Salatín – menej tradičné Nízke Tatry alebo okno do Liptovskej kotliny

Keď sa povie Salatín, zrejme väčšina si predstaví známy vrchol v Západných Tatrách. No je tu aj ďalší, vysoký 1 630 m, ktorý ponúka „netradičné pohľady“ na okolité hory a tiež pokoj.

Nejdem sa hrať na nejakého experta a rovno poviem, že ešte do tohto roku som nemal potuchy, že existuje tento kopec v Nízkych Tatrách. Resp. on nie je tak úplne na hrebeni, ale leží mimo neho, akoby v jeho severnom ramene, ktoré vybieha smerom na Ružomberok.

Boli sme u nás na chate v Hornom Jelenci a pozerali nejakú túru, resp. niečo, kde sme ešte neboli. Padol mi pohľad na Liptovskú Lúžnu a červenú turistickú značku. Navyše ma zaujal charakter kopca, kedy záver sľuboval fajný „výšľap“. Nakoniec sa táto voľba ukázala vzhľadom na podmienky dokonalá, pretože vďaka kosodrevine, v ktorej sa ide v podstate až hore, je človek pekne chránený od vetra.


Čo sa vtedy vzhľadom na podmienky náramne hodilo, mladý spokojne pospal, na druhej strane sa žiadne panorámy nekonali. A dôvod viac prísť nabudúce a to už sme vzali aj kameru . Pod videjkom ešte nájdete menší fotoreport.


Prvýkrát sme vyrazili priamo z Liptovskej Lúžnej, teraz sme nechali auto o niečo vyššie. Dolinou Ráztoky vedie širokánska cesta, vyššie dokonale upravená šotolina...samozrejme je to cesta pre ťažbu, o čom svedčia mnohé výruby okolo. Na druhej strane bude výborná na „rodinný bike“. Od nej sa po pár km oddelíme a „vyhupneme" sa do Ráztockého sedla, kde začína aj hranica Národného parku.


Čo vás ale v krásny deň upúta zrejme najviac, je pohľad pomedzi stromy, ktorý zrak nasmeruje priamo na majestátny Kriváň.


Potiaľto sa jedná v podstate o úplnú pohodu, žiadny veľký sklon, ideálne aj na úplný „veget" a prechádzku. No od sedla už pôjdete rovno hore.


A tým rovno hore myslíme doslova, pretože na cca 1,2 km naberiete asi 400 výškových metrov.

Na druhej strane metre rýchlo naskakujú a veľmi rýchlo sa dostanete do „panoramatického“ pásma . Ste síce v závetrí kosodreviny, no máte krásne pohľady na hlavný hrebeň Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. No a o kúsok vyššie zase vykuknú aj Vysoké Tatry a v podstate sa vám otvorí okno do Liptovskej kotliny.


Keď nie je sneh, je chodník úplne jasný, pretože ho tvorí asi pol metra hlboký rigol. Ale keď padne sneh a nemáte stopu, dávajte pozor na značky, prípadne si hoďte trasu do mobilu/hodiniek. Najmä, keby bola hmla, môžete v kosodrevine stratiť orientáciu a vliezť na lavínový svah.


Tesne pred vrcholom ešte jeden traverz a ste hore...vhľadom na charakter kopca vám to chvíľku ani tak nepríde. Ale „vrcholy“ sú akoby dva. Jeden, kde je veľký rázcestník a potom o kúsok vyššie so schránkou. Práve odtiaľ je parádny 360 stupňový výhľad. No a určite vám do oka udrie aj pohľad na Liptovskú Maru.


Pôvodný plán zahŕňa aj Malý Salatín, ktorý je ďalej smerom na Ružomberok a ku ktorému to nie je ďaleko. Treba zbehnúť z vrcholu a potom priamo po hrebeni. Už po chvíli upúta pohľad na tento kopec s nádhernými skalnými bralami.


Čo ale v lete môže byť na značke 25 min, v zime môže trvať oveľa viac. Stopa už žiadna nie je a miestami sa to už dosť borí, navyše treba obliezať kosodrevinu a stromy zo strany na stranu, takže vo výsledku všetko trvá. Čelovky máme, ale nechceme si „otráviť“ babku, ktorá sa ponúkla so strážením mladého. Tak hovorím Lenke, že kašlime na to a dajme si radšej pohodičku so západom slnka. Volíme strategický ústup .


Čaká nás ešte nejakých 200 výškových späť na Salatín a potom už zostup. Vďaka polohe nám všetko spríjemňuje zapadajúce slniečko. Zhodujeme sa, že bol dobrý nápad otočiť sa späť a mať čas si ho viac vychutnať. Veď Malý Salatín nikam neujde...


Čo ale v lete môže byť na značke 25 min, v zime môže trvať oveľa viac.
Na Malý Salatín je ešte viacero alternatív, napríklad z Ludrovej, čo je kúsok od Ružomberka (zelená značka) alebo z dedinky Vyšný Sliač, teda kúsok od Partizánskej Lupče (modrá). Z Ludrovej sa dá navyše spraviť pekný okruh cez obidva Salatíny, teda kombinácia červenej a zelenej značky.


Cestou nadol sme si aj tak ešte trochu pobehli, nech spojíme príjemné s užitočným a o chvíľu sme pri aute . Nezabudnite sa potom ešte obzrieť, možno bude čakať príjemné prekvapnie na koniec.


Inak táto dolina sa stala naším obľúbeným cieľom počas presunu zo Žiliny na chalupu. Doslova ideálna na „pohodový“ rodinný výlet za každých podmienok.


Zhrnutie

  • Názov: Salatín
  • Lokalita: Národný park Nízke Tatry
  • Turistické značenie: prehľadné, ale pozor, ak nie je v zime stopa a je zlá viditeľnosť
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 3-4 hod
  • Parametre: 11 km/900 výškových metrov
  • Typ: hrebeň, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: Liptovská Lúžna autobus
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Brankovský vodopád a túra nepoznanými vrcholmi Nízkych Tatier

Poďme sa spolu pozrieť na najvyšší vodopád Nízkych Tatier a objaviť nepoznaný hrebeň Brankova.
Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Na Slovensku máme mnoho menej známych miest, ktoré ležia tak trošku v úzadí svojich známejších susedov. Poďme si jedno z nich predstaviť.
Bike & hike v Nízkych Tatrách - Jasenianska dolina a Ďurková

Bike & hike v Nízkych Tatrách - Jasenianska dolina a Ďurková

Dolina so zurčiacou vodou, lúčky s pasúcimi sa kravami aj hrebeň hôr s nekonečnými výhľadmi. Južná strana Nízkych Tatier nám opäť ukázala svoje čaro.
keyboard_arrow_up