Zdroj: Lajštroch

Horský prechod Čertovica cez Nízke Tatry pozná azda každý. My sme sa boli odtiaľ pozrieť na krátky výšľap po hlavnom hrebeni Nízkych Tatier.

Nedá mi to a vyťahujem sondu: 150 - 160 cm snehu. Tak to je už poriadna nádielka.

Zaparkovali sme na parkovisku priamo hore, odkiaľ sme po nalepení pásov prešli cez cestu smer západ a začali šliapať po ľavej strane od zjazdovky, teda červenej turistickej značke. Už ako malá som tu chodila lyžovať, no vtedy mi ani nenapadlo, že niekedy budem pokračovať ďalej po hrebeni. Boli to pre mňa mohutné a nepoznané hory...


Vie tu aj poriadne fúkať

Po vyšliapaní na hrebeň musím zhodnotiť, že máme poriadne šťastie. Nepoznám dňa, kedy na hrebeni NT nefúka (napr. Chopok). Pekný slnečný deň a dokonca bez vetra. Ideálny deň presne na túto skitúru... Po hrebeni sa orientujeme podľa zimného tyčového značenia. Prekvapuje nás, že je zafúkané poriadne vysoko. Nedá mi to a vyťahujem sondu: 150 - 160 cm snehu. Tak to je už poriadna nádielka. Čo nevidieť sme došli na prvý vrchol Rovienky (1 602 m n. m.), ktorý sme niekedy volali Lajštroch. O nejakých 100 m jemným „vlnením" (2 metre výškové hore-dole) po hrebeni sa ocitáme na Lajštroch (1 602 m n. m.) s označenou tabuľou.


Tie výhľady...

Ach tie výhľady, tie sú na nezaplatenie, od „Slavkáča" cez Kriváň až po Západné Tatry. Za nami viditeľnosť až na „Kráľovku" a pred nami Ďumbier. Krásne miesto na život, haha samozrejme nie na tom vždy ufučanom hrebeni. Strhávame pásy a jazda dole.. Viac však už uvidíte vo videu.


Zhrnutie

  • Názov: Lajštroch
  • Lokalita: Národný park Nízke Tatry
  • Turistické značenie: veľmi prehľadné (červená značka), zimné tyčovanie na hrebeni
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 2 hodiny
  • Parametre: 5 km/400 výškových metrov
  • Typ: hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie na parkovisku na Čertovici (neplatené v týždni/víkend platené), možnosť autobusového spojenia
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy

Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.

[Foto na úvode: Lajštroch]

report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Bocianske sedlo a Rovná Hoľa – nenáročný skitouring s kruhovými výhľadmi

Na Slovensku máme mnoho menej známych miest, ktoré ležia tak trošku v úzadí svojich známejších susedov. Poďme si jedno z nich predstaviť.
Roháče – skialpový raj na severe

Roháče – skialpový raj na severe

Poďte s nami na lyžiarsku túru do Spálenej doliny, ktorá ponúka výborné možnosti na skialpinizmus, nádherné výhľady na severné steny a miestami aj pokoj od ľudí.
Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
keyboard_arrow_up