Prečo je dôležité správne vrstviť oblečenie a čo mať so sebou

Skialpinizmus je kombináciu výstupu, keď telo produkuje množstvo tepla, a následného zjazdu, keď teplo potrebujeme udržať.

Správne vrstvenie oblečenia vás ochráni pred vetrom, chladom a nadmerným hromadením vlhkosti.

Okrem toho sa treba chrániť pred vetrom, chladom a zmenami podmienok. Musíte sa vyvarovať nadmernému hromadeniu vlhkosti, čomu napomáha práve vhodné vrstvenie oblečenia.

Nevyhnutnou časťou je funkčné spodné prádlo, ktoré vo veľkej miere určuje tepelný komfort. Odvádza pot od pokožky a transportuje ho do ďalšej vrstvy. Druhá vrstva by mala poskytnúť tepelný komfort a pritom veľmi dobre dýchať. Môžete využiť napr. flisové mikiny. Pre rýchly pohyb sú vhodné potom rôzne hybridné prípadne sofsthellové tkaniny, ktoré odolávajú vetru, a môžete v nich stráviť väčšinu času.


Dôležitou súčasťou je ochranná bunda. Môže byť buď odolná len voči vetru, ak vás nelákajú extrémnejšie podmienky, alebo doplnená aj o membránu. Vtedy bunda odolá aj vode, najmä ak má podlepené aj švy. Väčšinu času pri výstupe je v batohu a svoje miesto nájde pri ceste dole alebo pri silnom vetre a zmene podmienok. Na jednorazové túry sa viac hodí ľahká a spratná, na dlhé výlety v horách a najmä s ťažkým batohom o niečo robustnejšia a odolnejšia bunda.


V prípade nohavíc je dôležitý rozsah pohybu, teda aby sa nám dobre robil krok a nohavice neprekážali. Na výstup sú vhodné vysoko priedušné a elastické nohavice a je dôležité, aby mali na spodku zips a dali sa prispôsobiť lyžiarke. Vhodnou univerzálnou voľbou sú rôzne hybridné druhy, ktoré poskytnú priedušnosť, elasticitu a zároveň ochranu pred vetrom.


Vždy je dobré mať so sebou v zálohe aj také, ktoré vieme obliecť v prípade zhoršenia podmienok, alebo ak potrebujeme extra zateplenie pre zjazd. Takéto nohavice majú po stranách zips, aby sa dali obliecť aj cez lyžiarku.


V batohu by v zime nikdy nemala chýbať nejaká izolačná vrstva, ktorá príde vhod pri dlhších „prestojoch” alebo pri zmene podmienok. Vhodnou alternatívou, najmä pre aktívny pohyb ako je skialpinizmus, či keď je vlhko, je izolácia na princípe umelého vlákna.


Rovnako by v batohu nemali chýbať náhradné rukavice, ideálne z podobného materiálu.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

V tomto teste sa podelím o moju skúsenosť so skialpovými nohavicami, ktoré ma sprevádzajú už štvrtú sezónu.
Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Poď sa s nami pozrieť, ako vyzeral náš freeridový kurz, ktorý sme organizovali v spolupráci so Summit Academy na rakúskom Molltaleri.
Test: Skialpová bunda do všetkých zimných podmienok - Hannah Kechu Hoody

Test: Skialpová bunda do všetkých zimných podmienok - Hannah Kechu Hoody

V tomto teste sa pozrieme na to, ako ti dobrá skialpová bunda môže spríjemniť zimný pobyt v horách.
keyboard_arrow_up