Tip na výlet: Rifugio Gardeccia - pre opatrných skituristov aj sánko-turistov

Dá sa prežiť na lyžovačke v Dolomitoch aj bez zjazdového lyžovania? Je tu dostatok alternatívnych možností? A v kontrolovanom ne-lavínovom teréne? Dá. Poďte so mnou na výlet.

Opäť sa hlásim z najkrajšieho miesta na svete, z mojich milovaných Dolomitov. Tento rok je naša lyžovačka trochu iná, chystáme sa na novú etapu života: guľatím sa. S opatrnosťou mne blízkou tento rok minimalizujem lyžovanie. Objavujem teda zimné Dolomity mimo zjazdovky. Origo skialp ma nikdy nelákal. Lavíny som si naštudovala príliš dobre, a preto len obdivujem a rešpektujem ich silu z bezpečnej vzdialenosti. Ale fyzická aktivita ma stále veľmi láka a teší ma, keď si môžem výhľady zaslúžiť. Vybrali sme sa teda na výlet k Rifugiu Gardeccia – ja na skitouringových lyžiach.

Zasnežená cesta lesom, v pozadí z lesa vykukujú štíty Dolomitov

Fasa výlet v doline Val di Fassa

Nie je krajšia hornina, nie sú krajšie steny.
Ubytovaní sme v dedinke Vigo di Fassa, v Doline Fassa – no je to tu skutočne fasa! Taký bol aj dnešný výlet. Ja som zobrala moje ťažké lyže prerobené na skitourové a Juraj si požičal sánky (5 eur na deň, v obchode Gross sport). Dá sa u nich prenajať aj Thule Glide kočík (dobre vedieť, netreba ho sem trepať budúci rok). Autom sme sa presunuli pod krásne upravenú cestičku. Cesta k parkovisku mala zákaz vjazdu (v zime). Už ale vieme, že v Taliansku, pokiaľ nie sú za sebou 3 značky hlásajúce to isté, myslia to cestári skôr ako odporúčanie. Dobre, že sme to riskli. Na parkovisku bolo veľa áut, určite by nás mrzelo, že sme sa trepali po úzkej asfaltovej cestičke riadne dlhý kus. Parkovisko je neplatené.

Zasnežená cesta dolinou s výhľadom na Dolomity, človek kráčajúci hore so sánkami na chrbte

Sánko-turistika je náš nový rodinný šport

Juraj si pripevnil sánky na batoh. Išlo sa mu úplne super. Vraj. V porovnaní s mojím šúchaním ťažkých lyží išiel rýchlejšie než ja (prezradím vám, že aj dole išiel raz tak rýchlo). Hore rýchlejšie, dole rýchlejšie, ale aspoň sa menej unavil. (Skoro ako keď niekto odbočí na „skratku”, ktorá je „síce ďalej, ale trvá to dlhšie!”). Pozdravili sme českých bratov aj domáceho skituristu, ktorý práve dozjazdoval, nasadol v lyžiarkach do svojho mercedesu a aj v nich odšoféroval preč.

Juraj riskol aj taliansku kávu. Chutila ako popolník.
Cestička mala úplne super povrch, včera trochu nasnežilo a išlo sa nám krásne. Lesík postupne prerástol do kosodreviny. Každá vetvička kosodrevinových kríčkov mala na konci krásnu snehovú guličku. Každá jedna! Ach, roztomilosť roztomilá! Celou cestou nás obklopovali krásne dolomitské štíty. Nie je krajšia hornina, nie sú krajšie steny. Môžem sa na ne pozerať donekonečna. Cestička nás zaviedla k Rifugiu, po taliansky „útulňa” s klasickou dolomitskou (taliansko-tyrolskou) kuchyňou.

Zasnežená cesta dolinou s výhľadom na Dolomity

Papanička s najluxusnejšími výhľadmi

Výstup bol pomerne ľahký, rýchly. Raz dva sme boli tam. Párkrát som musela zastaviť a počkať, čo mi klesnú tepy. Veru, teraz si so mnou robia, čo chcú. Hore sme si sadli na terasku, objednali papanie. Obyčajný guláš, ale s klasickou lokálnou polentou. Juraj riskol aj taliansku kávu. Chutila ako popolník. Ja som si dala horúcu čokoládu. Chutila ako keby ju práve podojili z Milky. Ešte smrdela kravkou. Slniečko krásne pieklo, výhľady boli dokonalé. Trblietajúci sa sniežik, pocukrované dolomitské steny, azúrové nebo.

Šálka s horúcou čokoládou, v pozadí výhľad na horySelfie z lyžovania, v pozadí sánkujúci sa človek

Sánkárska premiéra

Zjazd bol plný smiechu. Juraj sedel po 20-tich rokoch na sánkach. Vykotil sa len raz, kontrolovane, aby ma počkal, keďže išiel tak rýchlo, že sa za ním len zaprášilo. Pre lyže bola cestička úplne super. Bola dosť široká, aby sa na nej dali robiť krásne malé oblúčiky. Myslím, že táto sánko-lyžiarska kombinácia je náš nový rodinný šport. Cesta je super na sánky a určite aj (lyžo)cyklovozík. Super trasa do našej databázy nových baby friendly výletov.

Niečo podobné ako Popradské pleso, len bez ľudí, s parkoviskom zadarmo, lepšími cenami v reštike a s (pre mňa) krajšími výhľadmi. Samozrejme sa to dá prejsť aj pešo hore aj dole, snežnice netreba. A v lete na bicykli. Stúpanie je súčasť „Grande salite del Trentino” (Veľké stúpania oblasti Trentino). Je tu krásne, príďte sa pozrieť. Cesta je ofiko snežnicová. Stačia ale nesmeky a paličky. (Lyžo)cyklovozík friendly.

Hotel v zimnej krajine

Zhrnutie:

  • Názov: Rifugio Gardeccia
  • Lokalita: Val di Fassa v Dolomitoch
  • Značenie: jasné, idete stále rovno
  • Obmedzenie: kontrolovaná zóna pre zimnú turistiku, overiť si podmienky možno v turistickej kancelárii
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Parametre: 6 km / 350 výškových metrov
  • Trasa: parkovisko nad dedinou Muncion - Rifugio Gardeccia - späť na parkovisko
  • Typ: dolina
  • Možnosť parkovania: bezplatné parkovisko nad dedinou (alebo aj v dedine) Monzon
  • GPX
  • report_problem Našiel si v texte chybu?
    patusa 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Najľahšia trojtisícovka Dolomitov

    Najľahšia trojtisícovka Dolomitov

    Kráčať po mesačnej krajine? Prečo nie?! Masív Sella ťa vtiahne do sveta ako z vesmíru, ale ponúkne i ľahko dostupnú túru na trojtisícovku Piz Boe.
    Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

    Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

    Či už hľadáš tip na dovolenku, miesto na dobrodružstvo, alebo kombináciu oboch, v tomto článku to isto nájdeš.
    Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

    Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

    Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
    keyboard_arrow_up