Aké rukavice si vziať na skialp?

Skialpinizmus či skitouring je charakteristický veľkými zmenami intenzity a rovnako okolitých podmienok. A práve ruky na to môžu doplatiť najviac.

Do kopca ideme dlho, vytvárame si množstvo tepla a v zjazde si ho potrebujme udržať, prípadne nás hore zastihnú úplné iné podmienky, teda zima, silný vietor a pod.

Vhodnú ochranu rúk zabezpečia 2 páry rukavíc.
Aj keď máme rukavice, ktorú sú funkčné, nedokážu nám pokryť všetky podmienky. Navyše pri dlhom výstupe sa môžu postupne prepotiť a potom nám v nich bude zima. Ako prvé postihne chlad práve ruky. Preto je dôležité mať so sebou vždy dva páry rukavíc. Jedny z nich sú ľahšie, priedušnejšie, ideálne na výstup, čiže vysokú intenzitu pohybu alebo teplejšie podmienky. Tu sa hodí spevnená dlaň a prsty, pretože budete často manipulovať s lyžiarkou, viazaním či lyžami.


Zaujímavou alternatívou vhodnou na časté zmeny intenzity alebo počasia môžu byť rukavice, ktoré využívajú akýsi ochranný či izolačný návlek. Môžete sa tak rýchlo prispôsobiť podmienkam a jedny rukavice využijete počas dlhšej doby. Druhý pár (viď nižšie) tak ostáva stále suchý a ideálny ako záloha.


Potom so sebou nosíme ešte aj druhé teplejšie do zálohy, prípadne na zjazd. Je to dôležité aj z hľadiska manipulácie s pásmi či lyžiarkami, keď jedny rukavice môžu postupne navlhnúť.

Rovnako je dobré, aby tieto záložné rukavice boli výrazne teplejšie ako tie „výstupové” a mali aj určitú formu ochrany pred nepriazňou počasia (teda doplnené o membránu).

Odporúčame nosiť so sebou ešte jedny tenké, napríklad vlnené, ktoré vedia poslúžiť ako „vložka” do teplejších rukavíc, a tak ešte výrazne zvýšiť ich tepelný komfort.

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Poď sa s nami pozrieť, ako vyzeral náš freeridový kurz, ktorý sme organizovali v spolupráci so Summit Academy na rakúskom Molltaleri.
Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

V rozhovore s akčnou mamičkou Katkou sme rozobrali praktické rady a skúsenosti s nosením detí a výletmi do prírody.
Video: Ako si vybrať športové hodinky?

Video: Ako si vybrať športové hodinky?

Ako si spomedzi rôznych modelov vybrať tie správne športové hodinky? Pozrime sa na 8 rád pre uľahčenie výberu.
keyboard_arrow_up