Kam na bežky v okolí Banskej Bystrice?

Von je krásny deň a ty si chceš vyraziť niekam do zimnej krajiny? Tieto lokality sú na bežecké lyžovanie ako stvorené.

Zima ponúka možnosť okúsiť aj iné športy ako je cyklistika. Predstavíme si známe aj menej známe miesta, ktoré majú na bežkovanie jedny z najlepších podmienok na Slovensku, konkrétne v okolí Banskej Bystrice. Ak hľadáš dostatok snehu a ideálne podmienky, tieto miesta sú určené priamo pre teba.

Skalka

Skalka, prezývaná aj raj bežkárov, ponúka nespočetné množstvo kvalitne upravených trás (cca 100 km). Stredisko sa nachádza vo výške 1 180 m n. m., takže niet obáv z príliš vysokých teplôt, ktoré by roztopili sneh – môžeš očakávať dobré podmienky počas celej zimy. Trasy sú celosezónne upravované. Vhodný je korčuliarsky aj klasický štýl. Čo všetko ponúka tento bežkársky raj sa dočítaš aj v samotnom článku, ale zhrniem tu aspoň základné informácie.

Skalka

Medzi najkrajšie a najnavštevovanejšie patria: Severný okruh č. 3, Južný okruh č. 2 a č. 3, ktorý poskytuje veľmi pekné výhľady, Bežecký štadión Rudolfa Čillíka a mnohé ďalšie. Najdlhšou trasou s dĺžkou až 25 km je trasa severného okruhu „Biela stopa Sever“. Všetky informácie o možnostiach trás nájdete na tomto odkaze.

Okolie Banskej Bystrice ponúka skutočne nádherné možnosti bežeckého lyžovania.

Parkovanie a príchod

Možností príjazdov je niekoľko: zo západnej strany od Kremnice môžeš vyjsť cestou č. 578 priamo z mesta Kremnica. Dostaneš sa tak na vrchol priamo pod vysielač. Parkovanie je spoplatnené. V pekné dni príďte skoro, parkovisko býva preplnené, polícia často hore už nepúšťa autá. Autobusom z Kremnice sa tam dostaneš cez víkendy a sviatky, premáva 4-krát denne. Z východnej strany pohoria, teda z Banskej Bystrice sú východiskové body obce Králiky alebo Kordíky. Na Králikoch môžeš využiť dve veľké parkoviská, jedno bez poplatku, druhé spoplatnené. Na Kordíkoch je len zopár miest, odporúčam preto Králiky. Autobus na Králiky chodí cez víkendy pravidelne cca 7-krát denne.


Malý Šturec

Menej známou lokalitou na bežkovanie je trasa, ktorá začína na vrchole horského priesmyku (sedla) Malý Šturec. Ten sa nachádza na polceste medzi Banskou Bystricou a Turčianskymi Teplicami. Ide o miesto, kam veľa ľudí nechodí, a ak chceš mať stopu takmer pre seba, táto trasa je pre teba. Trasa je dlhá 6,5 km jednosmerne. Smeruje zo sedla na Kráľovu Studňu.

Malý Šturec

Trať je upravovaná skútrom až po odbočku ku horskému hotelu, vhodná je skôr na klasický štýl, no môžeš skúsiť aj korčuľovať. Cestou si môžeš vychutnávať zimné výhľady napríklad na Krížnu. Trasa je upravovaná nepravidelne, preto je dobré sledovať aktuálne informácie o úpravách, kde nájdeš všetky bežkárske trasy v okolí mesta Banská Bystrica. Parkovať je možné bezplatne na sedle Malý Šturec, počet miest je niečo cez desať.

Donovaly

Známe lyžiarske stredisko ponúka aj dlhé kilometre bežkárskych trás. Začiatočným bodom je obec Polianka. Odtiaľ máš na výber viaceré trasy. Prvou je Donovaly – Šachtička. Toto je najdlhšia stopa ktorá má jednosmerne až 14 kilometrov. Má mierne zvlnený profil, je vhodná pre klasický aj korčuliarsky štýl. Vedie po hrebeni Starohorských vrchov. Cestou sa môžeš zastaviť napríklad v novovybudovanej útulni Na Kráme.


Okruhy Polianka a Močiare vedú pekným prostredím, sú nenáročné a majú dĺžku 6 km. Mierny profil dovoľuje aj začiatočníkom zoznámiť sa s bežeckým lyžovaním. Je možné ich prejsť obojsmerne. Časť okruhu Močiare vedie aj po trase Donovaly – Šachtičky, takže ti neuniknú tie najkrajšie výhľady na Veľkú Fatru.

Donovaly

Donovaly ležia medzi Ružomberkom a Banskou Bystricou, príjazd autom či autobusom je možný z oboch strán. Parkovanie odporúčam priamo na Donovaloch, kde je veľa možností parkovania. Odtiaľ je to len kúsok pešo na začiatok všetkých stôp na Polianke.

Okolie Banskej Bystrice ponúka skutočne nádherné možnosti bežeckého lyžovania od tých najľahších až po náročné celodenné. Vyššie nadmorské výšky trás, ktoré sú uvedené v tomto článku, poskytujú dostatok snehu aj vtedy, keď v meste už nie je. Tak, kam to bude nabudúce?
report_problem Našiel si v texte chybu?
maliskajakub 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Kam šliapať ako začínajúci skialpinista?

Kam šliapať ako začínajúci skialpinista?

Pričuchol si ku skialpom? Okúsil si voľnosť, ktorú si vďaka nim získal? Ale kam teraz? Kam sa vybrať, aby si nabral potrebné skúsenosti a zručnosti?
Bežkovanie v Nízkych Tatrách - bežkárske trate Čertovica

Bežkovanie v Nízkych Tatrách - bežkárske trate Čertovica

Chceš zažiť bežkovanie v srdci Nízkych Tatier, pokochať sa nádhernými výhľadmi a pritom si poriadne zamakať? Bežkárske trate Čertovica toto všetko ponúkajú.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up