Rebríkom do neba na ferrate Donnerkogel

Chceš zažiť prechod 40-metrovým rebríkom ponad priepasť? Na tejto ferrate si užiješ mnoho zábavy a o adrenalínový zážitok tu je postarané.

Rakúsko je známe obrovským množstvom zaistených ciest a milovníci ferrát si tu určite prídu na svoje. Jednou z obľúbených je práve aj ferrata Donnerkogel, nazývaná aj Intersport Klettersteig. Nachádza sa v ľadovcovom pohorí Dachstein, ktorého najvyšší vrch je Hoher Dachstein s nadmorskou výškou 2 995 m. Táto ferratka ťa ale dovedie na vrch Grosser Donnerkogel do výšky 2 050 m n. m. Výhľady na celé pohorie aj dachsteinský ľadovec sú zaručené a za dobrého počasia dovidíš aj na vzdialenejšie hory.

Z Bratislavy za 4 hodiny

Ak si chceš aj ty vyjsť rebríkom do neba, neváhaj, zober partiu a navštívte túto oblasť. Do navigačky si dajte mesto Gosau a z Bratislavy ste tu za 4 hodinky. Odtiaľ to je už len kúsok k jazeru Gosausee, kde sa nachádza veľké bezplatné parkovisko. Určite sa sem oplatí prísť aj na viac dní, keďže pohorie toho ponúka oveľa viac a od Gosausee viete vyraziť na viaceré túry. My sme sa tu zastavili cestou z Dolomitov, takže ak to máte po ceste, určite sa zastavte a neoľutujete.


Skorý budíček nie je na škodu

Náš denný režim z Dolomitov pokračoval, a tak skoré vstávanie o pol piatej ráno už nerobilo žiaden problém. Človek si zvykne na všetko a príprava raňajok, od varenia po umývanie riadu, a chystanie vecí nám už šlo od ruky. O šiestej sme už kráčali okolo jazera Gosausee a vyrazili za dobrodružstvom.


Ako opičky lezieme do výšin a užívame si túto zábavnú etapu.
Najprv sa musíme dostať na chatu Gablonzer Hütte, čo si mnoho turistov uľahčí aj lanovkou, ktorá sem premáva priamo od jazera. Nám sa na lanovku a turistov čakať nechce a radšej si to vyšliapeme pekne po vlastných. Tá hodinka prechádzky bola úplne skvelá na ranné prebudenie a rozohriatie. Najväčší bonus je, že tu nebol takmer nikto. Ak sa chceš vyhnúť davom turistov, rozhodne sa oplatí privstať, najmä ak je cieľom práve táto ferrata. Vďaka jej popularite sa tu neskôr tvoria až rady a stáť niekde na rebríku medzi ľuďmi asi nechceš.


Ferratou až na vrchol

Od chaty smerujeme krátkym úsekom na rázcestie Klettersteig Donnerkogel a úzky kamenistý chodníček nás dovedie priamo pod skalnú stenu. Je na čase nasadiť ferratové sety. Samozrejme, nezabúdame na prilby a ferratové rukavice a ide sa na to. Celá ferrata je rozdelená na 4 etapy, kde sa striedajú náročnejšie úseky s jednoduchšími a obtiažnosti sa príjemne menia od A/B až po C/D.

1. etapa

Hneď prvá časť nás vedie po takmer kolmej stene, kde je ale množstvo stúpačiek a úchytov a tak nie je problém štverať sa hore. Celá táto časť je veľmi príjemná a striedajú sa tu úseky B/C až C/D. Ako opičky lezieme do výšin a užívame si túto zábavnú etapu. Ak by už táto časť na teba bola veľa, je tu možnosť vrátiť sa a hneď na prvej etape nájdeš 2 únikové cesty.


2. etapa

Ďalej pokračujeme
Nasleduje náročnejšia časť a už sa štveráme kolmým výšvihom s obtiažnosťou C/D.
jednoduchšou časťou, kde sa nachádzajú prevažne ľahké úseky s obtiažnosťou A až B. Terén tu nie je strmý a skôr traverzujeme a prechádzame popod vrch Kleiner Donnerkogel. Toto bola taká oddychovka a príprava na rebrík do neba, ktorý už pozorujeme pred nami. Pomaly sa k nemu blížime a nastupujú endorfíny.



Sme tu. Rebrík do neba je pred nami a pod nami zas obrovská priepasť, z ktorej sa nejednému ferratistovi zatočí hlava. Ak sa bojíš výšok, nie je to nič pre teba a dá sa to aj obísť z pravej strany. No prečo by sme to robili? Veď práve tento lanový rebrík je najväčším lákadlom celej ferraty.


Rebrík je obtiažnosti B a nejde teda o náročnú časť. Tu ide skôr o tú morálku a exponovanosť okolia. Trošku to s nami „pohúpe“, ale keďže sa výšok nebojíme, užívame si to naplno.

3. etapa

Koniec rebríka je aj koniec 2. etapy a hneď za ním si ani neoddýchneme, lebo hneď nasleduje náročnejšia časť a už sa štveráme kolmým výšvihom s obtiažnosťou C/D. Toto nám prišla asi ako najnáročnejšia časť celej ferraty, ale opäť je to dobre zaistené oceľovými pomôckami a cestička sa dá pekne nájsť. Po prekonaní tejto časti si trochu oddýchneme a pokračujeme na záverečnú časť.


4. etapa

Záverečná etapa je už jednoduchšia, spočiatku B/C a postupne obtiažnosť klesá a prechádza do chodníčka, ktorým ostáva už len šliapať na vrchol. Zbierame posledné výškové metre a dostávame sa k vrcholovému krížu na Grosser Donnerkogel.


Vrchol ponúka nádherné výhľady na majestátne hory a keďže slnko nám dnes svieti statočne, dlhšia prestávka hore s týmito panorámami je najlepšia odmena. Pozorujeme štíty pohoria Dachstein a vidíme aj jazero Gosausee, od ktorého sme ráno vyrážali.


Na vrchole sa to už pomaličky začína aj hemžiť turistami, najmä tými, ktorí prichádzajú klasickou turistickou trasou. My túto značku využijeme ako zostupovú, ale nie je sa kde ponáhľať a ešte si vychutnávame scenérie rakúskych Álp.


Kamenistá zostupovka

Mysleli sme si, že to už bude len oddychovka dole, no boli sme na omyle. Zostup bol pomerne náročný a ten chodník, polátaný z kameňov najdivnejších tvarov, dal celkom zabrať. Takže hlavne pomaličky a opatrne dole a pozor na každý jeden krok. My sme stretli po ceste aj takýchto parťákov.


Ak ferraty zrovna nie sú tvoja šálka kávy, práve tadiaľ sa dostaneš na vrch Grosser Donnerkogel, no ani touto červenou trasou to nebude zadarmo . Naspäť ku Gablonzer Hütte nám to trvalo cca hodinu a pol a odtiaľ už len tým istým lesným chodníkom ako ráno, dole k jazeru.

Pre koho áno, pre koho nie?

Ferrata je veľkým lákadlom pre množstvo ľudí a často sa stáva, že sem prídu úplní začiatočníci, čo potom spôsobuje doslova zápchy na ferrate. Určite najprv nazbieraj skúsenosti a pred tým, ako sem zavítaš, je dobre mať už niečo pochodené a prelezené. Obtiažnosť je C/D, no väčšina úsekov je jednoduchšia a celá ferrata je veľmi dobre zaistená pomôckami a nemusíš sa báť, že sa nie je čoho chytiť alebo kam stúpiť. V prípade núdze je možnosť zísť dole, keďže na ferrate sa nachádzajú celkovo 3 únikové cesty (tú tretiu sme však akosi prehliadli).

Mysleli sme si, že to bude ťažšie, no podľa nás to bola pomerne nenáročná ferrata. Deň predtým sme však boli na ferratách s obtiažnosťou D/E, takže tento náš pohľad treba brať radšej s rezervou . Zvýšiť opatrnosť treba hlavne v prípade, ak deň predtým pršalo. Vtedy sa často aj z jednoduchých ferrát stávajú náročné. Na to naozaj pozor (hovoríme z vlastnej skúsenosti).

Samotný výstup ferratou nám trval 2 hodiny, no čas výstupu sa uvádza na cca 3 hodiny a treba rátať s tým, že čím viac ľudí bude na ferrate, tým sa aj čas výstupu bude predlžovať. Preto radšej choďte skoro ráno a celý zážitok sa znásobí. Pozri si videjko a daj nám vedieť, či si už Donnerkogel Intersport Klettersteig zdolal, alebo sa sem chystáš, alebo si skôr turista ako ferratista .


Ak máš aj ty rád túto formu spoznávania prírody a hôr, určite odporúčame navštíviť aj nové ferraty na Zobore, čo môže byť super nácvik aj na takéto náročnejšie výzvy .

Zhrnutie:

  • Názov: Ferrata Donnerkogel / Intersport Klettersteig
  • Lokalita: Grosser Donnerkogel v pohorí Dachstein (rakúske Alpy)
  • Obtiažnosť: 4/5
  • Trvanie: 5 - 6 hodín (celá trasa)
  • Parametre: 10 km/1 000 výškových metrov
  • Typ: okruh, ferrata
  • Možnosť parkovania: bezplatné parkovisko pri Gosausee
  • Mapka a GPX: Sekcia Výjazdy

Parametre ferraty:

  • Obtiažnosť: C/D
  • Nástup: 2 h od Gosausee / 20 min. od výstupnej stanice lanovky
  • Výstup: 3 h/ 470 výškových metrov
  • Zostup: 1,5 h k lanovke / 2,5 h k jazeru Gosausee
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Dolomity – 5 tipov na výlety

Dolomity – 5 tipov na výlety

Ferraty, turistika a trailový beh v nádhernom prostredí talianskych veľhôr. Čo si pre nás pripravili Dolomity tento rok?
Galitzenklamm – ferratový raj v Rakúsku

Galitzenklamm – ferratový raj v Rakúsku

Máš rád športové ferraty, na ktorých si zamakáš, užiješ kopec zábavy, ale aj adrenalínu? V tomto článku ti priblížim ferratový areál neďaleko mesta Lienz v Rakúsku.
Dovolenka na lyžiach v Rakúsku

Dovolenka na lyžiach v Rakúsku

Čo všetko sa dá zažiť za týždeň v rakúskych Alpách? Aj keď počasie nevyjde podľa predstáv, nič nie je zďaleka stratené.
keyboard_arrow_up