Tesárske Dúpence a Tesárska roklina – jedinečnosť ukrytá v juhoslovenských lesoch

Tesárske Dúpence a Tesárska roklina – jedinečnosť ukrytá v juhoslovenských lesoch

Obec Hontianske Tesáre na južnom Slovensku v regióne Hont skrývajú vo svojich lesoch jedinečné miesto. Ide o Tesárske Dúpence. Pýtate sa, čo to je? Dúpence sú skalné obydlia, ktoré boli vytesané v skalných svahoch mäkkej vulkanickej horniny.

Tieto netradičné príbytky, o ktorých sa ako prvý v roku 1902 zmienil známy slovenský polyhistor Andrej Kmeť, mali slúžiť ako záchranné skrýše pred Turkami, ktorí počas svojich vpádov ohrozovali Krupinu a jej široké okolie. U miestnych sa však traduje informácia o pôvode skrýš už z obdobia tatárskych bojov, ktoré prebiehali v prvej polovici 13. storočia. Názov dúpence značí o starom pôvode dier, pretože ako Andrej Kmeť uviedol v diele Ďalšie výskumy z obvodu Sitna, „náš ľud dávno už nepoužíva slovo dúpä o diere alebo jaskyni“.

Aby sa obydlia rozlíšili a ľahko rozpoznali, každé z nich dostalo neoficiálny názov podľa počtu vysekaných miestností. Rozlišujeme jednodierky (sú dve: horná a dolná jednodierka), dvojdierku a osemdierku.

Ako sa teda k dúpencom dostať?

Začiatok celého výletu začína pri železničnej stanici v Hontianskych Tesároch. Ak ste autom, veľká odstavná plocha pred bývalým agrokomplexom ponúka skvelú možnosť parkovania.


Z parkoviska ideme ďalej poľnou cestou popri koľajniciach. Po približne 800 metroch križujeme koľajnice a pokračujeme poľnou cestou, ktorá nás dovedie až k informačným tabuliam. Od nich sa už vyberieme podľa svojho uváženia .


Volíme si ľavú časť Tesárskych Dúpencov, takže smerujeme k osemdierke. Kráčame príjemnou lúčnou cestou popri drevenom posede cez obrovskú zakvitnutú lúku. Po pár metroch nás víta les, ktorý hneď pri vstupe ponúka možnosť oddychu na drevených lavičkách.


Cesta k najzaujímavejšej osemdierke

Obdivujeme krásu dvoch oproti sebe ležiacich vysokých skalných útvarov.
Vstup do osemdierky patrí k najnáročnejším z prístupných miest Tesárskych Dúpencov. Osemdierka sa nachádza približne 20 metrov nad úrovňou terénu v strmšom svahu, ktorý je však vybavený pomocnou reťazou pre ľahší výstup, takže s kúskom fyzickej zdatnosti to hravo zvládnu aj deti.


V polkruhovej jaskyni je vytvorených osem komôrok. Hovorí sa, že štyri menšie slúžili deťom a vo zvyšných štyroch komôrkach sa skrývali dospeláci. Steny jaskyne sú ozdobené rôznymi ornamentmi, symbolmi a menami, ktoré dotvárajú celé jej čaro.


Tesárska roklina je veľkou dominantou lokality

Od osemdierky prichádzame po červenej turistickej značke na územie národnej prírodnej pamiatky - Tesárska roklina, ktorá má najvyšší stupeň ochrany.


Kráčame po drevenom chodníku a
Deťom sa táto časť trasy páčila najviac, pretože sa mohli zahrať na malých horolezcov.
vstupujeme do rokliny. Voda a vodopády svojím postupným vplyvom na skalné steny vulkanického pôvodu vytvorili tiesňavu, ktorá je balzamom pre oči aj dušu každého milovníka prírody. Preskakujeme naplavené popadané drevo, preliezame skaly a kamene a obdivujeme krásu dvoch oproti sebe ležiacich vysokých skalných útvarov.


Roklina je väčšinu roka suchá, ale na jar a v období väčších dažďov je možnosť zazrieť niektorý zo štyroch vodopádov.


Prechádzame cez kaňonovité územie dlhé necelých 200 metrov až na koniec rokliny, ktorá je nepriechodná, takže sa očarení otáčame a chodníkom sa vraciame naspäť k informačným tabuliam.


Smerujeme k dvojdierke

Príjemným lesným chodníkom sa premiestňujeme na pravú stranu oblasti Tesárskych Dúpencov. Obchádzame skalných mužíkov, užívame si chládok lesa a po pár minútach chôdze sa nám vo výraznej zeleni stromov otvára pohľad na dolnú jednodierku a dvojdierku.


Vchod do dvojdierky je oproti dolnej jednodierke vyššie položený, avšak je ľahko dostupný, vybavený dreveným rebríkom. Pokocháme sa výhľadom na zvyšok lesa a zostupujeme smerom dole.

Zážitkový výstup k hornej jednodierke

Prechádzkovým tempom sa pomerne rýchlo dostávame k poslednej skrýši dnešného dňa. Horná jednodierka sa nachádza v naklonenom kaskádovitom skalnom teréne a na jej zdolanie si môžeme pomôcť pripevneným pomocným lanom a na vrchole reťazou. Tento „náročnejší úsek“ však nie je vôbec dlhý, dokopy treba prekonať tak 7 metrov. Deťom sa táto časť trasy páčila najviac, pretože sa mohli zahrať na malých horolezcov. Od jednodierky sa vraciame po chodníku naspäť popri koľajniciach k parkovisku.


Záver

Výlet k Tesárskym Dúpencom je skvelou možnosťou na nenáročnú rodinnú turistiku, prechádzku v prírode, behanie, poprípade celodenný výlet s priestorom na piknik, opekanie (vo vyhradenej časti, ktoré nespadajú pod PP) v prostredí rozmanitom na faunu a flóru.

Zhrnutie

  • Názov: Tesárska roklina, Tesárske Dúpence/dedina Hontianske Tesáre
  • Lokalita: Krupinská planina
  • Značenie: prehľadné značenie, červená turistická značka
  • Obmedzenie: žiadne obmedzenia na trase
  • Obtiažnosť: 1/5 ľahká turistická trasa, vhodná aj pre rodiny s deťmi
  • Trvanie: 1,5 hodiny
  • Parametre: 3 km/75 výškových metrov
  • Typ: prírodná pamiatka, rodinný výlet
  • Možnosť parkovania/spoje: neplatené parkovisko pri bývalom agrokomplexe pri železničnej stanici. Spoje: vlak - železničná stanica Hontianske Tesáre, autobus – Hontianske Tesáre, rázcestie pri železničnej stanici
  • Mapka/GPX: Sekcia výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
SimonaZilkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

 Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon - veľké dobrodružstvá pre malých objaviteľov

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon - veľké dobrodružstvá pre malých objaviteľov

Chcete zažiť tajomnú prehliadku podzemia, navštíviť tiesňavu a rázovitú slovenskú obec aj s menšími ratolesťami?
Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Hľadáte klenot ukrytý v Západných Tatrách? Vyrazte objaviť Juráňovu tiesňavu, kúzelné miesto ukryté na hranici Slovenska a Poľska.
keyboard_arrow_up