smer žltá značka. Pokračujeme lesnou cestičkou až k prístrešku, kde začne už aj na pohľad naozajstný turistický chodník. (Medzi rečou: až potiaľto by naozaj mohol byť chodník dostupný pre cyklistov, cesta je tu naozaj široká a využívaná ťažkými autami a strojmi a na mapách je vykreslená tiež ako lesná cesta, takmer 5 km by bolo ušetrených).


Račkovou dolinou do Gáborovej doliny

Popri chodníčku míňame prezreté čučoriedky na každom kroku, pomedzi sa dokonca ligocú akurát dozreté brusnice. Klin máme celú cestu pred očami, keďže sa nachádza na konci doliny, tak presne v strede. Prichádzame k jednému z posledných stanovíšť náučného ovčiarskeho chodníka, ktorý nás sprevádzal celou Račkovou dolinou. Nachádza sa tu najvyššie položená valašská koliba, ktorá už ale slúži len ako informačná časť daného náučného chodníka so zákazom prespania (verím, že tam určite nikto neprespáva hahaha). Niekoľko metrov nad kolibkou už odbočujeme do Gáborovej doliny, teda pokračujeme z pravej časti stúpania na Klin.


Gáborová dolina s výhľadmi na „mravčeky" turistov

Gáborová dolina v nás zanecháva úplný pocit pokoja a ticha, takmer nikoho sme tam nestretli, ešte jedna odbočka priamo do Gáborovho sedla a už sa nám vynárajú pohľady na hrebeň, ktorý je zároveň aj hranicou medzi Slovenskom a Poľskom. Vidíme kopu „mravčekov" prechádzajúcich hrebeň z Bystrej aj z Klina. Naozaj pozoruhodné, koľko ľudí zrazu na takom odľahlom mieste pokope. Poliaci majú túto časť Tatier tiež dosť od ruky, takže skvelé, ako sa využíva.


Hrebeňom cez Klin

Hrebeňovky sú moja srdcovka, dnes sme doslova vychytali úžasnú viditeľnosť, severný vietor poriadne trápi moje telo (rukavice a bunda už na sebe), ale neviem si prestať vychutnávať tie výhľady až na Vysoké Tatry či celé Západky, ba dokonca aj Kráľovu Hoľu.


Postupne cupkáme do kopca, stretávame takmer 80 % Poliakov a občas nejaký ten Slovák. Šup a už sme hore. Vrchol Klina je označený takým istým betónovým stĺpikom nazývaným „medzník”, ako aj celá hranica s Poľskom, tiež je trošku viac úzky ako široký, takže precupkáme do prednej časti viac na Slovensko, kde skoro takmer nikto nie je . Tu si dáme desiatu a kocháme sa výhľadmi naokolo. Poobliekame sa, pokračujeme dole do Račkovho sedla, teda zostupujeme druhou stranou Klinu.


Čerešnička na torte na Končistej

V sedle pozeráme, že len pár výškový naviac a máme nejaký poľský kopec, ktorý majú označený len ich tabuľami, tak vycupkáme minútku hore a tie výhľady stoja úplne za to. Slnko láme jednotlivé rady hrebeňov a nám sa poskytujú nádherné výhľady na Ostrý roháč, Plačlivé, Baníkov a mnoho ďalších. Ani sa nám odtiaľ nechce, ale keď sa pozrieme do doliny, už tam takmer nie je slnko a my musíme fakt vyraziť, aby sme nezamrzli .


Povinná jazda dole

Plný energie z výhľadov si cupkáme popri Račkových plesách, kolibke, okolo ktorej sme už raz prechádzali, čučoriedok a brusničiek. Lesnou cestičkou, ktorá by sa určite mohla využiť ako cyklochodník, až ku nášmu autu v úvode Úzkej doliny. Hodnotíme s Adamom (kameramanom), že tento výlet stál určite za všetky kroky počas tých 22 km a vrátime sa sem znova o rok, keďže už o pár dní začína uzávera tatranských chodníkov a tento je jedným z nich. Jesenné farbičky k tomu pridali ešte intenzívnejší rozmer, už tak krásnej túry.


Zhrnutie

  • Názov: Klin
  • Lokalita: Račková dolina, Západné Tatry
  • Obmedzenie: 01. 11. - 14. 06.
  • Obtiažnosť: 4/5
  • Trvanie: 7 hodín
  • Parametre: 22 km/1 300 výškových metrov
  • Typ: okruh, dolina, hrebeň, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: platené parkovisko cez SMS v tvare „RD A2 číslo ŠPZ” na číslo 2200 pri Úzkej doline (toto parkovanie je za cenu 4 eurá na 12 hodín)
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
  • Výbava
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Celoročný okruh z Belianskych do Vysokých Tatier

Celoročný okruh z Belianskych do Vysokých Tatier

Dve vysokohorské chaty, dve plesá, výhľady na zasnežené štíty Belianskych aj Vysokých Tatier, rozprávkové lúky a lesy, minimum turistov, pokoj,…
keyboard_arrow_up