Grajnár – bežkársky areál, ktorý očarí nielen upravenými traťami

Na prvý pohľad možno obyčajné, nenápadné sedlo, ktoré sa z okna auta zdá, že nemá čo ponúknuť.

Zaparkujte tu, vytiahnite bežky a ponorte sa do hlbín tohto úchvatného areálu, ktorý prekvapí nielen skvelými bežkárskymi traťami.

A kde to vlastne mám zaparkovať?

Grajnár sa nachádza v západnej časti Volovských vrchov, v podcelku Knola a zo západnej strany susedí s Národným parkom Slovenský raj. Stačí vyraziť zo Spišskej Novej Vsi smer Rožňava a za pol hodinky ste tam. Hore sa po oboch stranách cesty nachádza bezplatné parkovisko, priamo z ktorého vyrazíte za bežkárskym dobrodružstvom. Takisto sa sem dostanete aj autobusovým spojením (SNV-Mlynky).

Na parkovisku si všimnete starú zrúcaninu, ktorá kedysi slúžila ako motorest. Dnes je to žiaľ už len ruina, čo je veľká škoda. Nielen motoristi, ale aj bežkári, turisti a cyklisti by určite uvítali, keby sa to opäť obnovilo, keďže v sedle sa križujú viaceré turistické značky aj cyklotrasy. Za posledné roky to tu opäť ožíva. Nedávno tu postavili priestranný drevený altánok a novinkou je aj prezliekareň, kde si môžete kúpiť aj teplý čaj – každý podľa chuti.


Bežkárske trate

Priamo z parkoviska môžete vyraziť na značené trate. Nájdete tu okruhy v rôznych dĺžkach, ktoré sa dajú rôzne kombinovať, a každý si určite príde na svoje. Okruhy sú jednosmerné s východiskovým bodom na parkovisku. Viete sa tak po každom okruhu občerstviť a zhodnotiť, či máte ešte chuť a sily absolvovať ďalšie kolo. Dokážete tak nabehať pekné desiatky kilometrov bez toho, aby ste krúžili po jednej trati.


Okruhy majú rôznu náročnosť s prevýšením od 80 m až po 360 m. Upozorniť by som chcela najmä začiatočníkov, že nástupná časť na všetky trate je spoločná a práve tu sa nachádza prudšie klesanie. Videla som tu už všelijaké kolízie a pády. Ak ste úplný začiatočník, zvýšte v tejto časti opatrnosť, alebo si pokojne zložte bežky, aby ste si hneď v úvode nespôsobili nepríjemný pád. Ďalej si už viete zvoliť okruh podľa vami zvolenej náročnosti. Niektoré sú prevažne rovinaté, len s miernymi stúpaniami a klesaniami, iné zas ponúknu dlhšie aj prudšie zjazdy a náročnejší terén.


V každom okruh narazíte na rozdielny terén, či iné výhľady, ktoré sa každú chvíľu obmieňajú – Vysoké a Nízke Tatry, Slovenský raj, Levočské vrchy atď. Niektoré trate sú zas prevažne ukryté v lese, kde sa vám miestami ukážu vyhliadky na okolitú krajinu. Práve to mám na Garjnári najradšej, človek sa kochá prírodou, terén aj výhľady sa menia každú chvíľu a ani neviete ako a máte pekné kilometre v nohách.


Trate sú pravidelne upravované, ideálne na klasickú techniku bežeckého lyžovania. Korčuliarov som tu nikdy veľa nestretla, ale dá sa aj pokorčuľovať, no nie každý okruh je na to ideálny.


Keďže sa Grajnár nachádza vo výške okolo 1 100 m n. m., snehové podmienky sú tu zvyčajne stabilné počas celej zimy. Prudké a dlhotrvajúce oteplenie však môže ohroziť trate aj tu hore, preto si vždy pred samotným príchodom overte podmienky.

Nie je to len o bežkovaní

V tomto areáli sa vám môže stať, že z bežiek sa zrazu ocitnete na ferrate. Áno, nachádza sa tu malá via ferrata – nečakajte nič veľkolepé, ide o akúsi mini ferratku, na ktorú sa dostanete priamo z bežkárskej trate. Do piatich minút sa ocitnete na kopci, kde sa vám otvoria asi tie najkrajšie výhľady v celom areáli. Stačí sadnúť na drevenú lavičku a máte ten najlepší „chill“. Hoci ide o nenáročný výstup, určite buďte opatrní a dajte si pozor na každý jeden krok, v bežkárskych topánkach sa ľahko šmyknete.


Ak ste si už dali poriadne do tela a bežkovania máte dosť, môžete si spestriť deň aj nenáročnou túrou. Sedlo Grajnár je ideálny východiskový bod pre menšie túry do okolia ako napr. vrch Pálenica, Malá a Veľká Knola. Odporučila by som vám práve Veľkú Knolu. Dostanete sa tam z opačnej strany cesty, ako sú bežkárske trate a cesta tam trvá približne hodinu. Aj takto si viete oživiť svoj bežkársky výlet. Nie je to tu len o naháňaní kilometrov, Grajnár ponúka toho viac a preto je pre mňa jednou z najlepších bežkárskych lokalít.


Zhrnutie:


  • Názov: bežkársky areál Grajnár
  • Lokalita: Spiš
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Parametre: 6 okruhov v dĺžke 3 km, 5 km, 6 km, 8 km, 4 km a 7,3 km – možnosť rôznych kombinácií
  • Trvanie: podľa chuti
  • Typ: okruhy rôznych dĺžok a obtiažností
  • Možnosť parkovania/spoje: veľké parkovisko v sedle Grajnár, autobusová doprava v smere SNV-Mlynky
  • Výbava: Peltonen bežky
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bežkovanie v Nízkych Tatrách - bežkárske trate Čertovica

Bežkovanie v Nízkych Tatrách - bežkárske trate Čertovica

Chceš zažiť bežkovanie v srdci Nízkych Tatier, pokochať sa nádhernými výhľadmi a pritom si poriadne zamakať? Bežkárske trate Čertovica toto všetko ponúkajú.
Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Zvládneme zimný beh cez Levočské vrchy? Alebo to bude skôr utrpenie?
Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Nádherný inverzný jesenný deň, výhľady, kopce, ale aj blato, prekážky a divočina. To všetko nám naservírovala Veľká Fatra.
keyboard_arrow_up