Obuv na vysokohorskú turistiku - nohy ako v papučkách aj na štítoch

Vysokohorská turistika má trochu iné špecifiká ako obyčajná prechádzka v lese. Topánky by mali mať kvalitné spracovanie od podrážky až k jazyku a my sa teraz pozrieme na niekoľko zaujímavých modelov.

Scarpa Rush TRK GTX

Cenovo dostupný model Rush TRK GTX zaujme už na prvý pohľad vďaka neobvyklej, no peknej modro-oranžovej farebnej kombinácii. Zvršok topánky je vyhotovený z priedušnej semišovej kože, ktorá je navyše aj odolná voči poškriabaniu. Nemenej dôležitá je podrážka, ktorá predstavuje styčnú plochu medzi turistom a povrchom – zmes SUPERGUM zabezpečuje grip za každých podmienok a napomáha aj tlmeniu nerovností. Cena topánok je 189 € a nájdeš ich na našom MTHIKER shope.

Inov-8 Roclite PRO G 400 GTX

Model Roclite s vodoodpudivou membránou Gore-tex sa vyznačuje hneď niekoľkými vychytávkami v porovnaní s ostatnými modelmi tejto značky. Jednou z najzásadnejších je použitie karbónovej výstuže, vedúcej od prednej časti topánky až k zadnej výstuhe a zabezpečujúcej ako ochranu, tak aj stabilitu chodidla. Zvršok topánky turistu poteší aj votkanými keramickými vláknami, vďaka ktorým sú topánky ešte ľahšie. Ich cena je 219 € a nájdeš ich na našom MTHIKER shope.

Lowa Lady III GTX

Ak sa pozrieme do segmentu dámskych topánok, Lowa Lady III patria k tým najobľúbenejším. Môže za to najmä kombinácia moderných prvkov a trvácnosti, ku ktorej prispieva aj možnosť výmeny podošvy. O určení do náročného terénu svedčí aj použitie hrubého a odolného nubuku, kvalitnej Vibram Natural podrážky a ochranného lemu. Vďaka stabilizačnému systému v prednej aj zadnej časti bude chodidlo pevné počas stúpaní aj klesaní. Cena topánok je 263,95 € a nájdeš ich na našom MTHIKER shope.

Adidas Terrex Skychaser 2 Mid GTX

Topánky Terrex Skychaser 2 predstavujú model, ktorý na vysokohorskej turistike vďaka vyššiemu komínu hravo ochráni členok pred nepríjemnými zraneniami. A že je doménou firmy Continental výroba pneumatík? Zďaleka nie, svoje skúsenosti s výbornou priľnavosťou pretavili do podrážky, ktorá v spolupráci s Boost tlmením zaručuje komfort pre svojho nositeľa. Báť sa netreba ani rannej rosy, membrána Gore-tex si hravo poradí s vlhkosťou. Ich cena je 199,90€ a nájdeš ich na našom MTHIKER shope.

Black Diamond Mission XP Leather

Niekedy je turistika vo vysokých horách záležitosťou niekoľkých dní a diaľkoví turisti sa obzerajú po obuvi ľahkej ako pierko. Topánky Black Diamond sú nižšej konštrukcie a kladú dôraz práve na pohodlie počas dlhých dní vo vrchoch, nástupov pod stenu či na ferratách. O to, aby to všade dokonale šliapalo, sa stará aj spoľahlivá BlackLabel-Mountain podrážka. Nájdeme tu aj vychytávky ako pútka, umožňujúce zavesiť ich na batoh. Cena topánok je 149 € a nájdeš ich na našom MTHIKER shope.

Scarpa Mescalito Mid GTW WMN

Dámsky model Mescalito nielen dobre vyzerá, ale aj spoľahlivo funguje. Vďačí za to koženému zvršku s hydrofóbnou úpravou a membránou Gore-tex spolu s ochranným lemom, vďaka ktorému topánky vydržia pokope o niečo dlhšie. Dôraz bol kladený rovnako aj na pohodlie – stará sa oň pružný jazyk s mäkkým horným lemom a takisto podrážka Vibram Dynamis LB Megagrip s penovou EVA medzivrstvou s rôznou hustotou. Ich cena je 239 € a nájdeš ich na našom MTHIKER shope.

Lowa Renegade GTX Mid

Topánky Lowa Renegade GTX majú vo svojom vývoji už čo-to za sebou – veď prvýkrát uzreli svetlo sveta už pred 24 rokmi. Zďaleka však nezaspal dobu, je pravidelne inovovaný aj za pomoci inovatívnych technológií, napríklad vstrekovaním podrážky Monowrap®, torzného stabilizátora TPU či kvalitnej Vibram podrážky. Samozrejmosťou je hydrofóbny nubukový zvršok, ktorý sa spolu s Gore-tex membránou stará o nepremokavosť obuvi. Cena topánok je 207,95 € a nájdeš ich na našom MTHIKER shope.

Impregnácia Force Rain

Samozrejme, ani kvalitná membrána niekedy úplne nestačí a musíme jej k plnej funkčnosti trochu dopomôcť. Práve na tento účel slúži impregnačný sprej Force Rain, ktorý po viacnásobnej aplikácii zaručí odolnosť rôznych materiálov voči vlhkosti. Je možné použiť ho na textil i kožu a nebavíme sa vyslovene len o obuvi – využitie nájde aj v prípade oblečenia, tretier, batohov a podobne. Cena 300 ml spreja je 7,89 € a nájdeš ho na našom MTHIKER shope.

Dobrých „pohoriek“ je však samozrejme omnoho viac – ak máš iné preferencie, tie správne určite nájdeš na našom MTHIKER shope.
Zdroj fotografií: archív redakcie
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

S deťmi do hôr – výbava pre rodinné výlety PR článok

S deťmi do hôr – výbava pre rodinné výlety

Deti treba do hôr vystrojiť rovnako ako dospelých – od topánok až po bundu. A čím vkusnejšie oblečenie bude, s o to väčšou radosťou si ho dieťa oblečie.
Prvá pomoc na horách - bezpečne za každých okolností PR článok

Prvá pomoc na horách - bezpečne za každých okolností

Hory sú krásne, no nebezpečné. Preto treba mať so sebou výbavu, ktorú možno využiť v prípade vyhrotenej situácie.
Turistická sezóna sa otvára - máš všetko? PR článok

Turistická sezóna sa otvára - máš všetko?

Tatranská uzávera končí, sneh je takmer všade úplnou minulosťou a teploty stúpajú. I tentokrát platí, že na niektoré kúsky výbavy neradno zabúdať a iné vedia veľmi pomôcť.
keyboard_arrow_up