Sú slnečné okuliare v zime skutočne dôležité, aby sme sa vyhli snežnej slepote?

Sú slnečné okuliare v zime skutočne dôležité, aby sme sa vyhli snežnej slepote?

Určite áno. Samozrejme, že ich musíte nosiť aj počas všetkých ročných období, kedy vám ich absencia taktiež dokáže narobiť poriadne problémy. So zimou sa ale často spomína veľmi neobľúbený termín a to snežná slepota.

Nezabudnite, že pri ťažkom poškodení rohovky môžu bolesti pretrvávať dokonca aj niekoľko mesiacov (bolesti hlavy), preto sa tomuto potencionálnemu riziku snažte vyvarovať. Toto poškodenie zraku nemusí nastať len u dospelých osôb ale môže ohroziť aj zrak detí.

Snežná slepota

Nastáva v dôsledku vystavenia zraku ostrým lúčom slnka vo vyššie položených horských oblastiach a častou absenciou kvalitných športových okuliarov. Ťažkosti zo vzniku snežnej slepoty začnete pociťovať až v nočných hodinách. Najskôr sa začne prejavovať pomocou pocitu cudzieho telesa v oku, následným bolestivým kŕčom mihalníc, začervenaním očí a postupným slzením. Budete pociťovať také silné bolesti, že nebudete chcieť ani len otvoriť oči.


Prevencia snežnej slepoty

Jedinú prevenciu proti snežnej slepote predstavujú kvalitné športové okuliare. Nezabudnite, že kúpa neoriginálnych (nekvalitných) okuliarov môže priniesť väčšie zdravotné problémy, ako keby nenosíte na hory žiadne slnečné okuliare. Počas zimy je dobré si zvoliť medzi slnečnými okuliarmi kategórie ochrany zraku pred slnkom 3 alebo 4.


Okuliare, ktoré je dobré nosiť v zime

  • Kategória ochrany zraku pred slnkom 3 - Tento typ okuliarov disponuje absorbovaním svetla od 82-91 %. Predstavujú intenzívnu ochranu zraku pred slnkom na použitie do hôr. Sú najčastejšie využívanou kategóriou pri slnečných okuliaroch počas všetkých ročných období a sú teda vhodné aj v zime.
  • Kategória ochrany zraku pred slnkom 4 - Tento typ okuliarov disponuje absorbovaním svetla od 92-97 %. Predstavujú najvyššiu možnú ochranu zraku na trhu. Slúžia na ochranu pred veľmi intenzívnymi slnečnými lúčmi, priamymi aj odrazenými od povrchu (sneh/ľad). Ozačujú sa ako ľadovcové okuliare. Je prísne zakázané používať ich na šoférovanie!

Liečba snežnej slepoty

Musíte očiam poskytnúť pokoj na určitý čas, ideálne v tmavej miestnosti, kde si vaše oči oddýchnu najviac. Zmierniť to môžete taktiež studeným obkladom na oči, kvapkami, masťou alebo rôznymi analgetikami.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Fotochromatické okuliare - oplatí sa ich používať?

Video: Fotochromatické okuliare - oplatí sa ich používať?

Nechceš mať v zásuvke 5 párov okuliarov, ale hľadáš nejaké univerzálne, ktoré budú vhodné do väčšiny svetelných podmienok? Riešením môžu byť fotochromatické okuliare.
Video: Bezpečnosť detí na lyžiarskom svahu

Video: Bezpečnosť detí na lyžiarskom svahu

V rozhovore s Katkou sa povenujeme dôležitosti ochranných prvkov ako prilba, okuliare a chránič chrbta.
Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
keyboard_arrow_up