180-ročná tradícia vo výrobe rukavíc

Môžeš byť turista, bežkár, cyklista, alpinista alebo sa venovať jazdectvu, mať 7 alebo 70 rokov, je to úplne jedno. Každý si nájde tie svoje ideálne rukavice.

Keď sa spomenie Nemecko, každý si predstaví kvalitné autá, futbalové kluby, štadióny a dobré pivo. No v tieni nezaostávajú ani rodinné značky. Jedna z nich je práve značka Roeckl®. Poďme sa spolu pozrieť, čo táto značka prináša svetu už 6 generácií.

A takto to všetko začalo

Jakob Roeckl zložil skúšky v Mníchove s vyznamenaním, aby sa stal majstrom remesla šitia a výroby kožených výrobkov. Po štúdiu sa rozhodol odísť do Viedne, kde pracoval ako krajčír priamo na cisárskom dvore. V roku 1839 sa osamostatnil a založil malú firmu „Roeckl Handschuhe“, ktorá sa zameriavala na výrobu kožených rukavíc.


Po piatich rokoch, v roku 1844, zakladateľ spoločnosti prináša mimoriadnu inováciu, opaľovanie kože. Práve tento proces robí kožu mäkšou. Jakob si proces patentuje. Práve vďaka opaľovaniu kože mu kráľ Ľudovít I. osobne udelil povolenie na otvorenie továrne v Mníchove na výrobu rukavíc. Z malej firmy sa stáva fabrika.

Nástup 2. generácie

Píše sa rok 1867 a osud spoločnosti je vložený do rúk Jakobovho syna Christiana. Ten začína predaj do Anglicka a neskôr, v roku 1870, aj do zámoria, USA. Christian Roeckl okrem iného rozširuje sieť tovární po celom Nemecku. Okrem prvej továrne v Mníchove pribudla továreň v Berlíne, Wiesbadene, Frankfurte, Kolíne nad Rýnom či Brémach.


Aj Sisi nosí rukavičky od Roeckl

Po smrti Christiana preberá v roku 1892 vo veku 24 rokov vedenie firmy Heinrich Anton Roeckl. Spoločnosť už vtedy zamestnáva viac ako 700 ľudí. Heinrich rok po nástupe do vedenia spoločnosti získava titul „Výrobca rukavíc bavorského kráľovského dvoru“ od princa regenta Luitpolda. Nielen rozprávkový kráľ Ľudovít II. Bavorský, ale aj rakúska cisárovná Alžbeta, známa skôr ako „Sisi“, nosí na rukách rukavice spoločnosti Roeckl. Prichádza rok 1910 a spoločnosť otvára svoje prvé obchody v Mníchove. S otvorením obchodov prichádza aj rast zamestnancov a spoločnosť ich už zamestnáva viac ako 1000.


Povojnový rozmach

Na „trón“ spoločnosti nastupuje po druhej svetovej vojne Heinrich Franz Roeckl. Je to nástupca už 4. generácie rodiny Roeckl v poradí. Ten začína s obnovou spoločnosti po vojne. Povojnový ekonomický blahobyt sa dotýka aj spoločnosti. Nástupca Hainricha, Stefan Roeckl, najskôr zdokonaľuje svoje zručnosti v zahraničí a v roku 1961 nastupuje do vedenia spoločnosti. Počas turbulentných 60. a 70. rokov 20. storočia zvyšuje nárast predaja prostredníctvom inovácií, patentov a rozširovania sortimentu o športový segment. V roku 1972 nastáva prelom založením divízie Roeckl Athletiq.

180 rokov rokov kvality

Najpopulárnejšie sú práve rukavice určené pre bežecké lyžovanie a biatlon.
6. generácia rodiny preberá už rozdelenú spoločnosť na dve divízie. Módnu a športovú. Stefan Roeckl junior a následne druhý riaditeľ Christian Roeckl preberá Roeckl Sporthandschuhe GmbH & Co. KG a Annette Roeckl druhú divíziu Roeckl Handschuhe & Accessoires GmbH & Co. KG.


Koža je základ

Spoločnosť Roeckl® získava kožu prevažne zo zvierat v ľudskom potravinovom reťazci. Práve vysokokvalitná koža je v tomto odvetví vzácnou komoditou. Okrem životných podmienok a krmiva majú na kvalitu kože veľký vplyv aj environmentálne problémy ako je napríklad klíma. Roeckl® vyberá kožu starostlivo a následne ju spracúva citlivo s ohľadom na výsledok. Materiály používané spoločnosťou zodpovedajú medzinárodne platným smerniciam. O tom všetkom svedčí aj hlavný princíp zakladateľa spoločnosti, pôvodne koncipovaný v roku 1839 a platný dodnes.


„Byť inovatívny podľa tradície. Zachovanie toho, čo je osvedčené. Zlepšenie toho, čo je dobré!“ (Jakob Roeckl)

Dlhá cesta ku športu

Dlhých 133 rokov trvalo, kým spoločnosť začala vyrábať športové rukavice.
Každý si môže vybrať to „pravé rukavicové“.
Divízia športových rukavíc vyrába rukavice pre veľké množstvo športov. Najpopulárnejšie sú práve rukavice určené pre bežecké lyžovanie a biatlon. Práve v biatlone sa naozaj Roeckl nemusí hanbiť, pretože sponzoruje špičku sveta v biatlone. Počnúc Nemeckom, Kanadou, USA, Japonskom, Talianskom, ale taktiež Českom či Slovenskom a ďalších 25 krajín. Viac informácií nájdete na oficiálnych stránkach výrobcu. Výnimkou nie je ani naša Nasťa Kuzminová.

Biatlon, ale aj...

Najznámejší je Roeckl® práve pri Biatlone, ale tam to nekončí. Výrobca sa sústredí aj na jazdectvo, kde ukazuje spojenie technológie, elegancie a histórie remesla v jednom. Nezanevrel ani na cyklistiku, outdoor či lyžovanie a v neposlednom rade beh.


Do prírody s Roeckl®

Nadšenci outdooru, profesionáli či amatéri, si nájdu v tejto značke svoje. Vďaka veľkému množstvu technológií použitých pri výrobe rukavíc, si každý môže vybrať to „pravé rukavicové“. Modely na outdoor, bežky, skialp či behanie nájdete aj na MTHIKER shope.


Univerzálny model KREUZECK poteší každého outdoor nadšenca. Vďaka ROECK-GRIP® je materiál na dlani protišmykový a elastický. Zároveň je dobre vzdušný aj pri aktivitách ako je skialpinizmus, výlety na snežniciach či zimný trailový beh. Rukavice majú prepracované funkčné detaily. Patria ku nim napríklad švy, ktoré sú umiestnené smerom nahor na obrysoch ruky, či palec z fleec materiálu na utieranie okuliarov. Určite treba spomenúť aj karabínovú slučku na prstenníku, bezpečnostné pútko či kompaktnosť materiálu s dotykovou obrazovkou na smartfóne.


Technológia ako cesta k svetovej špičke

Spoločnosť používa veľké množstvo technológií, no taktiež má niekoľko patentov na technológie, ktoré používa pri výrobe rukavíc. Určite treba spomenúť technológiu ROECK-GRIP®. Tá má precíznu priľnavosť a je vysoko priedušná. Práve rukavice LAIKKO využívajú technológiu na dlaňovej časti.


Patent ROECK-TEX® zabraňuje prieniku vody a vetra, čím zabezpečuje komfort pri nosení, napríklad lyžiarsky model CORVATSCH. Okrem vlastných patentov a technológií využíva spoločnosť Roeckl taktiež svetové technológie ako je PRIMALOFT®, POLARTEC® či GORE-TEX.

Od extra teplých rukavíc modelu MATREI až po pretekársku klasiku LIT, to všetko môžete nájsť v našom MTHIKER shope.

Zdroj: Roeckl
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: VAUDE Back Bowl 30 – unesie všetko potrebné?

Test: VAUDE Back Bowl 30 – unesie všetko potrebné?

Základom skialpovej túry sú lyže, lyžiarky a dobrý batoh. Ako v teste obstál Back Bowl 30?
Test: Skialpová bunda do všetkých zimných podmienok - Hannah Kechu Hoody

Test: Skialpová bunda do všetkých zimných podmienok - Hannah Kechu Hoody

V tomto teste sa pozrieme na to, ako ti dobrá skialpová bunda môže spríjemniť zimný pobyt v horách.
Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Black Diamond sa stala jednou z najznámejších značiek outdoorového vybavenia na celom svete. Svoje miesto si vybudovala vďaka inováciám a neustálemu vývoju.
keyboard_arrow_up