Nortec Nordic - retiazky na zimné túlačky

Čo všetko vziať na zimnú túru? Teplé oblečenie, jedlo, čaj do termosky a samozrejme – retiazkové mačky.

Zimná turistika sa od tej letnej až tak nelíši. Teda, v mojom ponímaní majú hory v zime isté neopísateľné čaro, no netreba zabúdať ani na vlastnú bezpečnosť. Lavíny sú jedna vec, pošmyknutie sa na zľadovatenom, či vyšmýkanom teréne vec druhá. A ako nám to čas od času ráčia pripomenúť správy Horskej služby, či videá kĺžucich sa turistov na snehových poliach, stabilitu chôdze netreba podceňovať.


Nenápadné, a predsa veľmi užitočné

Mne do testu prišli retiazkové mačky Nortec Nordic. Z praktického, pevného obalu som vybral akési dva zeleno-strieborné zmotance. Z tých sa napokon vykľul silikónový remienok, ku ktorému je pomocou retiazok upnutých dohromady 21 osemmilimetrových hrotov z nerezovej ocele – 14 vpredu a 7 vzadu.
Vzhľadom na ich hmotnosť sa ich oplatí pribaliť hocikedy, keď hrozí šmykľavý terén, či už sneh, ľad alebo pokojne aj blato.
Inak k tomu pevnému obalu, to vám je prudko praktická vecička. Jednak zamedzuje poškodeniu obsahu batoha hrotmi a jednak, nemusím sa báť odložiť mačky ani vtedy, keď sú na nich nejaké malé zvyšky snehu, ktorý by sa mohol následne roztopiť, eventuálne niečo zašpiniť. Okrem mačiek samotných sa v obale ešte nachádza niekoľko rezervných očiek a drobný manuál, ktorý mi, podľa očakávaní, neposkytol žiadne prevratné, ani prehnane dôležité informácie.


Pri mojej veľkosti turistických topánok 44,5/45,5 som logicky volil veľkosť mačiek XL a aj na „objemnejšiu“ topánku sadli ako uliate. V ich zadnej časti sa nachádza praktické vyvýšené pútko, za ktoré je možné silikónový remienok pri nazúvaní chytiť. Samozrejme, samotné obúvanie ide pomerne sťažka, no akonáhle sú na svojom mieste, nemajú žiadnu tendenciu sa na topánke akokoľvek hýbať.


Hmotnosť, ktorú necítiť

V poslednej dobe som si navykol v testoch všetko vážiť. Niežeby som bol „gramár", no niekomu to snáď pomôže pri rozhodovaní. Tentokrát mi to hodilo hodnotu 340 gramov na pár… Čiže v mojich očiach nula celých nič. Minimálne ak, podobne ako ja, bežne máte na nohách poctivé kožené topánky, kde celý pár váži dačo vyše kila a pol. Odlišné by to mohlo byť pre trail bežcov, kde je obuv nepomerne ľahšia, no keďže nebehám, toto vyskúšané nemám.


Obúvam a teším sa

Svoju premiéru mačky zažili v Malej Fatre. Ešte pred dvoma rokmi by som nad takýmto doplnkom asi mávol rukou, keďže moja podrážka držala na snehu ako prikovaná. Tam, kde sa kamaráti šmýkali dole kopcom ako na saniach, som si ja vykračoval ako pánko a nechápal som, čo sa deje. Teraz sa situácia otočila a metaforicky povedané, z dravca sa stala korisť. Keď som sa začal pri chôdzi šmýkať dole svahom, povedal som si, že prišiel ich čas.


Pri obúvaní som žiadne špeciálne problémy nezaznamenal, koniec koncov, nie je to žiadna raketová veda. Môj jediný poznatok smeruje k podlhovastým očkám. Tie je dobré pred obúvaním dať do vyrovnanej polohy, keďže sa rady priečili a už na obutých mačkách sa to dorovnávalo pomerne ťažko.


Asi netreba zbytočne nafukovať pocity po obutí. Tá stabilita tam jednoducho je a 21 hrotov teda cítiť cestou nahor, i cestou nadol. Malé hroty vedia byť skutočne užitočné nielen vyslovene na snehu, ale aj pri zmiešanom podklade, kde sa striedali pozostatky snehu s hlinou. Na jednu stranu zabraňovali v šmýkaní, na stranu druhú som pri chôdzi nemal nepríjemný pocit, že zavadzajú, ako by to bolo pri väčších hrotoch.


Kedy a kde?

Osobne mám pocit, že téma mačiek je podceňovaná a obchádzaná najmä v okrajových mesiacoch zimy, kedy nás vo vyšších polohách už alebo ešte môžu privítať snehové polia. Vzhľadom na ich hmotnosť sa ich oplatí pribaliť hocikedy, keď hrozí šmykľavý terén, či už sneh, ľad alebo pokojne aj blato. Samozrejme – nie sú mačky ako mačky. Doma mám aj klasické „veľké“ turistické mačky (nie tie chlpaté ), no medzi nimi a týmito je veľký rozdiel.


Ten najmarkantnejší spočíva najmä vo veľkosti, počte a rozmiestnení hrotov. Kým spratnejšie, retiazkové mačky, majú viac hrotov, ktoré sú menšie a umiestnené len v mieste podrážky, veľké turistické mačky majú menší počet väčších hrotov, pričom je pridaný aj pár horizontálnych hrotov v oblasti špičky, pre lepšiu stabilitu v strmých svahoch. To odsudzuje retiazkové mačky na použitie v menej náročnom teréne, kde nie je potrebné, aby sa mačky „zakusli“ do svahu len na špičke. Druhá vec je hmotnosť, 170 gramov na topánke skutočne až tak necítiť, keď obujem väčší model, je to už riadna posilka.


Pre ilustráciu môžem uviesť osobnú skúsenosť spred piatich rokov. 19. júna, prvý deň po skončení uzávery v Tatrách, mojím cieľom sú okrem iného Rysy. Za chatou obrovské snehové pole a ja si po piatich metroch hovorím: „Nevadí, aspoň som skúsil.“ Keby som mal mačky, poľahky ho prejdem a pokračujem ďalej, druhá možnosť bola zariskovať, no to nemám v láske.

Podobná situácia môže nastať aj pri frekventovanom a vyšmýkanom chodníku v zime, či v rozbahnenom teréne. Práve preto poputujú mačky do batoha vždy, keď bude hroziť hocijaký náznak turistiky spojenej s nechceným „lyžovaním".

Cena tohto modelu retiazkových mačiek je 54,99 € a nájdeš ich aj na našom MTHIKER shope.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Jarná turistika s pôžitkom PR článok

Jarná turistika s pôžitkom

Sneh sa pomaly vytráca z hôr a nahrádzajú ho kvitnúce stromy plné farieb. Príroda nás volá medzi seba vybehnúť si na blízky kopec, no a to rovno aj na obed či kávu. S touto výbavou to nebude žiadny problém.
keyboard_arrow_up