Tip na výlet: Veľký a Malý Grič - pohodový okruh v pohorí Vtáčnik

Pekné výhľady, jeden okruh, dva kopce a ideálna túra aj v horúcich letných dňoch. Pozrime sa na kopce Veľký a Malý Grič v pohorí Vtáčnik.

Ak hľadáš nie náročnú a ľahko prístupnú turistiku, kde na teba nebude celý deň pražiť slnko, a zároveň si chceš užiť krásne výhľady, okruh z Handlovej na Veľký a Malý Grič je ideálna voľba. Kopčeky sú prístupné aj z iných okolitých obcí (Prievidza, Cígeľ), no Handlová je ideálny východiskový bod, ak si chceš trasu zokruhovať a navštíviť obidva Griče. Veľká časť trasy vedie lesnými chodníčkami, čo v horúčavách určite oceníš. Stúpanie je zväčša len mierne, zvládnuteľné aj pre deti. Len krátky finiš pred samotnými vrcholmi ti dá trošku viac zabrať, no nie je to nič hrozné .


Štart priamo z Handlovej

Vrchol tvoria veľmi zaujímavé sopečné bralá a ukázali sa nám podobné, no ešte krajšie výhľady.
Auto parkujeme priamo v mestečku Handlová, kde už na Ligetskej ulici začína červená turistická značka, vedúca na Veľký Grič. Vyviezli sme sa najvyššie ako sa dalo a našli si miesto pre auto (parkovisko nájdete skôr dole v meste, ale nám sa nechcelo šliapať po uliciach, takže sme to len „pichli” kdesi v húštine). Súčasne s červenou značkou, po ktorej ideme, vedie aj náučný chodník a po ceste si môžete čítať zaujímavosti na tabuliach. V úvode kráčame po akejsi panelovke a ukazuje sa nám najprv vpravo Malý Grič a neskôr vľavo už aj Veľký Grič. Ale to len na chvíľu a hneď sa dostávame do lesa.


Ešte krátka zastávka pri jazierku Konštantín a odtiaľ stále červenou dohora. Čochvíľa sa odpájame z náučného chodníka, ktorý sa ďalej stáča doprava a už len záverečný výstup na náš prvý cieľ.


Veľký Grič

Záverečný strmák bol len krátky a už sme hore, v nadmorskej výške 972 m, priamo na skalných bralách, ktoré sme zdola obdivovali. Ako na dlani máme celú Handlovú a v pozadí pozorujeme Veľkú Fatru a Kremnické a Štiavnické vrchy.


Pod nami sa nachádza prudký skalný zraz a práve týmito skalami viedla kedysi aj ferrata, po ktorej bol takisto výstup na Grič možný. Išlo o zaistenú cestu reťazami, čo bola určite zaujímavá alternatíva pre odvážlivcov, no od 1.12.2021 je táto oblasť zaradená do prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska a ide už o 5. stupeň ochrany (dovtedy tu bol len 1. stupeň ochrany). Dnes teda len po turistickom chodníku a skalné bralá obdivujeme aspoň takto z výšky.


Pohodová prechádzka

Z Veľkého Griča sa ďalej napájame na žltú značku, čo je veľmi príjemná prechádzka lesom, z ktorého miestami vidíme aj náš ďalší cieľ. Užívame si pohodičku po mierne zvlnenom teréne a dostávame sa na rázcestie Uhlisko, odkiaľ ďalej pokračujeme chvíľu zelenou značkou a potom sa napájame na žltú, čo je už len krátky úsek na Malý Grič. Opäť záverečný strmák a sme hore.


Malý Grič

Od tohto kopca sme čakali menej, ale práve Malý Grič (876 m n. m.) nás očaril ešte viac. Vrchol tvoria veľmi zaujímavé sopečné bralá a ukázali sa nám podobné, no ešte krajšie výhľady. Pekne vidíme aj celý Veľký Grič a za ním Bielu skalu.


Tu si dávame dlhšiu pauzu a vychutnávame si atmosféru okolia. Nikto nikde, len my a ani sa nám nechce dole.


Z Malého Griča sa vrátime chvíľku po žltej a napojíme sa na zelenú a takisto opäť na náučný chodník, ktorým kráčame už len dole, obchádzame Kňazov kopec a kruh sa uzavrie.

Zhodnotenie

Sme radi, že sme zavítali aj do tejto lokality a túto túru rozhodne odporúčame. Nie je to náročná turistika, zvládnu ju aj deti, ale pozor na vrcholoch, kde je strmý zraz. Čo nás prekvapilo je, že sme počas celej túry nestretli nikoho, až v závere jedného pána so psom. Určite to bolo aj tým, že bol stred týždňa, no davy turistov tu nečakaj ani cez víkend. Trasa je perfektne značená a alternatívou je ísť aj celý čas po náučnom chodníku, ktorým sa trasa trošku skráti.


Zhrnutie

  • Názov: Veľký a Malý Grič
  • Lokalita: pohorie Vtáčnik
  • Značenie: prehľadné (červená-žltá-zelená)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4 hodiny
  • Parametre: 15 km/700 výškových metrov
  • Typ: vrchol, bralá, okruh
  • Možnosť parkovania: zdarma v Handlovej
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up