Snežnice - zľahka aj v hlbokom snehu

Snežnice sú v dnešnej dobe neustálej popularizácie skialpinizmu a bežkovania už mierne v úzadí. V určitých situáciách však ešte stále majú čo ukázať.

Ako to funguje?

...stačí ovládať základy bezpečného pohybu v zimných podmienkach.
Už na prvý pohľad je jasné, že to nie je žiadna raketová veda. Snežnice jednoducho zväčšujú plochu chodidla, a tým lepšie rozkladajú hmotnosť. Výsledkom je, že tam, kde by ste sa bez snežníc zabárali po kolená, prejdete relatívne v pohode. Relatívne preto, lebo sa nedá vždy očakávať, že sa so snežnicami ani trochu nezaboríte – závisí to najmä od typu snehu. U snežníc sa najčastejšie stretnete s tvarom oválu alebo slzy.



Typy snežníc

Čo sa materiálu týka, drevo oproti minulosti ustupuje skôr do úzadia a najbežnejšie sa stretnete s dvoma typmi:

  • Snežnice s kovovým rámom – ten je väčšinou vyhotovený z ľahkej zliatiny hliníka, poprípade hliníka samotného. Viazanie je s rámom spojené pomocou pevnej tkaniny. Tento typ snežníc je vhodný skôr do menej náročného terénu.
  • Snežnice s plastovým telom – častokrát vybavené viacerými hrotmi na spodnej strane, poprípade s ozubením po bokoch. To ich predurčuje na použitie aj v náročnejšom teréne.

Pri výbere sa treba riadiť najmä cieľovým využitím. Ak plánujete chodiť skôr v dolinách v hlbokom snehu, oceníte snežnice s čo najväčšou plochou. Naopak, pri strmých výšľapoch, poprípade zľadovatelých hrebeňoch sú jasnou voľbou menšie snežnice, ktoré sú obratnejšie a v kombinácii s hrotmi sa lepšie „zahryznú“ do snehu. Ďalším dôležitým faktorom, na ktorý netreba zabúdať, je hmotnosť človeka aj s celou výbavou a rovnako veľkosť topánky.


Ďalšie parametre, ktoré stoja za zmienku

Pri šliapaní do strmého kopca jednoznačne oceníte hrazdu pod pätou, ktorá zabezpečí stále vyvýšenie päty, a tým sa stane šliapanie pohodlnejšie. Poteší takisto viazanie, kde je možnosť fixného upnutia päty – takéto snežnice sú pri chôdzi v určitom teréne stabilnejšie a túto výhodu pocítite najmä v prípade, že budete musieť cúvať.

Pre koho?

Snežnice jednoznačne ocenia ľudia, ktorí si zamilovali zimnú turistiku, no nechcú investovať stovky eur do skialpovej výbavy. Samozrejme, tam, kde skialpinisti jednoducho zlyžujú, musia turisti so snežnicami zísť po vlastných. Ako už však bolo spomenuté, ich konštrukcia umožňuje použiť ich skutočne širokospektrálne, či už na vyfúkaných hrebeňoch alebo v zasnežených dolinách.

Veľkou výhodou oproti skialpom stále zostáva fakt, že nemusíte vedieť lyžovať – stačí ovládať základy bezpečného pohybu v zimných podmienkach. Tým pádom môžu snežnice používať aj deti a zo zimnej turistiky môže byť rodinná akcia.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...
Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

V Tatrách stále platí zimná sezónna uzávera vyhradených turistických chodníkov. Nie všetky vrcholy sú však neprístupné – obľúbený vrch Predné Solisko je jednou z výnimiek.
Nástrahy decembrovej turistiky

Nástrahy decembrovej turistiky

V čom je zimná turistika špecifická? Na čo si dať pozor, aby sme sa z decembrovej turistiky vrátili zdraví a s plnohodnotnými zážitkami?
keyboard_arrow_up